Syrische vluchtelingen niet meer welkom in Alabama

Gouverneur Robert Bentley wil vanwege de aanslagen in Parijs geen Syriërs meer opvangen.

Een gezin met vier kinderen, gevlucht uit Syrie, zit op straat en bedelt om geld bij het uitgaanspubliek in Beiroet.
Een gezin met vier kinderen, gevlucht uit Syrie, zit op straat en bedelt om geld bij het uitgaanspubliek in Beiroet. Foto: Arie Kievit / ANP

Syrische vluchtelingen zijn niet langer welkom in de Amerikaanse staat Alabama. Gouverneur Robert Bentley wil vanwege de aanslagen in Parijs geen Syriërs meer opvangen, zo melden verschillende Amerikaanse media.

Bentley stelt in een verklaring niet medeplichtig te willen zijn aan een beleid dat de burgers in zijn staat in gevaar kan brengen. Hij is daarom van plan zich te verzetten tegen pogingen om vluchtelingen uit Syrië onder te brengen in Alabama.

De staat voert ook de beveiliging op bij grote evenementen, al zijn er volgens de gouverneur nog geen serieuze aanwijzingen dat terroristen van plan zijn er een aanslag te plegen.

Duitse minister twijfelt of paspoort van dader was

De Duitse minister Ursula von der Leyen (Defensie) is sceptisch over de echtheid van het Syrische paspoort dat is gevonden bij het lijk van een van de aanslagplegers in Parijs. Ze zei zondagavond op de Duitse televisie dat het document mogelijk is vervalst.

De minister is niet de eerste persoon die twijfelt aan de echtheid van het gevonden paspoort. Een Amerikaanse inlichtingenfunctionaris zei eerder tegen het Amerikaanse CBS News dat op het document niet hetzelfde aantal cijfers staat als op een officieel Syrisch paspoort.