Stille diplomatie: Russen naar Rio

In Rusland wordt tot op het hoogste niveau alles in het werk gesteld de schorsing van atletiekland Rusland te beperken tot drie maanden.

De Russische president Vladimir Poetin vorige week in Sotsji.

President Vladimir Poetin en zijn minister van Sport, Vitali Moetko, doen in de strafzaak van de atletiekunie IAAF volop aan damage control. Zij maken een vlucht naar voren om ervoor te zorgen dat Russische atleten komende zomer aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kunnen meedoen.

Moetko liet zich tegenover het persbureau AP ontglippen reeds voor de strafbepaling van de IAAF overleg met voorzitter Sebastian Coe te hebben gevoerd. Beiden zijn waarschijnlijk een hersteltraject overeengekomen. Een deal volgens het scenario: jullie bij IAAF kunnen streng straffen, wij Russen zullen snel hervormen.

Het wisselgeld voor Moetko zou een toezegging kunnen zijn, dat bij een snelle reorganisatie van zowel de nationale atletiekbond als de dopingautoriteit de Russische atleten na drie maanden mogen terugkeren op de wedstrijdbanen. Moetko zei vrijdagavond tegen AP – waarschijnlijk met voorkennis – letterlijk het volgende: „We reageren kalm, omdat we geen andere straf verwacht hadden. Maar de schorsing kan nog voor de WK indooratletiek, begin maart in Portland, worden opgeheven.”

Een ander signaal van stille diplomatie is het spoedberaad van Aleksandr Zjoekov met IOC-voorzitter Thomas Bach in Lausanne. Zjoekov, IOC-lid en voorzitter van het Russisch olympisch comité (ROC), is als voormalige vicepremier een vertrouweling van Poetin. Het is aannemelijk dat hij als frontsoldaat naar het IOC ging.

Zjoekov voerde reeds donderdag overleg met Bach, daags voordat de IAAF een straf had bepaald. Pas op zaterdag, een dag na de strafmaat, kwamen Zjoekov en Bach met officiële verklaringen, die er vooral op gericht zijn om het antidopingprogramma weer betrouwbaar te maken, „alles om de deelname van schone Russische atleten aan de Spelen te garanderen”. Het ROC beloofde bij de nationale atletiekbond orde op zaken zal stellen.

Alle signalen uit Moskou, Lausanne en Monaco – waar de IAAF zetelt – kunnen worden samengevat onder de noemer ‘breng Russische atleten naar de Olympische Spelen in Rio’. Moetko, Coe en Bach hebben de weg gebaand. Een (voorzichtige) voorspelling: over drie maanden wordt die mededeling officieel.