Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Drentse stad Meppel viert Sinterklaasintocht, met relatief rustige betoging tegen Zwarte Piet

Sinterklaas en zijn zwarte pieten zijn zaterdagmiddag aangekomen in het Drentse Meppel. De goedheiligman werd welkom geheten door burgemeester Jan Westmaas en vele kinderen met hun ouders. De autoriteiten in Meppel waren extra alert na de terreuraanslagen in Parijs van vrijdagavond. In zijn welkomstwoord aan de Sint stond burgemeester Westmaas stil bij de gebeurtenissen. „Gezien alles wat er nu gebeurt in de wereld, zijn we blij dat u de kinderen vertrouwen geeft omdat u er nu weer bent.”

De Sint maakte te voet en te paard een wandeling door de binnenstad. Langs de route stonden ruim tweehonderd demonstranten van de protestbeweging Kick Out Zwarte Piet; zij demonstreren tegen het uiterlijk van Zwarte Piet, dat zij racistisch vinden.

Het protest verliep relatief rustig. De actiegroep zei tevreden terug te kijken op de demonstratie. „We zijn blij dat de discussie steeds breder gevoerd wordt. Als het nodig is, komen we volgend jaar terug. Maar we hopen dat dit niet nodig is.” (ANP, NRC)