Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Parijzenaars keren terug naar het café - #jesuisenterrasse

Het terras van 'Les deux magots' in de Parijse wijk Saint-Germain-des-Prés.
Het terras van 'Les deux magots' in de Parijse wijk Saint-Germain-des-Prés. Foto AFP / Eliot Blondet

De hashtag #jesuisenterrasse (ik zit op een terras) wordt langzaamaan het symbool voor het doorzettingsvermogen van de Parijzenaars na de aanslagen van vrijdag.

Honderden mensen plaatsten maandag op Twitter dat zij op een terras zaten, al dan niet met foto’s van zichzelf met een glas. De slogan is symbolisch omdat veel mensen precies dat aan het doen waren toen de terroristen toesloegen bij onder meer café Le Carillon en restaurant Le Petit Cambodge aan de overkant van de straat.

Die twee waren maandag dicht, maar de terrassen er vlak naast zaten tijdens de lunch al weer afgeladen vol. November is niet meteen de beste maand om op een terras te gaan zitten. Maar in Parijs hebben de meeste cafés en restaurants verwarmde terrassen waar de mensen kunnen roken.

Ook het terras van Café Pierre aan de Place de la Republique zat al snel vol. Dat kwam ook, zegt de ober, door al die mensen die de avond tevoren op de loop waren gegaan toen om onduidelijke reden paniek ontstond, en die nu om hun telefoons en handtassen komen.

“Het waren rotjes, denk ik,” zegt de ober. “Wij hebben onmiddellijk de zaak gesloten en iedereen weggestuurd. Het ligt achterin nu vol met telefoons, jassen en handtassen. Maar geen telefoon is een mensenleven waard.”

Twitter avatar auberimaitrot auberi maitrot Daesh je suis une femme en terrasse qui boit un mojito et je continue à rire et à vivre #LaVieContinue #ParisAttacks https://t.co/8BZD06dhuS
Twitter avatar xpeillon Xavier Peillon Pour reprendre le cours de la vie et ne pas accepter ces attaques terroristes : #JeSuisEnTerrasse https://t.co/Ex4wxastYh