Oppositiefracties willen heropening debat belastingplan

Stemming in Tweede Kamer van morgen wordt mogelijk uitgesteld na nieuw voorstel kabinet.

Het belastignplan begint voor staatssecretaris Eric Wiebes een waar hoofdpijndossier te worden. Foto ANP / Bart Maat

Er komt maar geen einde aan het belastingoverleg in de Tweede Kamer. De stemming over het belastingplan voor volgend jaar, waarmee het kabinet voor 5 miljard aan belastingen wil verlagen, is na tweemaal uitstel gepland voor morgenmiddag. Maar er is een gerede kans dat dit opnieuw wordt uitgesteld, nu Kamerlid Henk Krol (50Plus) heeft gevraagd om heropening van het vorige week woensdag afgesloten plenaire debat. Hij heeft hiervoor steun van een groot aantal andere oppositiepartijen, waaronder CDA, GroenLinks en D66.

Omdat het kabinet afgelopen vrijdag met een nieuw voorstel kwam om het belastingplan op onderdelen aan te passen aan de wensen van sommige oppositiepartijen, vinden veel partijen het begrijpelijk dat de Tweede Kamer daar in een extra, derde termijn van het debat een toelichting op krijgt.

Al 34 uur debat over belastingplan

Het debat over het belastingplan 2016 sleept zich hiermee verder voort. De Tweede Kamer heeft er reeds 34 uur over vergaderd, maar nog weet staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) zich niet verzekerd van voldoende steun van de oppositie. Die steun is straks nodig in de Eerste Kamer, waar het kabinet 17 zetels mist voor een meerderheid. Kort voor het kerstreces zal de Senaat over de fiscale plannen moeten stemmen.

Alle voorstellen van oppositiepartijen, soms in verschillende samenwerkingsverbanden, werden door het kabinet afgeschoten. Volgens Wiebes lopen de wensen van de oppositie nu eenmaal te ver uiteen om iedereen te vriend te houden. De een wil vooral vergroening, de ander meer geld voor ouderen of eenverdieners. En bij sommige amendementen zou het beoogde aantal extra banen in gevaar komen.

Dus koos het kabinet, bij monde van premier Rutte, afgelopen vrijdag voor een finaal voorstel waarbij het nog voor ruim een half miljard op het belastingplan wil aanpassen, zonder dat het beoogde werkgelegenheidseffect wordt verstoord. De Kamer wil hier nu nadere tekst en uitleg over.

Een laatste poging van het kabinet, aan het begin van de middag, om D66 aan boord te krijgen voor steun aan het belastingplan mislukte. Volgens een woordvoerder van fractievoorzitter Pechtold gaf het kabinet, tijdens overleg op het ministerie van Financiën, “geen enkele ruimte”.

    • Philip de Witt Wijnen