Opnieuw recordaantal asielaanvragen

Nooit eerder vroegen zoveel mensen in Nederland asiel aan als vorige maand.

Vluchtelingen melden zich aan bij een registratielocatie in Rotterdam. Foto Remko de Waal / ANP

In oktober is opnieuw een recordaantal asielverzoeken gedaan. Uit cijfers van het CBS blijkt maandag dat vorige maand ruim tienduizend mensen een asielaanvraag gedaan hebben, volgens het bureau een sterke toename. Het aantal gezinsleden van mensen met een asielvergunning dat naar Nederland kwam lag met 1.800 iets lager uit dan in september.

Sinds augustus komen er iedere maand meer mensen het land in dan in de vorige recordmaand, mei 1999. Toen kwamen er 5.200 mensen naar Nederland, voornamelijk vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië.

Van de vluchtelingen waren in oktober 6.400 mensen, meer dan de helft van het totaal, afkomstig uit Syrië. Ook het aantal Irakezen dat naar Nederland kwam steeg. Terreurgroep Islamitische Staat heeft in beide landen gebieden in handen.