Politieactie in Molenbeek afgerond - voortvluchtige verdachte niet gearresteerd

De politie zocht in Molenbeek naar Salah Abdeslam, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs.

De politie tijdens de inval in het Belgische Molenbeek. Foto: Benoit Doppagne / AFP / Belga

Een grootschalige politieactie in de Brusselse gemeente Molenbeek is rond 14.00 uur vanmiddag beëindigd. De burgemeester van de gemeente, Françoise Schepmans, bevestigde het einde van de actie. Er zijn volgens een woordvoerder van het Federaal parket in Brussel geen arrestaties verricht.

De politie zocht in de wijk naar Salah Abdeslam, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Meerdere huizen zijn doorzocht, maar de woordvoerder kon niet zeggen of daarbij iets is aangetroffen.

Vanmorgen deed de politie invallen in Molenbeek bij mensen die mogelijk betrokken zijn bij de aanslagen, die aan zeker 129 mensen het leven hebben gekost. Daarbij zouden twee kleine explosies zijn gehoord. Verscheidene daders waren afkomstig uit die wijk, die te boek staat als een broeinest van islamitisch radicalisme.

De Belgische politie verzocht de media geen livebeelden te verspreiden van de actie om “tactische redenen en ieders veiligheid”.

Twitter avatar FedPol_pers Federale Politie Wij vragen met aandrang dat de pers geen live beelden verspreid vd politieactie in Molenbeek. Dit om tactische redenen en ieders veiligheid

Foto van verdachte vrijgegeven

De Franse politie gaf gisteravond een foto van de 26-jarige Abdeslam Salah vrij en merkte hem aan als een ‘gevaarlijk individu’. Tegen Salah is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. De Nederlandse plaatste vanmiddag een opsporingsbericht.

Twitter avatar PNationale Police Nationale [AppelàTémoin] La #PJ recherche 1 individu susceptible d’être impliqué ds les attentats du 13/11/2015 #ParisAttacks https://t.co/Gpr4MY1I53

Abdeslam, die volgens de politie de Franse nationaliteit heeft, is één de drie broers die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslagen. Een andere broer is gedood, en een ander is dit weekend in Brussel aangehouden en vandaag weer vrijgelaten. De betreffende man huurde de zwarte Volkswagen Polo, die is gebruikt door de terroristen die concertzaal Bataclan binnenstormden, 89 mensen doodschoten en aanwezigen gijzelden.

Vier Franse functionarissen meldden gisteravond aan AP dat Salah een paar uur na de aanslagen zou zijn aangehouden door de politie en vervolgens vrijgelaten.

Broer van Salah Abdeslam weer vrij

De broer van Salah Abdeslam, Mohamed Abdeslam, is vandaag weer vrijgelaten nadat hij op zaterdag werd gearresteerd in Molenbeek. De oud-burgemeester van de gemeente meldt vanmiddag aan De Standaard dat Mohamed Abdeslam tot een paar dagen geleden nog voor de dienst vreemdelingen van de gemeente werkte.

Naast Mohamed Abdeslam werden vanmiddag ook vier andere verdachten die eerder in Brussel werden gearresteerd vrijgelaten. Twee verdachten die zaterdag in België zijn aangehouden, worden vastgehouden op verdenking van deelname aan een terroristische groepering en het leiden van een terreuraanslag.

23 aanhoudingen in Frankrijk

Niet alleen in Molenbeek wordt jacht gemaakt op mensen die betrokken waren bij de aanslagen. In Frankrijk hebben sinds vrijdag “meer dan 150″ huiszoekingen plaatsgehad, zei premier Manuel Valls vanmorgen op radiozender RTL. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, zouden 23 mensen zijn aangehouden.

Volg het laatste nieuws over de aanslagen in Parijs in ons liveblog.