Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

NAM: veel minder huizen bevingsgebied lopen risico

Het aantal huizen dat moet worden verstevigd door aardbevingsgevaar is ruim lager dan eerder werd aangenomen.

Het hoofdkantoor van Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).
Het hoofdkantoor van Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Foto: Sietse Veenstra / ANP

In het Groningse aardbevingsgebied hoeven veel minder huizen versterkt te worden dan in eerste instantie gedacht. Tot 2021 gaat het om circa 4.000 woningen, zo concludeert de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op basis van nieuw onderzoek dat het afgelopen half jaar is uitgevoerd door onder meer de TU Delft en ingenieursbureau Deltares. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van minister Kamp van Economische Zaken.

De NAM heeft maandag de resultaten van het laatste onderzoek gepresenteerd. Veel van dat onderzoek spitste zich toe op het testen van de sterkte van Groningse gebouwen, zo zegt NRC-redacteur Marcel aan de Brugh:

“Waar het aantal huizen dat moet worden verstevigd eerder werd geschat tussen 30.000 en 90.000, wordt nu uitgegaan van 4.000 huizen. Toch is het in de praktijk lastig dit per huis te bepalen. Daarom wordt rekening gehouden met maximaal 10.000 huizen die moeten worden gestevigd.”

Volgens de NAM zullen er na 2021 waarschijnlijk niet meer dan een paar honderd extra gebouwen per jaar moeten worden versterkt.

De nieuwe schatting is volgens de NAM te danken aan verbeterde methoden voor het voorspellen van grondbeweging, die nu mede is gebaseerd op een gedetailleerde beschrijving van de ondiepe bodemlagen:

“Uit de belastbaarheidsstudies komt naar voren dat gebouwen uit de jaren ‘60 en ‘70 in het algemeen veel sterker zijn dan oorspronkelijk werd ingeschat.”