Teruglezen: Eiffeltoren ontsteekt verlichting weer

We sluiten af, dit is wat we weten:

 • Een van de vermoedelijke terroristen, Salah Abdeslam, is nog altijd voortvluchtig. Er loopt een internationaal opsporingsbevel tegen hem. Een huiszoeking in de Brusselse wijk Molenbeek leverde niets op. Abdeslam zou zijn gesignaleerd in Noord-Italië.
 • De Franse president Hollande wil de noodtoestand met drie maanden verlengen en dient daar woensdag een wetsvoorstel voor in. Dat zei hij in een toespraak voor het voltallige Franse parlement.
 • Twee in België gearresteerde verdachten worden aangeklaagd voor deelname aan een terroristische groepering en het leiden van een terreuraanslag. Vijf anderen werden vrijgelaten
 • .

 • De identiteit van alle terroristen, op één na, is bekend. Steeds meer namen van slachtoffers komen naar buiten.
 • Dinsdagochtend ontmoet Hollande de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Parijs. Later deze week spreekt Hollande met zijn Amerikaanse en Russische collega's Obama en Poetin.

Amerikaanse staten willen geen Syrische vluchtelingen meer

Gouverneurs van zestien Amerikaanse staten hebben gezegd geen vluchtelingen uit Syrië meer te willen opnemen. Dat meldt persbureau Reuters. De gouverneurs reageren op het plan van president Obama om 10.000 extra vluchtelingen op te nemen.

Het gaat om de gouverneurs van de staten Maine, Nebraska, Texas, Arkansas, Arizona, Indiana, Louisiana, Mississippi, Massachusetts, Ohio, North Carolina, Wisconsin, Georgia, Illinois; op één na allen Republikeinen. Alabama and Michigan lieten eerder al weten geen vluchtelingen meer te willen opnemen uit Syrië.

Volgens NRC-correspondent Guus Valk is het vooral een symbolische uitspraak, die gezien moet worden in het licht van de verkiezingscampagnes.

"Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft bepaald dat de verdeling van vluchtelingen een federale zaak is, en dat individuele staten hier niets over te zeggen hebben. Dat kan dus niet zomaar veranderd worden. De Republikeinen proberen zich hiermee te profileren tijdens de campagne.

Eerder liet ook een adviescommissie van het Huis van Afgevaardigden in een advies al weten dat de regering-Obama er verstandig aan doet geen vluchtelingen meer op te nemen. Volgens Valk ook grotendeels symbolisch: "Het Huis kan in de praktijk weinig wijzigen aan regeringsbesluiten."

Franse Politie ontdekt appartement terroristen

De Franse politie heeft in Parijs een huiszoeking gedaan in het vermoedelijke appartement waarin de terroristen hun aanslagen voorbereidden. Dat meldt de Franse krant Le Figaro

In het appartement zijn telefoons en laptops gevonden. Het appartement was gehuurd door Brahim Abdeslam, een van de drie schutters in concertzaal Bataclan. Brahim was de broer van de voortvluchtige Salah Abdeslam.

Honderden bij herdenking moskee Rotterdam

Bij de Rotterdamse Essalam Moskee is een herdenking van de aanslagen in Parijs maandagavond door zo'n zeshonderd mensen bezocht. Onder meer burgemeester Ahmed Aboutaleb en minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur spraken op de bijeenkomst.

Twitter avatar Sheilalaka Sheila Kamerman De enige macht van IS is ons uit elkaar drijven. Dat laten we niet gebeuren. Burgemeester #Aboutaleb spreekt op Vredesplein in #Rotterdam

Voor NRC was Sheila Kamerman bij de herdenking in Rotterdam. Zij sprak er met de 20-jarige Zakaria uit Barendrecht, die tevreden was over de bijeenkomst.

"Het was mooi dat ons als moslims niet gevraagd is om afstand te nemen. Op die manier drijven ze moslims in een hoek."

Bij de bijeenkomst werd opgeroepen om eenheid te tonen en één vuist tegen terreur te maken. Ook de 20-jarige Milad was tevreden na de bijeenkomst. Hij vertelde dat er na de aanslagen anders naar allochtonen word gekeken.

"Ik zie er zelf uit als allochtoon en merk sinds vrijdag weer dat ik nagekeken word op straat. Ik zit er niet heel erg mee, maar prettig is anders."

Foto: ANP / Jerry Lampen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb spreekt tijdens een bijeenkomst bij de Essalam Moskee in Rotterdam na aanleiding van de aanslagen in Parijs. Rechts Minister Ard van der Steur (L) van Veiligheid en Justitie, Leefbaar Rotterdam wethouder Joost Eerdmans. Foto: ANP / Jerry Lampen

Hollande ontvangt John Kerry in het Élysée

De Franse president Hollande heeft morgen een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op het Franse Élysée. Dat meldt persbureau AFP. Eerder vandaag zei Hollande tegen het voltallige Franse parlement dat hij de komende dagen ontmoetingen zou hebben de Amerikaanse president Obama en zijn Russische evenknie Poetin.

Facebook gaat "safety check" vaker toepassen

Facebook gaat de toepassing "safety check", waarmee gebruikers kunnen aangeven dat ze veilig zijn na een aanslag, vaker toepassen. Dat meldt persbureau Reuters.

Het sociale mediaplatform kreeg internationaal de nodige kritiek omdat het de optie bij de aanslagen in Parijs inschakelde, maar dat in veel andere landen niet doet. Facebook gaat dit beleid wijzigen.

Eiffeltoren ontsteekt verlichting weer

De Eiffeltoren is maandagavond voor het eerst sinds de aanslagen van vrijdag weer verlicht. De komende drie nachten is het monument verlicht in de kleuren van de Franse vlag.

Twitter avatar BBCBreaking BBC Breaking News Eiffel Tower lights up in French colours after dimming its lights in mourning https://t.co/YdwInZJjX9 #ParisAttacks https://t.co/aXRjOKjU2A

Britse prins William aanwezig bij Engeland - Frankrijk

De Britse prins William is maandagavond aanwezig bij de vriendschappelijke interland tussen Engeland en Frankrijk in het Londense Wembley Stadium. Dat melden de Britse autoriteiten aan persbureau AP. Naast de prins zal ook burgemeester Boris Johnson van Londen aanwezig zijn.

De veiligheidsmaatregelen in en rondom het stadion zijn opgeschroefd. Zo is er extra bewapende politie "zichtbaar aanwezig" rondom Wembley. Een van de aanslagen van vrijdag vond plaats tijdens de wedstrijd Frankrijk - Duitsland in het Stade de France in Parijs.

Duitsland pakt Algerijn op in verband met aanslagen

De Duitse politie heeft een Algerijn aangehouden die een rol zou hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs. Dat melden de Duitse autoriteiten volgens persbureau Reuters.

De man bevond zich in een asielzoekerscentrum in het West-Duitse Arnsberg. De man zou vorige week al tegen mede-vluchtelingen gesproken hebben over "angst en terreur" in Parijs. Hij zou tevens over een bom hebben gesproken. Volgens de openbaar aanklager wordt nu onderzocht hoe geloofwaardig de uitspraken van de Algerijn waren. Hij voegde eraan toe de zaak "zeer serieus" te nemen.

Veiligheidsdiensten VS en Frankrijk gaan informatie beter delen

Amerikaans militair personeel kan in het vervolg gemakkelijker gegevens doorgeven aan Franse inlichtingendiensten. Dat meldt persbureau Reuters. Het zou vooral gaan om informatie van geplande militaire operaties. Eerder gaf de Franse president Hollande aan meer te willen samenwerken met de Amerikanen.

Twitter avatar AaronMehta Aaron Mehta Pentagon announces new intel sharing rules with France in wake of #ParisAttack https://t.co/KKE6O7pD6g

Nederlands OM kreeg tips binnen over terrorist

Het Openbaar Ministerie heeft "een aantal" tips ontvangen over de voortvluchtige terrorist Salah Abdelslam. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM. De terrorist zou maandagochtend in Rotterdam zijn gesignaleerd, toen hij overstapte in een andere auto.

Volgens de woordvoerder is er momenteel geen aanleiding om aan te nemen dat de terrorist in Nederland is. Het OM neemt alle tips serieus.

Hollande: gezamenlijke coalitie tegen IS

In zijn toespraak aan het voltallige Franse parlement liet de Franse president Hollande weten dat hij "de komende dagen" de Amerikaanse president Obama en de Russische president Poetin zal ontmoeten. Het doel van deze ontmoetingen is om een "grootse en unieke" coalitie tegen IS te vormen.

Daarnaast stelde de president dat Frankrijk een resolutie wil indienen in de VN Veiligheidsraad die de "gemeenschappelijke strijd tegen terrorisme" onderkent.

Franse parlement zet Marseillaise in na speech Hollande

Na afloop van de toespraak zette het voltallige Franse parlement de Marsaillaise in.

(Klik op de link in de tweet om de video te zien.)

Twitter avatar mathieuvonrohr Mathieu von Rohr #Hollande, French MPs sing national anthem in Versailles after speech on terrorism #CongresVersailles https://t.co/kKK9DhYd1H

We Are Scientists zegt optreden Melkweg af

De Amerikaanse band We Are Scientists gelast het optreden van maandagavond in de Melkweg af vanwege de aanslagen in Parijs. Zanger Keith Murray was vrijdag aanwezig bij het optreden van Eagles of Death Metal in de Franse hoofdstad. Hij was al vertrokken voordat de terroristen het vuur openden, maar is zodanig van slag dat hij terug is gevlogen naar New York.

Twitter avatar melkweg melkweg Helaas treedt We Are Scientists vanavond niet op vanwege de gebeurtenissen in Parijs. Optreden van Ash gaat wel door https://t.co/sJrsxIEwfB

Het optreden was een dubbelconcert met de Ierse band Ash. Bezoekers kunnen via Ticketmaster hun geld terug vragen, of met korting alsnog naar Ash gaan kijken.

Hollande: grondwetswijziging tegen dit soort oorlogen

De Franse president Hollande heeft het Franse parlement gevraagd om de noodtoestand met drie maanden te verlengen. Woensdag zal daarvoor een wetsvoorstel worden ingediend. Dat zei de president zojuist in een toespraak voor beide kamers van het Franse parlement. Door de noodtoestand heeft de regering meer bevoegdheden om verdachten op te sporen en arrestaties uit te voeren.

Daarnaast stelde Hollande een grondwetswijziging voor, waardoor "dit soort oorlogen" en crisissituaties in de toekomst beter kunnen worden aangepakt.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Het moet makkelijker worden om de Franse nationaliteit in te trekken bij dubbele nationaliteit, zelfs als iemand in Fr geboren is.

Ook zegt Hollande sneller vreemdelingen te willen uitzetten die een serieuze bedreiging vormen voor de Franse openbare orde en veiligheid.

Verder maakt de president duidelijk dat het Franse politie-apparaat flink wordt uitgebreid. Zo komen er vijfduizend politieagenten bij en zullen er tot 2019 geen bezuinigingen meer worden doorgevoerd bij de Franse defensie. Dat dit extra geld gaat kosten, maakt Hollande niet uit. Volgens de president is de Franse veiligheid belangrijker dan EU-budgetregels.

Obama: geen grondtroepen tegen IS

Amerika blijft bij de strategie om IS vanuit de lucht te bestrijden. Obama zei dat tijdens een speech op de G20-top. De Amerikaanse president zegt geen Amerikaanse grondtroepen in te willen zetten.

Hij noemde de aanslagen in Parijs een "tegenslag in de strijd tegen IS". De strategie wordt wel geïntensiveerd, zegt de president. "Uiteindelijk gaat deze strategie werken," aldus Obama.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: President Obama says it would be a mistake to send US troops into ground war against Islamic State.

Ook zei de president dat zijn inlichtingendiensten geen specifieke dreiging voor Parijs hadden gesignaleerd, naast de algemene dreiging vanuit IS naar het westen.

"Er waren geen specifieke meldingen van deze aanval, die we aan de Franse autoriteiten hadden kunnen doorgeven."

Hollande spreekt Franse kamers toe

De Franse president Hollande is zojuist begonnen aan een buitengewone toespraak voor de twee kamers, de Senaat en de Franse Nationale Vergadering. De laatste keer dat dat gebeurde was zes jaar geleden.

De toespraak is hier live te volgen:

NRC-correspondent Peter Vermaas volgt de toespraak.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas All rise voor de president. Het decorum is als vanouds. Zwaarden en uniformen,de leider die door een lange historische gang schrijdt.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande "La France est en guerre." (Niet meer alleen over "actes de guerre".)

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Frankrijk getroffen "omdat we een vrij land zijn, omdat we het land van de mensenrechten zijn".

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas "De terroristen denken dat vrije mensen van terreur onder de indruk zijn. De Franse republiek heeft wel voor grotere uitdagingen gestaan."

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Slachtoffers hebben 19 verschillende nationaliteiten. "Hun enige misdaad was dat ze in leven waren", zegt Hollande.

Italiaanse politie zoekt mogelijke verdachte aanslagen

De Italiaanse verkeerspolitie is op zoek naar een van de mogelijke verdachten. Die zou in een zwarte Seat gesignaleerd zijn in Noord-Italië. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Het is niet duidelijk om welke verdachte het gaat. De enige dader waarvan bekend is dat hij is ontkomen, is de Belg Salah Abdelslam.

De vader van een van de daders probeerde zijn zoon uit Syrië te halen

Samy Amimou blies zichzelf op in de concertzaal Bataclan, waar 89 mensen werden gedood. In 2014 publiceerde de Franse krant Le Monde een verhaal over zijn vader, die naar Syrië reisde om zijn zoon bij terreurgroep Islamitische Staat (IS) weg te halen. Het was een uitputtende reis, die mislukte: zijn zoon ging niet mee.

Twee mensen vastgehouden

Twee van de zeven mensen die zaterdag in België zijn aangehouden, worden aangeklaagd vanwege deelname aan een terroristische groepering en het leiden van een terreuraanslag. Dat zegt de openbaar aanklager van België. De andere vijf zijn vrijgelaten, zo bevestigt het Federaal Parket.

De huiszoeking in Molenbeek heeft niets opgeleverd, zegt de openbaar aanklager verder. Agenten waren vier uur bezig en hebben een gedeelte van de wijk afgesloten. Er zijn geen arrestaties geweest en er is geen bewijs gevonden.

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Straat #Molenbeek na (vruchteloze) klopjacht op Salah Abdeslam nog steeds afgesloten https://t.co/hOWU3d6WzG

Extra politie voor Oranje in Hannover

De beveiliging rond het Nederlands elftal is opgeschroefd voor de oefeninterland morgen in en tegen Duitsland. De spelersbus werd vanmiddag door een aantal Duitse motoragenten begeleid naar het hotel in Hannover. Rond het onderkomen van de Nederlandse voetballers in Hannover zijn ook meer politiemensen dan normaal op de been.

De Duitse politie heeft extra maatregelen genomen. 'Die Mannschaft’ voetbalde in de Franse hoofdstad toen buiten het Stade de France bommen afgingen. Rond het spelershotel van de Duitsers in Barsinghausen, iets buiten Hannover, zijn de wegen vandaag afgesloten door de politie. Het hotel zou voor aankomst van de wereldkampioenen eerst met speurhonden zijn doorzocht. (ANP)

#jesuisenterrasse

Onder de hastag #jesuisenterrasse twitteren Parijzenaren dat ze weer op het terras zitten, en de angst niet laten regeren. Een aarzelende terugkeer naar het normale leven, aldus onze correspondent Peter Vermaas.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Nog niet trending, maar met #jesuisenterrasse toont Parijs deze maandag na het horrorweekend aarzelend een terugkeer naar normaal.
'Ik zag wat een kogel kan doen'

Gauthier overleefde de aanslag in het Bataclan in Parijs, doordat een onbekende man hem wegsleepte. De gebeurtenis staat in zijn geheugen gegrift, vertelt hij The New York Times.

Lees hier onze Beste van het Web over het filmpje.

Waar komen de daders en verdachten vandaan?

Bekijk het op deze interactieve kaart:

'IS heeft mogelijk meer aanslagen in voorbereiding'

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft mogelijk meer aanslagen in voorbereiding. Dat zegt het hoofd van de CIA, meldt persbureau Reuters.

"Ik denk niet dat dit de enige operatie is die IS in voorbereiding heeft, en ik denk zeker niet dat de aanslagen een geïsoleerd incident zijn."

Hoe leg je dit uit aan kinderen?

Nu de scholen weer open zijn in Frankrijk, gaat het in de klassen over de aanslagen. Hoe leg je kinderen uit wat er is gebeurd? "Met kinderen onder de acht jaar wil ik het niet hebben over religie of Islamitische Staat", zegt een lerares in deze reportage van France 24.

Vals alarm over verdacht pakketje

De angst zit erin in Parijs. Het Institut d'études politiques de Paris is zojuist ontruimd vanwege een verdacht pakketje, melden Twitteraars. Het bleek vals alarm.

Twitter avatar TristanAJE TristanAJE Al Jazeera source at Paris Sciences Po says university evacuated due to suspicious pkg #ParisAttacks https://t.co/DxTchWfCUy

Twitter avatar P_Mougeot Paul Mougeot Il n'y a pas d'alerte à la bombe à @sciencespo. C'était une fausse alerte, le 27 est réouvert. #SciencesPo

Le Pen: Frankrijk moet geen migranten meer binnenlaten

Marine le Pen, leider van het Franse Front National, zegt in een persverklaring dat Frankrijk "onmiddellijk moet stoppen" met het toelaten van migranten op Frans grondgebied. Ze refereert aan het Syrische paspoort dat is gevonden naast het lichaam van een van de daders. Dat paspoort is op 3 oktober in Griekenland geregistreerd. Maar Frankrijk kan de authenticiteit ervan niet bevestigen. Het paspoort kan zijn vervalst of gestolen van een migrant.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Nieuwe persverklaring Le Pen: "La France doit immédiatement arrêter l'entrée de migrants sur son territoire"

'Europa is in het hart getroffen'

De reeks bloedige aanslagen in Parijs, de stad van het licht, was niet alleen een aanval op Frankrijk en de Fransen, maar ook een aanval op de Europese samenleving als geheel, schrijft NRC Handelsblad vandaag in een hoofdredactioneel commentaar.

"Frankrijk verdient bij deze zware beproeving medeleven, steun en solidariteit – van de hele wereld, maar vooral van andere Europese landen en burgers. Omdat de Fransen onze bondgenoten zijn én omdat ook onze waarden en onze veiligheid in het geding zijn."

De aanval van vrijdag kan niet onbeantwoord blijven, maar zonder de waarborgen van de rechtsstaat ter zijde te schuiven, aldus het commentaar:

"De martiale taal waarmee hier en daar wordt opgeroepen IS 'weg te vagen' (burgemeester Aboutaleb) of te bestrijden met een 'totale oorlog' (ex-president Sarkozy), voorziet in de begrijpelijke behoefte aan een krachtige reactie. Maar een verdere inmenging in oorlogen in het Midden-Oosten mag niet gebaseerd zijn op emoties. Het gevaar van averechtse effecten is groot, zoals de onbezonnen invasie van Irak in 2003 heeft laten zien."

Lees het hoofdredactioneel commentaar.

Wie is Abdelhamid Abaaoud?

De Belg Abdelhamid Abaaoud (27) werd aangemerkt als het brein achter de aanslagen. Hij komt uit Molenbeek. De Belgische jihadisme-onderzoeker Pieter van Ostaeyen schreef eerder dat hij in verband werd gebracht met Katibat al-Battar, de brigade van Libische IS-strijders die in Syrië vechten.

Hij zou na verijdelde aanslagen eerder dit jaar in Verviers zijn ontsnapt richting Griekenland en mogelijk naar Syrië. Abaaoud werd al gezien als het brein achter de verijdelde aanslagen. Volgens Belgische media was hij in een gruwelijk filmpje tevens te zien als bestuurder van een auto die lijken achter zich aansleept.

Zijn broertje Youness zou een van de jongste jihadgangers zijn. Hij zou op 13-jarige leeftijd vertrokken zijn richting Syrië.

Gewonde Nederlanders in Parijs

Het gaat 'naar omstandigheden' goed met twee Nederlanders die gewond zijn geraakt bij de aanslagen in Parijs. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan persbureau ANP. Ze liggen nog in een Frans ziekenhuis en moeten daar waarschijnlijk nog even blijven. De twee Nederlanders raakten vrijdagavond zwaargewond toen ze op straat vanuit een auto werden beschoten door de terroristen.

Een derde Nederlander die gewond was geraakt, mocht gisteravond naar huis. Dit slachtoffer was in de buurt van concertzaal Bataclan en raakte gewond op straat.

De drie Nederlandse slachtoffers zijn twee mannen en een vrouw.

Zoekactie Molenbeek afgerond

De grootschalige politieactie in de Brusselse gemeente Molenbeek is rond 14.00 uur vanmiddag beëindigd. De burgemeester van de gemeente, Françoise Schepmans, bevestigde het einde van de actie, maar wilde tegen Belgische media niets zeggen over de resultaten. Salah Abdeslam is nog altijd voortvluchtig.

'Mohamed Abdeslam werkte bij gemeente Molenbeek'

Een van de drie broers die in verband worden gebracht met de aanslagen in Parijs, Mohamed Abdeslam, werkte tot een paar dagen geleden voor de dienst vreemdelingen van de gemeente Molenbeek. Dat zegt de ex-burgemeester Philippe Moureaux tegen de Belgische krant De Standaard. Mohamed Abdeslam is de afgelopen dagen verhoord, maar inmiddels vrijgelaten. Zijn broer Brahim blies zichzelf vrijdag op bij restaurant Comptoir Voltaire. Voor zijn broer Salah is een opsporingsbevel uitgevaardigd.

Mohamed Abdeslam zou op verschillende gemeenteafdelingen hebben gewerkt. Hij werkte onder meer als typist voor Moreaux, die van 1992 tot 2012 burgemeester van Molenbeek was. En voor de dienst vreemdelingen. Moreaux:

"Die houdt zich onder meer bezig met regularisatiedossiers. Abdeslam werkte tot voor een paar dagen op die dienst."

‘IS-strijders waren al weg uit Raqqa voor bombardementen’

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de afgelopen weken zijn strijders uit de Syrische stad Raqqa teruggetrokken uit vrees voor luchtaanvallen. Ook de belangrijkste centra van IS in de stad zijn verhuisd. Dat melden waarnemers ter plaatse, volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Bewoners zijn opgeroepen om naar de rand van de stad te trekken en niet in de buurt te komen van panden die IS in gebruik had. Twaalf Franse gevechtsvliegtuigen hebben gisteravond Raqqa zwaar gebombardeerd.

Het Franse ministerie van Defensie meldde vanochtend dat er twintig bommen zijn afgevuurd op doelen in Raqqa, waaronder op een trainingskamp, een munitiedepot en een commandopost.

Raqqa werd begin 2014 veroverd door soennitische extremisten van IS. De stad is vervolgens uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat, de islamitische heilstaat die de beweging nastreeft. Christenen en alawieten zijn vrijwel allemaal uit stad verdreven of om het leven gebracht.

Agenten op Amsterdam CS dragen kogelwerend vest

Agenten die op het centraal station in Amsterdam staan, hebben een kogelwerend vest aan. Ze dragen dat over hun steekwerend vest vanwege de aanslagen in Parijs, vertellen ze aan persbureau ANP. Die vesten liggen standaard in de politieauto, zegt een politiewoordvoerder.

"Het is aan de politiemensen zelf te bepalen wat ze willen dragen. Dat is hun eigen inschatting. Het gaat er om waar de agent zich prettig in voelt.”

Stil op straat in Parijs

Fotograaf Ilvy Njiokiktjien fotografeerde de stilte op straat in Parijs dit weekend. De toeristische trekpleisters zijn gesloten.
ANP-10235291611WEBAPPilvySTIL5

Bekijk hier onze in beeld van de stilte in Parijs.

Nederlandse politie verspreidt ook opsporingsbevel

Ook de Nederlandse politie heeft het internationale opsporingsbevel van Salah Abdeslam verspreid. De 26-jarige man is de broer van een van de andere zelfmoordterroristen en is mogelijk zelf ook bij de aanslagen betrokken geweest. De politie waarschuwt hem niet te benaderen, maar te bellen met de Nationale Opsporingstiplijn (0800-6070) of met 112.


Openbaar ministerie België geeft geen commentaar op berichten over 'brein' Abdelhamid Abaaoud

Het openbaar ministerie in België zegt dat de berichten over Abdelhamid Abaaoud, waarin wordt beschreven dat hij het brein zou zijn achter de aanslagen, zijn gebaseerd op geruchten. Dat meldt persbureau Reuters. Openbaar aanklager Eric Van Der Sypt zegt tegen het persbureau:

"Deze informatie is niet bevestigd en wij geven geen commentaar op dit bericht."

Verzoek van Belgische politie aan de media

De Belgische politie heeft de media verzocht geen livebeelden te verspreiden van de actie in Molenbeek om "tactische redenen en ieders veiligheid". Op de stream van de Belgische zender VTM, die eerder op dit liveblog werd ingesloten, is de inval niet langer live te volgen. We laten dat bericht om die reden staan.

Twitter avatar FedPol_pers Federale Politie Wij vragen met aandrang dat de pers geen live beelden verspreid vd politieactie in Molenbeek. Dit om tactische redenen en ieders veiligheid

Eerste bericht van concertzaal Bataclan

Op Facebook is op de pagina van theaterzaal Bataclan een bericht geplaatst. Er staat:

"Beste vrienden,

Geen woord volstaat om de omvang van ons verdriet te beschrijven onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers, de gewonden en hun naasten. Jullie zijn met velen om zich in Bataclan te willen verzamelen, maar helaas hebben de autoriteiten nog tijd nodig om hun onderzoek hier af te ronden. We laten het jullie weten zodra we jullie voor de zaal kunnen ontvangen. We danken jullie voor jullie steun die ons ten diepste raakt."

Paar verdachten in Brussel vrijgelaten

Vijf van de zeven verdachten die vannacht zijn gearresteerd in Brussel zijn vrijgelaten, onder wie de broer van een van de zelfmoordterroristen. Dat meldt persbureau AFP.

Volgens Belga News Agency gaat het om de broer van Salah en Ibrahim Abdeslam.

Twitter avatar BelgaNewsAgency Belga News Agency #AanslagenParijs - Mohamed Abdeslam, de broer van twee vermoedelijke daders, is vrijgelaten en niet in verdenking gesteld, zegt advocaat.

Een van de nabestaanden zegt: 'Met het rouwproces kan ik nog niet beginnen'.

NRC-verslaggever Arjan Paans is in Parijs. Hij sprak met Grégory Reibenberg, die vrijdag zijn vrouw en acht personeelsleden verloor in La Belle Équipe. Paans:

"Met zijn rouwproces kan hij nog geen begin maken."

Lees het hele artikel: 'Grégory kan het rampnieuws nog niet horen'.

Een fragment:

Terwijl Jamila in zijn armen stierf, en hij haar ogen sloot, beloofde restauranteigenaar Grégory Reibenberg haar dat hij goed voor hun dochtertje zou zorgen. De 8-jarige Tess, die bij een buurvrouw logeerde en ’s nachts door een traumapsycholoog werd wakker gemaakt. „Ze vroeg of het nog ongedaan kon worden gemaakt. Ik zei: als je naar de sterren kijkt, bedenk dan dat je moeder daar is en dat je met haar kan praten.”

Operatie in Molenbeek in volle gang - verdachte niet gearresteerd

De operatie in Molenbeek is nog altijd bezig. Dat zegt een woordvoerder van het Federaal parket in Brussel. De politie zoekt daar naar Salah Abdeslam. De woordvoerder spreekt eerdere berichten dat hij zou zijn gearresteerd tegen.

Op de Dam

Foto Wieland van Dijk / NRC

Foto Wieland van Dijk / NRC

Foto Wieland van Dijk / NRC

Foto Wieland van Dijk / NRC

Prince stelt tournee in Europa uit

Prince stelt zijn tournee in Europa uit vanwege "de tragische gebeurtenissen in Parijs", zo heeft hij besloten. Onder de naam Prince Spotlight: Piano & A Microphone zou hij vanaf 24 november een maand lang in mooie, historische concertzalen in Europa aan een concertvleugel opreden. In Parijs zou hij in Opéra Garnier spelen.

Onze muziekredacteur Amanda Kuyper:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Prince stelt tournee uit. Ik ben bang dat we dit meer artiesten gaan zien doen

Lees ook een verslag van een bezoek aan de studio van Prince in Chanhassen, Minneapolis.

Parijs na de aanslagen

Onze correspondent Peter Vermaas op Twitter:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Het meisje in de boulangerie aan République waar ik mijn brood koop, zei net "fijn u weer te zien, meneer". Dat heeft ze nog nooit gezegd.

'Abaaoud in Athene'

Griekenland zou in januari zijn gevraagd of Abdelhamid Abaaoud, die het brein van de aanslagen in Parijs zou zijn, de verijdelde terreuraanslagen in Vervier vanuit Athene beraamde. Dat meldt een journalist van het Griekse Kathimerini. De gezochte terrorist Abaaoud zat volgens veiligheidsdiensten achter de plannen voor aanslagen in België. Bij een anti-terreuractie van de Belgische politie in januari kwamen twee van zijn handlangers om, waarna hij naar Syrië zou zijn gevlucht.

Twitter avatar NickMalkoutzis Nick Malkoutzis #Greece was asked in Jan to check if Abdelhamid Abaaoud (alleged Paris mastermind) ran Verviers cell from Athens, reports @jeansouliotis

Asscher: Parijs is in ons aller hart

Parijs is deze dagen van rouw in ons aller hart, zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zojuist na een korte plechtigheid bij de Franse ambassade in Den Haag. Hij zei verder:

"Wij voelen ons verbonden met de Parijzenaars en het hele Franse volk. Nederland huilt met u. Nederland rouwt met u. En wij voelen ons verbonden in vastberadenheid. In de overtuiging dat extremistisch geweld en blinde terreur het nooit mogen en nooit zullen winnen van vrijheid en democratie."

NOS-journalist Xander van der Wulp maakte een filmpje van de plechtigheid:

Twitter avatar XandervdWulp Xander van der Wulp Franse volkslied bij de ambassade in Den Haag. https://t.co/C58JSLL4dw

Premier Rutte was niet aanwezig bij de Franse ambassade omdat hij onderweg is voor een officieel bezoek aan Zuid-Afrika. Dat bezoek is vanwege de aanslagen in Parijs wel met een dag ingekort.

Foto van de politieactie in Molenbeek

De politie tijdens de inval in het Belgische Molenbeek.

De politie tijdens de inval in het Belgische Molenbeek. Foto: Benoit Doppagne / AFP / Belga

Een foto van de minuut stilte

Voorafgaand aan de minuut stilte plaatsen drie mensen een Franse vlag bij het restaurant Le Ca Rillon.

Voorafgaand aan de minuut stilte plaatsen drie mensen een Franse vlag bij het restaurant Le Carillon. Foto: Etienne Laurent / EPA

Abdeslam Salah is niet opgepakt

De gezochte aanslagpleger Abdeslam Salah is niet opgepakt bij het politie-optreden in de Brusselse deelgemeente Molenbeek.

Twitter avatar RTBFinfo RTBF info Le parquet indique que ce n'est pas Salah Abdeslam qui a été arrêté #molenbeek #ParisAttacks. (photo @euronews ) https://t.co/yjZ4XkPN43

Eerder meldden de Belgische zenders RTL en VTM dat hij zou zijn opgepakt in Molenbeek.

Volgen: inval in Belgische gemeente Molenbeek

De inval in de woning in Molenbeek wordt live uitgezonden op de Belgische commerciële zender VTM. De uitzending is online te volgen


Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Slachtoffers Parijs herdacht met minuut stilte

In Frankrijk, Nederland en Europese landen hebben mensen een minuut stilte in acht genomen uit respect voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Veel mensen bij Le Ca Rillon voor minuut stilte. https://t.co/n2WLsY5jxu

Minuut stilte

Om 12.00 uur worden in Nederland en veel andere plaatsen in Europa de slachtoffers van de aanslagen in Parijs herdacht met een minuut stilte. Ook bij NRC staan we stil bij de gebeurtenissen. Dit liveblog wordt straks hervat.

De daders en de verdachten op een rij

Vijf van de zeven dode daders zijn nu officieel geïdentificeerd. Hieronder een kort overzicht van hun namen en overige informatie die op dit moment van ze bekend is.

1. Samy Amimour: 28 jaar, Fransman, in 2013 afgereisd naar Syrië. Hij is geboren in Parijs, en woonde in de buitenwijk Drancy. Amimour is eerder verdacht geweest in een terrorismezaak in 2012. Hij werd onder toezicht geplaatst maar is later uit het zicht geraakt. Hij blies zichzelf op in de concertzaal Bataclan, waar 89 mensen werden gedood.
2. Omar Ismael Mostefaï: 29 jaar. Woonde in Chartres, een stad op zo'n 90 kilometer van Parijs. Ook hij was een van de schutters in Bataclan. Hij werd geïdentificeerd aan de hand van lichaamsdelen en vingerafdrukken.
3. Brahim Abdeslam: 31 jaar, broer van Salah. Abdeslam is de derde schutter in de concertzaal. Hij woonde in België. Abdeslam is de derde schutter in de concertzaal.
4. Bilal Hadfi: 20 jaar. Hij vertrok vorig jaar naar Syrië om te strijden voor tereurgroep Islamitische Staat (IS). Hadfi blies zichzelf op bij het Stade de France. Hij woonde in België.
5. Naam onbekend, wel geïdentificeerd.

Andere namen van verdachten:
Abdelhamid Abaaoud: 29 jaar, wordt omschreven als 'het brein achter de aanslagen'. Hij zou in januari naar Syrië zijn ontsnapt toen de politie twee handlangers doodde bij een antiterreuractie in Verviers. Abdeslam en Hadfi zouden beiden Abaaoud hebben gekend.
Salah Abdeslam: een broer van Brahim. Hij pleegde mogelijk geen zelfmoord en zou voortvluchtig zijn.

23 arrestaties bij huiszoekingen in Frankrijk

Bij huiszoekingen in Frankrijk zijn zondagnacht 23 mensen aangehouden en 31 wapens in beslag genomen. Dat maakte de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, maandag bekend, zo schrijft persbureau AFP. Ook liet Cazeneuve weten dat er sinds de aanslagen van vrijdag aan 104 mensen huisarrest opgelegd.

Turkije waarschuwde Frankrijk twee keer over een van de terroristen

Turkije heeft Frankrijk twee keer gewaarschuwd over een van de aanslagplegers: één keer in december 2014 en één keer in juni 2015. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een Turkse overheidswoordvoerder.

Over welke van de ten minste acht terroristen die waarschuwing ging, is onduidelijk. Frankrijk heeft Turkije alleen om informatie gevraagd over Ismael Omar Mostefai. Dit is een van de mannen die verantwoordelijk is voor de 89 doden in concertzaal Bataclan.

Mostefai kwam Turkije binnen in 2013, maar het is niet geregistreerd wanneer hij het land heeft verlaten. Hij is geïdentificeerd door de Franse politie op basis van vingerafdrukken.

Abdelhamid Abaaoud is brein achter de aanslagen

Persbureau AP meldt op basis van politiebronnen dat Abdelhamid Abaaoud het brein achter de aanslagen van vrijdag in Parijs is. De Belgische krant De Standaard meldde eerder vandaag dat de 29-jarige man samen met een van de gedode terroristen in 2010 en 2011 strafbare feiten pleegde in Brussel. Hij zou ook achter de mislukte aanslagen in Verviers zitten en achter de verijdelde aanslag op de Thalys van Amsterdam naar Parijs, beiden eerder dit jaar. Abaaoud zou ook een aanslag hebben voorbereid op een kerk in Parijs, zo meldt AP.

Video van een van de terroristen

De eerste dader die dit weekend werd geïdentificeerd was de 29-jarige Omar Ismaïl Mostefai. Hij was een van de drie terroristen in theater Bataclan.

Hij stond bij de Franse inlichtingendiensten bekend als 'geradicaliseerd' sinds 2010, maar was nog niet met terrorisme in verband gebracht.

De Franse zender BFMTV maakte een portret van de jongen:

Nu invallen in Brusselse wijk Molenbeek

De Belgische politie heeft vanochtend opnieuw invallen gedaan in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Dat meldt de Belgische Franstalige omroep RTBF. De agenten zouden bewoners van een huis aan de Delaunoystraat opgeroepen hebben de gordijnen te openen en hun handen te laten zien.

Molenbeek wordt gezien als een broeinest van jihadisten.

Twitter avatar r0eland Roeland Roovers #Molenbeek raid #Brussels, police and bomb squad on site, are negotiation with man named Mohammed [pic:@nicocardone] https://t.co/oSCf23dYgl

Verdachte Samy Amimour was in Syrië in 2013

Een van de verdachten van de zelfmoordaanslagen bij het Stade de France, de 28-jarige Fransman Samy Amimour, is in 2013 afgereisd naar Syrië. Dat heeft zijn familie gezegd, meldt AFP. Het Franse persbureau meldt ook dat drie familieleden van Amimour zijn aangehouden.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Police detain 3 relatives of newly-identified Paris bomber: prosecutor

Nu vijf van de zeven daders geïdentificeerd

De Franse autoriteiten hebben nog twee daders van de aanslagen geïdentificeerd. Een van de terroristen zou uit Syrië komen, zo meldt AFP. In totaal zijn nu vijf van de zeven zelfmoordterroristen geïdentificeerd.

Vingerafdrukken gematcht

De Franse justitie heeft de identiteit vastgesteld van een van de zelfmoordterroristen bij het Stade de France. Bij het lichaam werd een Syrisch paspoort gevonden. In het document stond deze naam: Ahmad Al Mohammad, een 25-jarige man uit Syrië. De echtheid van het paspoort wordt betwijfeld, dat wordt nog onderzocht.

Een Franse aanklager zei tegenover persbureau Reuters dat de vingerafdrukken van deze zelfmoordterrorist overeenkomt met de afdrukken van een vluchteling die zich in oktober in Griekenland heeft geregistreerd.

Franse politie identificeert vierde dader

Een vierde dader die vrijdag in Parijs terroristische aanslagen pleegde is geïdentificeerd. Dat meldt de openbaar aanklager aan persbureau AP. Het gaat om de 28-jarige Fransman Samy Amimour. Hij blies zichzelf op in de concertzaal Bataclan, na daar honderden mensen te hebben gegijzeld en tientallen te hebben vermoord.

Amimour is eerder verdacht geweest in een terrorismezaak in 2012. Hij werd onder toezicht geplaatst maar is later uit het zicht geraakt en er werd een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Zijn familie woont in Bobigny, een noordoostelijke voorstad van Parijs, schrijven Franse media. In die plaats zijn vannacht ook huiszoekingen geweest.

Frankrijk kan echtheid paspoort niet achterhalen

De Franse justitie kan de authenticiteit van het Syrische paspoort, dat is gevonden bij het lijk van een van de terroristen, niet achterhalen. Dat meldt persbureau Reuters.

Bij het lijk van een van de zelfmoordterroristen bij het Stade de France is een Syrisch paspoort gevonden. Er zijn twijfels of dit een echt paspoort is en of het document wel van hem was. Het zou ook gestolen kunnen zijn van een migrant. Het paspoort is op 3 oktober geregistreerd op het Griekse eiland Leros, een van de plekken waar vluchtelingen de EU binnenkomen.

Infographic aanslagen Parijs

Files door scherpere controles bij grenzen

Door de verscherpte controles aan de Franse grenzen loopt het wegverkeer vertraging op. De files lijken tot nu toe niet extreem lang te zijn.

Twitter avatar ANWBeuropa ANWB verkeer Europa De vertragingen aan de grensovergangen met #Frankrijk in Rekkem (E17) en tussen Doornik en Lille (E42) nu ca. een half uur. #Belgie

Volgens de Zwitserse radio steken bij Bardonnex iedere dag zo’n 25.000 voertuigen de grens over.

Volgens de Zwitserse radio steken bij Bardonnex iedere dag zo’n 25.000 voertuigen de grens over. Foto: Pierre Albouy / Reuters

Franse douaniers checken auto’s aan de Frans-Zwitserse grens bij Bardonnex, in de buurt van Genève.

Franse douaniers checken auto’s aan de Frans-Zwitserse grens bij Bardonnex, in de buurt van Genève. Foto Salvatore Di Nolfi / EPA


VS bombarderen trucks van IS

De Verenigde Staten hebben vanochtend voor het eerst honderden trucks van Islamitische Staat gebombardeerd die de terreurbeweging gebruikt om ruwe olie die in Syrië is geproduceerd te vervoeren. Dat meldt The New York Times op basis van Amerikaanse functionarissen.

Volgens de krant vonden de aanvallen plaats rond de stad Deir al-Zor, vlak bij de grens met Irak. De aanvallen zouden al voor de aanslagen in Parijs zijn gepland: de VS zoeken al langer naar mogelijkheden om het IS lastig te maken om financieel te profiteren van de oliewinning in het 'kalifaat'.

Vlaggen hangen halfstok

Het stadhuis in Rotterdam heeft de Franse vlag halfstok gehangen.

Het stadhuis in Rotterdam heeft de Franse vlag halfstok gehangen. Foto: Alexander Schippers / ANP

De vlaggen bij het Haagse Binnenhof hangen halfstok.

De vlaggen bij het Haagse Binnenhof hangen halfstok. Foto: Jerry Lampen / ANP


Klimaattop in Parijs gaat door

De klimaattop COP21 die eind deze maand in Parijs plaatsvindt gaat door, zo meldt persbureau AFP. De G20-top is vastberaden om een oplossing te vinden voor problemen gerelateerd aan opwarming van de aarde.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Klimaattop COP21 in Parijs gaat door, maar "concentreert zich op onderhandelingen". Demonstraties en andere evenementen afgelast, zegt Valls

'Meest gezochte terrorist België brein achter aanslagen Parijs'

Het brein van de aanslagen in Parijs zat ook achter de mislukte aanslagen in Verviers, zo meldt De Standaard. De Belgische veiligheidsdiensten vermoeden volgens de krant dat Abdelhamid Abaaoud (29), die ook terreuraanslagen in België wilde plegen, de aanslagen van vrijdagavond beraamde. Hij is de meest gezochte terrorist van België.

Misdaadjournalist van De Standaard Mark Eeckhaut op Twitter:

Twitter avatar MarkEeckhaut Mark Eeckhaut Link tussen Brahim Abdeslam, Parijse kamikaze, en Abdelhamid Abaaoud, terreurbrein van Verviers. in 2011 nog samen veroordeeld #parisattacks

Twee van de drie geïdentificeerde daders van de aanslagen in Parijs woonden in Molenbeek, een deelgemeente van Brussel. Bilal Hadfi (20), die vrijdag omkwam tijdens een zelfmoordaanslag bij het stadion in Parijs, vertrok vorig jaar naar Syrië om te strijden voor tereurgroep Islamitische Staat (IS). Ook Brahim Abdeslam kwam om door een zelfmoordaanslag. Beiden zijn volgens De Standaard bekenden van Abaaoud, die in januari naar Syrië zou zijn ontsnapt toen de politie twee handlangers doodde bij een antiterreuractie in Verviers.

De broer van Brahim Abdeslam, Salah, is voortvluchtig en wordt door de politie gezocht. Een andere broer is aangehouden.

Stemming in het land: Frankrijk weet het even niet meer

Na het "blinde terrorisme" is de veerkracht van na de aanslag op Charlie Hebdo ver te zoeken, schrijft correspondent Peter Vermaas vandaag in NRC.

"De aanslagen van vrijdag hebben Parijs verdoofd. In een onwezenlijke stemming rouwde de stad dit weekend om zijn vele doden. De straten waren leeg, veel winkels en uitgaansgelegenheden bleven dicht. 'Ze kunnen iedereen pakken.'"

Lees zijn reportage.

Ruim 150 huiszoekingen vanochtend vroeg

De Franse politie heeft vanochtend vroeg meer dan 150 huiszoekingen verricht. Dat maakte de Franse premier Valls vanochtend bekend. De huiszoekingen werden niet alleen gedaan naar aanleiding van de aanslagen van afgelopen vrijdag, maar houden verband met jihadisme in het algemeen. Bij de invallen werden vijf mensen opgepakt en werden wapens in beslag genomen, waaronder raketwerpers, een kalasjnikov en meerdere pistolen.

De grootschalige operatie van vanochtend is een reactie op de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag, waarbij 129 mensen om het leven zijn gekomen en 352 mensen gewond raakten.

Nog twee daders geïdentificeerd

De Franse autoriteiten hebben nog twee daders geïdentificeerd: de 20-jarige Bilal Hadfi en de 31-jarige Brahim Abdeslam. Dat meldt persbureau AP.

Hadfi was een van de zelfmoordterroristen die een bom lieten ontploffen bij het Stade de France.

Abdeslam blies zichzelf op in de Boulevard Voltaire. Hij was de oudere broer van de 26-jarige Saleh Abdeslam, die internationaal wordt gezocht.

De naam van een derde terrorist was al bekend: de 29-jarige Ismael Mostefaï. Hij werd geïdentificeerd aan de hand van lichaamsdelen die in concertzaal Bataclan werden aangetroffen.

Cameron wil meedoen met bombardementen op IS

Het aantal spionnen in het Verenigd Koninkrijk wordt uitgebreid met 1.900, wat neerkomt op 15 procent van het totaal. Dat heeft premier David Cameron vanochtend gezegd. Het is de grootste uitbreiding sinds de aanslagen in Londen in 2005, waarbij 56 mensen omkwamen (onder wie vier daders). Ook gaat er extra geld naar de beveiliging van luchthavens, als reactie op het neerhalen van het Russische toestel dat vorige maand vanaf het Egyptische Sharm el-Sheikh vertrok. Het Verenigd Koninkrijk schortte toen alle vluchten van en naar de badplaats op, omdat ze vonden dat er niet genoeg veiligheidsmaatregelen zouden zijn genomen.

De aankondigingen van Cameron zijn in zekere zin opmerkelijk, zegt onze correspondent Titia Ketelaar:

“Want de begroting deze maand staat opnieuw in het teken van bezuinigingen. Er wordt gemiddeld 40 procent gekort op departementen.”

Cameron herhaalde ook dat hij wil dat het Verenigd Koninkrijk terreurgroep Islamitische Staat (IS) gaat bombarderen in Syrië. Nu bombardeert Verenigd Koninkrijk alleen in Irak. De kans op goedkeuring van het Lagerhuis (niet verplicht, maar wel gewenst) is echter klein, zegt Ketelaar:

“In zijn eigen partij is er een kleine meerderheid voor, van twaalf zetels. Door een aantal tegenstanders heeft hij de oppositie nodig, maar Labour-leider Jeremy Corbyn is overtuigd pacifist, en wil louter ‘vreedzame handelingen’ steunen. Bovendien heeft de invloedrijke buitenlandcommissie vorige maand gezegd dat zij zich zorgen maakt over de juridische basis van luchtaanvallen. Dergelijke woorden raken een gevoelige snaar in het VK: de inval in Irak in 2003 bleek achteraf minder stevig onderbouwd dan de regering deed voorkomen.”

Onze correspondent Titia Ketelaar op Twitter:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Cameron op @BBCr4today. Worstelt duidelijk nog met vinden steun Lagerhuis voor bombardementen Syrië, pacifist Corbyn is niet happig

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Cameron probeert duidelijk land en parlement voor te bereiden: 'IS don't recognise Iraq and Syria border, neither should we' @BBCr4today

Juncker: Dit is gedaan door criminelen

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker wil niet dat de vluchtelingendiscussie verder onder druk komt door de aanslagen. "Dit is gedaan door criminelen”, zei hij gisteren. NRC-correspondent in Brussel Stéphane Alonso schrijft vandaag in de krant:

"De boel bij elkaar houden in de EU: het was al moeilijk genoeg door de vluchtelingencrisis. Het brute bloedvergieten in Parijs doet daar een gevaarlijk zware schep bovenop."

Lees het artikel van onze correspondent in Brussel: Het ligt nu op tafel in Europa: zijn vluchtelingen terroristen?

Wat weten we nog niet?

Veel belangrijke vragen rond de toedracht van de aanslagen zijn nog onbeantwoord:

 • Wie zaten er precies achter de aanslagen? Onduidelijk is nog met hoeveel mensen die zijn gepleegd en in wiens opdracht precies.
 • Was het inderdaad op bevel van Islamitische Staat, zoals is geclaimd?
 • Zijn er nog mensen voortvluchtig die bij de aanslagen waren betrokken en, zo ja, hoeveel?
 • Wat is er precies gebeurd bij het Stade de France? Drie daders bliezen zich op in de nabijheid van het stadion maar ze slaagden er niet in binnen te komen. Waarom niet? Werden ze inderdaad tijdig gesnapt met hun explosieven, zoals The Wall Street Journal in zeker één geval meent te weten? Zijn de toeschouwers zodoende ontsnapt aan een nog veel grotere ramp?
 • Was de man die op 5 november in Beieren werd gepakt met wapens en explosieven bij de aanslagen betrokken, zoals de Beierse premier Seehofer zegt?

Aziatische beurzen lager na aanslagen Parijs

De Aziatische beurzen gingen vandaag (lokale tijd) eensgezind omlaag, na de terroristische aanslagen in Parijs. Vooral onder de luchtvaartmaatschappijen en andere aan toerisme gerelateerde bedrijven werden verliezen geleden na de aanslagen in Parijs.

Naar verwachting openen Europese aandelenbeurzen vandaag ook met verlies. Over de AEX in Amsterdam zegt marktanalist Ingrid Eltink van handelsplatform IG Nederland tegen persbureau ANP:

"De AEX opent waarschijnlijk ruim 1 procent lager. De schade na de aanslagen in Parijs lijkt daarmee op het eerste gezicht mee te vallen, maar het is even afwachten hoe de handel tijdens de rest van de dag zal verlopen. De Europese luchtvaartmaatschappijen zullen naar verwachting wel flink last hebben van de toegenomen terreurdreiging."

Geen schoolreisjes in Frankrijk

Er zijn geen schoolreisjes in Frankrijk tot 22 november. Dat meldt de minister van Onderwijs, Najat Vallaud-Belkacem. Het besluit is een van de veiligheidsmaatregelen die na de aanslagen in Frankrijk van kracht zijn.

De scholen zijn vandaag opengegaan. Afgelopen weekend bleven scholen dicht, ondanks dat er normaal gesproken in Frankrijk wel wordt lesgegeven in het weekend.

Bloemen en kaarsen

Vannacht werden opnieuw op meerdere plekken in Parijs bloemen neergelegd en kaarsen gebrand ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen.

Foto: Bart Maat / ANP

Foto: Bart Maat / ANP

Bloemen en kaarsen bij theater Bataclan.

Bloemen en kaarsen bij theater Bataclan. Foto: Bart Maat / ANP

Foto: Bart Maat / ANP

Foto: Bart Maat / ANP

Herdenken bij Bataclan

Herdenken bij Bataclan. Foto: Bart Maat / ANP

Syrië wordt steeds meer ook een Europese oorlog

Oud-correspondent René Moerland schrijft vandaag in nrc.next:

"Syrië wordt steeds meer ook een Europese oorlog. Zo lijkt het erop dat de internationale gemeenschap zich nog intensiever gaat bemoeien met de oorlog in Syrië, nu het leger van Islamitische Staat (IS) de aanslagen in Frankrijk heeft opgeëist."

Lees zijn analyse hier.

Ook wapens in beslag genomen bij huiszoekingen

De Franse krant La Dépêche du Midi schrijft dat er bij de huiszoekingen van vannacht in onder meer Toulouse wapens in beslag zijn genomen.

Huiszoekingen in Toulouse vannacht

De Franse politie heeft zeker drie mensen aangehouden bij doorzoekingen in de Franse stad Toulouse. Dat meldt het Franse televisienetwerk iTele.

Zo’n tweehonderd politieagenten doorzochten vannacht woningen in Toulouse. De politie heeft ook doorzoekingen gedaan in Grenoble, Calais en Bobigny, een voorstad van Parijs.

Frankrijk: er worden meer aanslagen voorbereid

De Franse premier Manuel Valls zei maandag dat Frankrijk wist dat er aanslagen werden voorbereid. Ook zei hij dat de autoriteiten weten dat er meer terreurdaden worden gepland. Dat meldt persbureau Reuters. Valls zegt dat er niet alleen aanslagen worden voorbereid in Frankrijk, maar ook in andere Europese landen.

Valls zei vanochtend op de Franse radiozender RTL dat de Franse inlichtingendiensten sinds de zomer verschillende aanslagen hebben voorkomen. Maar de premier waarschuwde dat terroristen de komende dagen weer kunnen toeslaan.

Hij bevestigde dat de aanslagen van vrijdag georganiseerd en gepland zijn vanuit Syrië.

Het belangrijkste nieuws van gisteren

Dit is het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Het officiële dodental staat op 129. 42 mensen liggen nog in kritieke toestand in verschillende Parijse ziekenhuizen.
 • De politie heeft vannacht huiszoekingen gedaan in onder meer Toulouse, daarbij werden ten minste drie mensen gearresteerd.
 • De politie is op zoek naar Salah Abdeslam, die een aantal van de aanslagplegers zou hebben vervoerd in een gehuurde Volkswagen Polo. De auto waarin hij zat werd zaterdagochtend bij de Belgische grens staande gehouden met twee andere inzittenden. Ondanks dat zijn naam toen al in verband werd gebracht met de aanslagen, heeft de politie hem na het checken van zijn identiteitsbewijs laten gaan. Hij zou nu onderweg zijn naar Spanje.
 • Ter vergelding van de aanslagen is Frankrijk begonnen aan een "grootschalige luchtcampagne" tegen IS in Raqqa. Franse gevechtsvliegtuigen bombardeerden meerdere doelen in Syrië. Het Franse ministerie van Defensie maakte gisteravond bekend dat tien gevechtsvliegtuigen in totaal twintig bommen hebben gegooid.
 • Maandag wordt in Europa om 12 uur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen.