Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Lesbisch stel laat het leven van LGBTQ’s wereldwijd zien

Het lesbische koppel Jenni Chang en Lisa Dazols uit San Fransisco wilde zelf weleens meemaken hoe het leven van LGBTQ’s is in landen waar zij illegaal leven. Het stel sprak erover bij TED Women 2015 naar aanleiding van hun film ‘Out and Around’.

Screenshot uit Out and Around

In hun thuisstad San Francisco hebben ze nergens last van, maar buiten de Westerse wereld is het voor een lesbisch koppel als Jenni Chang en Lisa Dazols moeilijker om vrij te leven. Ze wilden zelf meemaken hoe LGBTQ’s (lesbian, gay, bisexual, transgender, questioning) elders in de wereld behandeld worden. Het stel bezocht vijftien landen, waar ze ‘supergays’ ontmoetten, die zich sterk maken voor gelijke rechten op sociaal en politiek gebied. Naar aanleiding van een film die ze maakten in 2013, werden ze uitgenodigd om te spreken bij TED Women 2015.

Bekijk de TED talk van Jenni Chang en Lisa Dazols

Chang en Dazols ontmoeten in ‘Out and Around’ bijvoorbeeld een transgender vrouw in Nepal, die van school werd gestuurd, en Prince Manvendra van India, de eerste prins van het land die uit de kast kwam. Er zijn nog 6 landen waar het risico bestaat dat je door je overheid geëxecuteerd wordt en in 75 landen hangt een gevangenisstraf je boven het hoofd. Vox zette de feiten nog eens op een rij.

Bekijk de trailer van Out and Around: