Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wintersporten

Koelizjnikov denkt dat hij nog sneller kan

Pavel Koelizjnikov verbeterde zondag bij de World Cup in Calgary het wereldrecord op de 500 meter, maar de Rus kan nog sneller.

Pavel Koelizjnikov gisteravond op de 500 meter, ruim voor zijn Finse tegenstander Mika Poutala.
Pavel Koelizjnikov gisteravond op de 500 meter, ruim voor zijn Finse tegenstander Mika Poutala. Foto Lyle Aspinall/The Canadian Press

Zijn wereldrecord van 34 seconden precies stond nog geen tien minuten op de klok, of Pavel Koelizjnikov keek op de Olympic Oval in Calgary alweer vooruit. Natuurlijk was hij emotioneel na zijn nieuwe toptijd op de 500 meter. Maar het kon nog beter. Wordt hij de eerste schaatser die een 33’er rijdt, misschien volgende week al in Salt Lake City? „Het is mijn eerste bezoek aan die baan”, antwoordde de Russische wondersprinter via tolk en coach Koste Poltavets voor de camera van de NOS. Dan, zonder aarzeling: „Ik probeer deze tijd nog te verbeteren.”

Koelizjnikov (21) nam het wereldrecord over van Jeremy Wotherspoon, die in 2007 kwam tot 34,03. De recordrace van de Canadees wordt vaak genoemd als de perfecte 500 meter. Veel schaatsers en coaches kunnen de beelden van zijn perfecte bochten en krachtige slagen dromen. Koelizjnikov geldt als evenbeeld van Wotherspoon, sinds hij vorig seizoen in een vergelijkbare stijl wereldkampioen sprint werd, goud won op de 500 meter bij de WK afstanden en acht van de tien races bij de wereldbeker.

Het was zeker geen foutloze race

Ook dit seizoen maakte hij al grote indruk, met 34,27 vorige week in een trainingswedstrijd en 34,11 afgelopen vrijdag bij de eerste 500 meter om de wereldbeker. Gisteren was hij ruim sneller dan de Canadezen William Dutton (34,25), Alex Boisvert-Lacroix en Gillmore Junio (beiden 34,30). En toch reed hij ondanks zijn wereldrecord niet eens een perfecte rit. Zonder drie minieme foutjes, twee in de eerste bocht en één in de tweede, was de eerste 33-er al een feit geweest. „Dit was zeker geen foutloze race”, gaf Koelizjnikov na afloop toe. „Met het wereldrecord ben ik eigenlijk niet zoveel bezig geweest. Ik probeer mezelf gewoon elke keer zo goed mogelijk te concentreren op die ene rit waarin alles goed gaat.”

Waarschijnlijk treedt hij in dat geval alsnog in de voetsporen van zijn beroemde landgenoten Jevgeni Grisjin – het idool van zijn coach Poltavets, die in 1963 als eerste onder de 40 seconden dook – of Jevgeni Koelikov, die in 1975 en 1981 in respectievelijk 37,99 en 36,91 magische grenzen doorbrak.

Meer Russisch succes

Niet alleen Koelizjnikov zorgde bij het eerste wereldbekerweekeinde in Calgary voor Russisch succes. Ook allrounder Denis Joeskov maakte gisteren veel indruk met winst op de 1.500 meter, het koningsnummer. In 1.41,88 bleef hij de Amerikaan Joey Mantia, de Belg Bart Swings (beiden 1.42,48) Kjeld Nuis (1.42,89) ruim voor. Alleen de Amerikaanse wereldrecordhouder Shani Davis was twee keer sneller (1.41,04 en 1.41,80).

De topprestaties van het Russische schaatsduo worden met argusogen bekeken, een week nadat wereldantidopingagentschap WADA met een schokkend rapport kwam over doping in de Russische atletiek. „Je moet schaatsen niet verwarren met atletiek”, reageerde Koelizjnikov bij de NOS. Werden Joeskov (marihuana, 2007) en Koelizjnikov (pepmiddel methylhaxanamine, 2012) al eens geschorst wegens doping? „Een jeugdzonde”, aldus de teamleiding vorig jaar. „Wij zijn schoon en werken goed samen met de dopingautoriteiten” , stelde Koelizjnikov na zijn recordrace in Calgary.

Hoe superieur de Russen ook waren op de 500 en 1.500 meter, op de 1.000 meter ging de overwinning zaterdag verrassend naar een 22-jarige Drent. Gerben Jorritsma bleef in een toptijd van 1.07,20 zelfs Koelizjnikov 0,13 seconde voor. „Ik heb hem laten zien dat de Nederlanders er nog steeds zijn”, sprak de schaatser uit de ploeg van coach Jac Orie na afloop zelfbewust via persbureau ANP.

Jorritsma, het Nederlandse antwoord

De jonge Jorritsma, lang en sterk, als het Nederlandse antwoord op het Russische geweld op sprint en middenafstand? De zoon van een naar Drenthe uitgeweken Friese melkveehouder is bij uitstek een exponent van een nieuwe Hollandse School op het ijs, met een multidisciplinaire schaatsachtergrond als basis voor succes. Als jochie begonnen op skeelers, dan bijna tegen wil en dank gaan schaatsen om ook in de winter zijn conditie op peil te houden. Bochten rijden leert hij in Thialf in een shorttrackgroepje van de huidige wereldkampioen Sjinkie Knegt en de Oekraïense Nederlander Poltavets, nu bondscoach bij zijn Russische rivalen.

Bij de NK junioren wint Jorritsma in 2013 alle vier de afstanden. Op stage in de ploeg van Orie herkent de Haagse coach sprinttalent. Snelle 500 meters vallen op, net als zijn uithoudingsvermogen op het nieuwe onderdeel massastart. Dit seizoen lijkt alles samen te vallen op de middenafstanden. Bij de seizoensstart in Enschede was hij beste Nederlander op de 1.500 meter. In Calgary beste van de wereld op de 1.000 meter. Drie afstanden gereden, drie persoonlijke records: 34,59 (elfde) op de 500 meter, 1.07,20 op de 1.000 en 1.44,44 op de 1.500 meter. De Russen zijn gewaarschuwd.