Kans op nieuwe aanslag is reëel

Politie in Europa opent jacht op terroristen na aanslagen Parijs. „We zullen met deze dreiging moeten leven.”

In de Brusselse deelgemeente Molenbeek is de politie op zoek naar betrokkenen bij de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag. Foto Yves Herman/Reuters

In Frankrijk, België en ook elders in Europa maakt de politie jacht op mensen die betrokken waren bij de aanslagen van vrijdag in Parijs, die aan zeker 132 mensen het leven hebben gekost. De autoriteiten in verschillende landen houden ernstig rekening met de mogelijkheid van nieuwe aanslagen.

In Frankrijk, dat gisteren luchtaanvallen uitvoerde op verschillende doelen in Raqqa in Syrië, hebben sinds vrijdag „meer dan 150” huiszoekingen plaatsgehad, zei premier Manuel Valls vanmorgen op radiozender RTL, „en dat zal nog doorgaan”. Het merendeel had plaats in de regio Parijs, maar zou geen direct verband hebben met de aanslagen van vrijdag. In Lyon werd bij een van de operaties een ‘oorlogsarsenaal’ aan wapens gevonden, waaronder raketlanceerinstallaties.

Ook in de Brusselse wijk Molenbeek heeft de politie vanmorgen invallen gedaan bij mensen, die mogelijk betrokken zijn bij de Parijse aanslagen. Daarbij zouden ook geweerschoten zijn gehoord. De politie verzocht bewoners de gordijnen te openen om het gevaar van sluipschutters te beperken. Verscheidene daders waren afkomstig uit die wijk, die al langer te boek staat als een broeinest van islamitisch radicalisme.

Syriër uit Idlib

Vanmorgen arresteerde de Franse politie onder meer drie familieleden van de 28-jarige Samy Amimour, die zichzelf in de Bataclan-concertzaal opblies. Vijf van de zeven omgekomen daders zijn inmiddels geïdentificeerd. Een van hen is vermoedelijk een Syriër, Ahmad Al Mohammad (25), uit Idlib. In oktober kwam hij Europa via Griekenland binnen. Van hem werd een paspoort gevonden bij de stoffelijke resten van een man, die zichzelf had opgeblazen bij het stadion.

Maar het is nog altijd onzeker hoeveel mensen precies betrokken waren bij de aanslagen. Volgens de Franse politie opereerden de terroristen in Parijs vrijdagavond in drie teams; een bij het Stade de France, waar Frankrijk en Duitsland een voetbalinterland speelden; een die de volle Bataclan-concertzaal aanviel: en een team, dat een aantal cafés en restaurants aanviel.

Vooral van dat laatste team lijken de daders nog voortvluchtig. Hun identiteit is nog niet duidelijk. Ook de 26-jarige Salah Abdeslam is voortvluchtig, de man die een zwarte Volkswagen Polo huurde waarmee terroristen zich naar het Bataclantheater begaven en die in Franse media wordt omschreven als het brein achter de aanslagen. De lege Polo is door de politie gevonden.

Wrang genoeg was de in Brussel geboren Abdeslam zaterdagochtend vroeg al aangehouden bij een controle door de Franse politie. Die liet hem per abuis gaan, al was op dat moment al duidelijk dat hij de Polo had gehuurd, zo hebben anonieme Franse politiefunctionarissen bevestigd. Volgens de autoriteiten is Abdeslam vermoedelijk gewapend en kan hij zeer gevaarlijk zijn. Zijn broer Brahim blies zichzelf op aan de Boulevard Voltaire. Hij had de Franse nationaliteit maar woonde in de Brusselse wijk Molenbeek. Ook een andere geïdentificeerde terrorist, de 30-jarige Bilal Hadfi die zich opblies bij het stadion, had de Franse nationaliteit en woonde in Brussel.

Nieuwe aanslagen

Premier Valls waarschuwde in het radio-interview ook voor nieuwe aanslagen. „We zullen lang met deze dreiging moeten leven”, zei hij. En burgers moeten „voorzichtig en waakzaam” zijn. Al vóór de laatste golf van terreur heeft Valls gezegd dat „zeker vijf” concrete aanslagen verijdeld waren. Een grote simultane actie zoals afgelopen vrijdag was al langere tijd de vrees van Franse inlichtingendiensten.

Ook in Groot-Brittannië heeft de regering opgeroepen tot extra waakzaamheid. Premier Cameron onthulde vanmorgen dat er dit half jaar zeven terroristische aanslagen door de inlichtingendiensten zijn verijdeld.

Voor het eerst in zijn presidentschap zou Hollande vanmiddag de verzamelde vergadering van Assemblée en Senaat, bijeen in Versailles, toespreken. Hij kan besluiten over een verlenging van de noodtoestand met, naar verwachting, drie maanden.

De Belgische justitie onderzoekt intussen de betrokkenheid van Abelhamid Abaaoud. Hij claimde het brein te zijn geweest achter de terroristische groep die begin dit jaar werd opgerold in het Belgische Verviers.

Eerder stond in dit artikel abusievelijk dat Salah Abdeslam vanmiddag is gearresteerd. Dat is niet het geval, hij is voortvluchtig.