Kamp alsnog bereid bewijslast aardbevingen om te draaien

Minister was eerst nog tegen, maar volgt nu de wens van meerderheid Kamer en Raad van State.

Minister Kamp in juni na een gesprek in het provinciehuis van Groningen. Foto ANP / Siese Veenstra

Groningers hoeven straks niet meer zelf te bewijzen in een rechtszaak dat schade aan hun huis is veroorzaakt door gaswinning. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakt dat begin volgend jaar via een wetswijziging mogelijk, zo schrijft hij maandagochtend in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamp volgt de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer, die zich na een motie van PvdA en de Partij voor de Dieren eerder uitsprak voor het zogeheten omkeren van de bewijslast. Dat houdt in dat gedupeerden niet meer zelf hoeven aan te tonen dat de schade aan hun woning is veroorzaakt door de bevingen in het gebied; gasbedrijf NAM moet het tegendeel bewijzen. Doel van het voorstel is om de positie van Groningers te versterken tegenover de NAM, die met de gaswinning aardbevingsschade veroorzaakt.

Kamp achtte de maatregel eerder dit jaar nog niet nodig omdat destijds nog niet één van de Groningse schademeldingen de rechter had bereikt. Hij wilde bovendien eerst advies vragen aan de Raad van State. Dat orgaan adviseerde Kamp vorige maand om de bewijslast inderdaad om te keren. Kamp komt begin volgend jaar met zijn wetsvoorstel.

NAM: dit heeft niet onze voorkeur

De NAM reageerde maandagmiddag onaangenaam verrast op het nieuws. “Dit heeft niet onze voorkeur, integendeel”, aldus het gasbedrijf tegen persbureau ANP. Volgens de NAM valt de omkering van de bewijslast moeilijk te rijmen met de voorstellen van de Nationaal Coördinator Groningen om de schadeafhandeling zoveel mogelijk uit het juridische traject weg te houden en de bewoners te “ontzorgen”.

Lees ook: ‘De schadeafhandeling bij NAM is nu een puinbak’, een interview met hoogleraar privaatrecht Jan van Dunné.
    • Pim van den Dool