Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Johan Cruijff trekt zich terug uit Ajax

Het clubicoon denkt dat de leiding zijn plan-Cruijff bewust frustreert.

Johan Cruijff.
Johan Cruijff. Foto Koen van Weel / ANP

Johan Cruijff trekt zich terug als adviseur van Ajax. Zijn plan voor de Amsterdamse voetbalclub wordt al jarenlang niet uitgevoerd, schrijft hij maandagochtend in zijn column in De Telegraaf (€).

Vorige week ontsloeg Ajax hoofd opleidingen Wim Jonk. De beslissing, waar Jonk zich tegen verzet heeft, heeft de onrust bij de club versterkt. Donderdag schreef Cruijff al in een column dat hij het zonder Jonk voor gezien zou houden, omdat die een belangrijke rol speelt in het plan-Cruijff waarmee Ajax weer een opleidingsclub moet worden:

“Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd. Daar komt bij dat ik steeds sterker het gevoel heb gekregen dat dit bewust gebeurt. En aan spelletjes doe ik niet mee.”

Raad van commissarissen

De raad van commissarissen van Ajax heeft “gefaald”, schrijft Cruijff. Hij neemt het voormalig voorzitter Hans Wijers kwalijk dat hij directeur Michael Kinsbergen buiten de deur heeft gezet. Theo van Duivenbode zou op belangrijke momenten te weinig van zich hebben laten horen. De nieuwe voorzitter Leo van Wijk zou het helemaal eens geweest zijn met het vernietigende rapport dat Tscheu La Ling schreef, om vervolgens “het tegenovergestelde te doen”. De benoeming van Dolf Collee tot algemeen directeur zegt Cruijff niet te begrijpen. “Op grond waarvan?”

“Het ergste van alles”, schrijft Cruijff, is bestuursraadvoorzitter Hennie Henrichs. Die heeft “vijf clubiconen laten vallen om de rvc te dekken”. “Zo’n mentaliteit past niet bij de club”.

Ziekte

In de column gaat Johan Cruijff verder zeer kort in op zijn ziekte. De eerste kuur zit er op en hij heeft naar eigen zeggen geen nadelige gevolgen ondervonden. Er is longkanker bij hem geconstateerd.