Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Hollande: grondwetswijziging en verlengde noodtoestand

Naast de grondwetswijziging wil Hollande de noodtoestand met drie maanden verlengen. Ook worden de defensie-uitgaven opgeschroefd.

Foto AFP/ERIC FEFERBERG

De Franse president Hollande wil de geldende noodtoestand in zijn land met drie maanden verlengen. Woensdag wordt daarover een wetsvoorstel ingediend. Dat zei de president toen hij vandaag het voltallige Franse parlement toesprak in Parijs.

Onder de noodtoestand hebben de Franse autoriteiten meer bevoegdheden om arrestaties uit te voeren en huiszoekingen te doen. Verder wil Hollande een grondwetswijziging die het makkelijker moet maken om bij mensen met een dubbele nationaliteit het Franse paspoort af te pakken, op het moment dat die persoon een terreurdreiging vormt.

Operatie tegen IS opgeschroefd

Hollande bevestigde dat Frankrijk komende donderdag het vliegdekschip Charles de Gaulle de Middellandse Zee stuurt om de slagkracht te verdrievoudigen. Ook zal Hollande deze week de Russische en Amerikaanse presidenten Poetin en Obama ontmoeten om te spreken over een samenwerking in de strijd tegen terrorisme. Hollande sprak van een “grootse en unieke coalitie”.

Daarbij wil Hollande de Franse politiecapaciteit uitbreiden met vijfduizend politiemannen de komende twee jaar. Er komen duizend extra douaniers en tot 2019 zal er niet bezuinigd worden op de capaciteit van het Franse defensie-apparaat.

Strengere controles buitengrenzen

Verder pleitte Hollande voor strengere controles langs de Europese buitengrenzen. Als dat niet gebeurt dan loopt Europa volgens Hollande het risico dat nationale grenzen terugkeren, wat volgens hem gelijk staat aan de “afbraak van de EU”. Vluchtelingen uit oorlogsgebieden zoals Syrië kunnen nog steeds asiel krijgen in Frankrijk.

Onder de 132 slachtoffers van de aanslagen van afgelopen vrijdag waren in totaal negentien nationaliteiten, zo meldt Hollande.