Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Grimes is maniakaal en meisjesachtig

De Canadese Claire Boucher, alias Grimes, heeft een wild imago. Haar tatoeages zijn zelfgemaakt en haar scheppingsdrang is maniakaal. Boucher werkt nachtenlang tussen haar instrumenten en synthesizers tot zich een dichte stroom klank en ritme manifesteert. Sinds de vorige, goed ontvangen cd Visions (2012) plooien deze klanken zich vaker in popmelodieën. Niet dat de nummers de popregels volgen, blijkt op Art Angels. Maar alle veertien liedjes kregen een slimme wending of opvallende vocale uitspatting binnen de nogal zware instrumentaties. Boucher heeft een bijzondere manier van zingen: hoog en geknepen, als een hyperbool van meisjesachtigheid. Veel nummers zijn maniakaal en overvol. Als dansende kwelduivel klinkt Boucher aantrekkelijk in bijvoorbeeld het opwindende Kill V. Maim, met zijn Depeche Mode-achtige synthesizer en drukke koorzang in het refrein. Ook California en Realiti, zijn hyperactief maar geslaagd.