Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

Jerry Maguire

(Cameron Crowe, 1996). Op een nacht in zijn hotel krijgt de keiharde sportmakelaar Jerry Maguire (Tom Cruise) een inzicht. Hij schrijft het op („Dingen die we denken maar niet zeggen”, heet zijn notitie) en spreekt hem uit. Hij spoort zijn collega’s aan minder aan geld en meer aan hun protegés te denken. In de cynische wereld van de professionele sport blijkt dat reden voor ontslag te zijn. Eén football-speler blijft Jerry trouw, Rod Tidwell (Cuba Gooding jr.), en een medewerkster van Maguires voormalige kantoor (Renée Zellweger). Gooding jr. won voor de film een Oscar.