Nederlands broemdste pantomimespeler Rob van Reijn (86) overleden

Pantomimespeler Rob van Reijn is zondagmorgen op 86-jarige leeftijd thuis in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat maakte zijn familie bekend.

Van Reijn was al enige tijd ziek. Van Reijn trad voor het eerst op in 1950 en groeide in de loop der jaren uit tot de bekendste Nederlandse pantomimespeler ooit. Hij spiegelde zich aan zijn grote voorbeeld Buziau, de legendarische Nederlandse clown die in 1958 overleed. In de jaren zestig kreeg Van Reijn zelf bekendheid met zijn schepping van het komische mannetje Maccus . Van Reijn trad veelvuldig op in het theater en was regelmatig op televisie te zien. In 1967 werd Van Reijn artistiek leider van Pantomime Theater Carrousel. In 1970 ging hij solo verder. Hij werkte onder meer met acteur Henk van Ulsen in het stuk Exegese.

In 1979 richtte hij aan de Amsterdamse Haarlemmerdijk zijn eigen ‘Rob van Reijn Theater’ op. Hier maakte hij diverse producties, zoals de familievoorstelling Don Quichotte. Van Reijn gaf ook voorstellingen in onder meer New York, Zuid-Afrika, Indonesië. In 2000 was zijn afscheidstournee. (ANP)