‘Egypte doodt 24 IS-strijders in Sinaï’

Het incident zou hebben plaatsgevonden nabij de plek waar de Russische Airbus 321 neerstortte.

Het Egyptische leger houdt conflictgebied Noord-Sinaï scherp in de gaten. Foto: Abir Sultan / EPA

Egyptische veiligheidstroepen hebben vandaag 24 strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) doodgeschoten, 70 kilometer van de plaats waar drie weken geleden een Russisch passagiersvliegtuig neerstortte. Dat meldden veiligheidsbronnen maandag volgens Reuters. Een woordvoerder van het Egyptische leger heeft het incident in een reactie ontkend.

De veiligheidstroepen zouden de IS-strijders hebben aangevallen terwijl ze zich verstopten in een grot in het bergachtige deel van de Sinaï. Acht IS-strijders zouden zijn gearresteerd. IS is actief in het noorden van de Sinaï, waar het sinds twee jaar in een hevige strijd is verwikkeld met het Egyptische leger.

Russisch passagiersvliegtuig

Op 31 oktober stortte de Russisch Airbus 321 neer in de Sinaï. Het toestel was op weg van toeristenoord Sharm el-Sheikh naar Sint Petersburg. Bij de vliegramp kwamen alle 224 inzittenden om het leven.

IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist en noemde de actie een vergelding voor de Russische luchtaanvallen in Syrië. Vooralsnog wordt aangenomen dat het vliegtuig door een bom is neergestort, maar Egypte noemt deze theorie “voorbarig”.

Vijftien Soedanezen doodgeschoten

Gisterochtend schoot de Egyptische politie nog vijftien Soedanezen dood die via de Sinaï de grens met Israël probeerden over te komen. Ze zouden waarschuwingsschoten genegeerd hebben, waarna de politie ze neerschoot.

    • Etienne Verschuren