NRC-columnist Caroline de Gruyter krijgt Heldringprijs voor haar wekelijkse column ‘In Europa’

Caroline de Gruyter, columnist en correspondent voor NRC in Wenen, heeft de Heldringprijs 2015 gewonnen. Zij kreeg de onderscheiding voor de beste columnist van Nederland zaterdagavond uitgereikt tijdens de Nacht van NRC in Rotterdam.

De columnistenprijs wordt uitgereikt sinds 2012. Eerdere winnaars waren: Hans Goslinga (Trouw), Sheila Sitalsing (de Volkskrant) en vorig jaar Folkert Jensma (NRC). Naast de drie oud-winnaars bestond de jury uit Clairy Polak, Margriet van der Linden, Max van Weezel en Ton F. van Dijk.

De Gruyter ontvangt de prijs voor haar column ‘In Europa’, die zij sinds augustus 2013 schrijft in NRC Weekend. In haar wekelijkse column plaatst zij met name de politieke ontwikkelingen in Europa in een breder perspectief. „In Nederland zijn niet veel columnisten die achter hun schrijftafel vandaan komen en zo veelvuldig gebruikmaken van goede, goed geïnformeerde bronnen”, stelt de jury onder voorzitterschap van journalist en presentator Polak.

„Door die blik van buiten naar binnen en door telkens een andere invalshoek te kiezen”, stelt de jury, „weet zij telkens weer informatie aan de discussie over Europa […] toe te voegen en op inspirerende wijze bij te dragen aan de meningsvorming.”