Curaçao heeft nieuwe coalitie na val kabinet

Partij PAR is toegetreden tot de zittende coalitie van vier partijen en levert een minister.

Minister-president Ben Whiteman staat eerder dit jaar de pers te woord. Prince Victor/ ANP

Precies een week na de val van het kabinet van minister-president Ben Whiteman, heeft Curaçao een nieuwe regering. Dat meldt persbureau ANP.

Partij PAR is met twee zetels toegetreden tot de coalitie van vier partijen, deze vormt sinds 2012 de regering van Curaçao. De coalitie verloor zijn meerderheid nadat parlementariër Marilyn Moses van partij Pais haar vertrouwen in de regering opzegde. De regering van Whiteman moest daarop zijn ontslag indienen bij gouverneur Lucille George-Wout.

George-Wout heeft de afgelopen dagen met alle partijen gesproken om te bepalen of een nieuwe formatiepoging zin heeft. De toegetreden partij PAR mag nu een nieuwe minister van Economie aanleveren, de huidige minister treedt af.

Onrustig

Het is al langere tijd onrustig in de Curaçaose politiek. Eind augustus stapte toenmalig premier Ivar Asjes op, nadat zijn partij het vertrouwen in hem had opgezet. Hij werd opgevolgd door zijn minister van Volksgezondheid: Ben Whiteman.

De partij Pueblo Soberano (PS) van Asjes botste vaak met z’n premier, bijvoorbeeld vanwege zijn steun aan Marvelyne Wiels. Zij is de gevolmachtigde minister van Curaçao in Nederland. Wiels staat onder druk nadat de Curaçaose Ombudsman een kritisch rapport over haar schreef. Ze zou ten onrechte hebben beweerd dat zij een universitaire graad heeft en dat zij ooit een hoge functie bij ABN Amro heeft gehad.