Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Ruim duizend banen weg bij grote culturele instellingen

Bij de grote, direct door het Rijk gesubsidieerde culturele instellingen zijn ruim duizend arbeidsplaatsen verdwenen sinds de forse overheidsbezuinigingen in 2010 werden aangekondigd. Een op de acht werknemers bij de instellingen uit de basisinfrastructuur is zijn baan kwijtgeraakt. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vrijdag heeft gepubliceerd. Er zijn ook meer mensen in deeltijd gaan werken tussen 2010 en eind 2013. In 2013 gingen de bezuinigingen van 200 miljoen per jaar door het Rijk in, maar in de jaren daarvoor hebben de culturele instellingen het aantal banen al teruggebracht. In 2010 werkten 8110 mensen bij de grote culturele instellingen, eind 2013 waren dat er nog 7050. Het aantal voltijdbanen liep terug van 6885 naar 5875. 42 procent van de mensen die hun baan is kwijtgeraakt, heeft nog geen nieuwe baan gevonden. Van degenen die wel weer aan het werk zijn, heeft ruim de helft zijn heil gezocht buiten de creatieve sector. (NRC)