Boos op Volkswagen? Lever je auto gewoon in

Autoconcern Volkswagen neemt extra maatregelen om boze klanten te sussen na dieselgate. Het autobedrijf zou bereid zijn om auto’s terug te kopen van teleurgestelde eigenaren. Het gaat in eerste instantie om voertuigen die verkocht zijn met een verkeerd CO2-label, vertelde een woordvoerder van Volkswagen aan de Financial Times.

Na het ontrafelen van dieselgate – Volkswagen verstopte software om Amerikaanse emissietest te omzeilen in 11 miljoen dieselauto’s – kwam een tweede schandaal aan het licht: 800.000 auto’s, waaronder 100.000 benzineauto’s, hebben een verkeerd CO2-label en verbruiken meer brandstof dan Volkswagen belooft.

Europa let op hoe zuinig auto’s zijn, gemeten in CO2-waarde. Naar aanleiding van de waarschuwing die Volkswagen vorige week deed, worden auto’s opnieuw getest. Als de CO2-waardes 10 procent hoger blijken dan in de folder is beloofd, kunnen eigenaren hun auto terugverkopen.

Addertje onder het gras: het zou gaan om een vergoeding van de huidige marktwaarde. Die staat onder druk door negatieve publiciteit en hogere belastingtarieven op basis van CO2-uitstoot. De verkoop van Volkswagen daalde de afgelopen maand al met ruim 5,3 procent, die van het hele VW-concern met 3,5 procent.

Voor het verwijderen van Amerikaanse sjoemelsoftware bereidt Volkswagen een reparatieprogramma voor dat meer dan een jaar gaat duren. Niet elke diesel (ook Audi, Skoda en Seat) is met een softwareupdate te herstellen. Hardwareaanpassingen zijn ook nodig. Soms is dat zo duur dat Volkswagen de klant liever een nieuwe auto ‘geeft’.

Volkswagen is in de VS begonnen om onverkoopbare diesels terug te kopen van dealers. Veel Amerikaanse consumenten willen ook van hun auto af. Ze vinden de huidige compensatie – 1.000 dollar, bij Volkswagen te besteden – veel te karig.

    • Marc Hijink