Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Boos op Volkswagen? Dan lever je je auto toch weer in

VW gaat nog dieper door het stof: auto’s worden niet alleen gerepareerd, maar ook teruggekocht.

Autoconcern Volkswagen neemt extra maatregelen om boze klanten te sussen na dieselgate. Het autobedrijf zou bereid zijn om auto’s terug te kopen van teleurgestelde eigenaren. Het gaat in eerste instantie om voertuigen die verkocht zijn met een verkeerd CO2-label, vertelde een woordvoerder van Volkswagen aan de Financial Times.

Na het ontrafelen van dieselgate (Volkswagen verstopte software om Amerikaanse emissietest te omzeilen in 11 miljoen dieselauto’s) kwam een tweede schandaal aan het licht: 800.000 auto’s, waaronder 100.000 benzineauto’s, hebben een verkeerd CO2-label en verbruiken meer brandstof dan Volkswagen belooft.

Europa let op hoe zuinig auto’s zijn, gemeten in CO2-waarde. Naar aanleiding van de waarschuwing die Volkswagen vorige week deed, worden auto’s opnieuw getest. Als de CO2-waardes 10 procent hoger blijken dan in de folder is beloofd, kunnen eigenaren hun auto terugverkopen. Addertje onder het gras: het zou gaan om een vergoeding van de huidige marktwaarde. Die staat onder druk door negatieve publiciteit en hogere belastingtarieven op basis van CO2-uitstoot. De verkoopcijfers van Volkswagen daalden de afgelopen maand al met ruim 5,3 procent, die van de Volkswagen Group met 3,5 procent.

Voor het verwijderen van Amerikaanse sjoemelsoftware bereidt Volkswagen een reparatieprogramma voor dat meer dan een jaar gaat duren. Niet elke diesel is met een softwareupdate te herstellen. Hardwareaanpassingen zijn ook nodig. Soms is dat zo duur dat Volkswagen de klant liever een nieuwe auto ‘geeft’.

Volkswagen is in de VS begonnen om onverkoopbare diesels terug te kopen van dealers. Veel Amerikaanse consumenten willen ook van hun auto af. Ze vinden de huidige compensatie – 1.000 dollar, bij Volkswagen te besteden – veel te karig.

Welke troeven heeft Volkswagen nog om het wankelende vertrouwen in het merk te herstellen? In de ijver om schoon schip te maken heeft Volkswagen een klokkenluidersregeling afgekondigd. Alle werknemers die iets weten over de oorsprong van dieselgate kunnen hierover klikken zonder dat dat gevolgen voor hun baan heeft, belooft Volkswagen.

Volkswagen is ook op zoek naar 20 miljard euro aan overbruggingskredieten. Hoewel het bedrijf op zich goed bij kas zit, zijn de reserveringen die Volkwagen tot nu toe genomen heeft, beperkt: 6,7 miljard euro voor dieselgate en nog eens 2 miljard voor het CO2-schandaal. De schade zal groter zijn omdat het imago van Volkswagen (betrouwbaar, goede restwaarde) een deuk oploopt.