Djokovic begint eindejaarstoernooi in Londen met overtuigende overwinning op Japanner Nishikori

Novak Djokovic is voortvarend begonnen aan de ATP World Tour Finals in Londen. Op het prestigieuze slottoernooi van het jaar was de Servische tennisser gisteren oppermachtig tegen de Japanner Kei Nishikori. De Serviër gunde zijn tegenstander slechts twee games: 6-1 en 6-1.

Nishikori versloeg Djokovic in 2014 nog in de halve finale van de US Open, maar de 25-jarige Japanner is er sindsdien niet meer in geslaagd te winnen van de Serviër. Nishikori verloor in de tussentijd vier partijen van de ‘Djoker’ en ook gisteren kwam hij er niet aan te pas tegen de tennisser op wie dit jaar geen maat lijkt te staan.

Djokovic verdedigt zijn titel in Londen en lijkt – opnieuw – in uitstekende vorm te verkeren. Op zijn eigen service maakte de onbetwiste nummer één van de wereld nauwelijks fouten, terwijl Nishikori alle moeite had om zijn opslag te behouden. Uiteindelijk slaagde hij daar slechts twee keer in.

Met de overwinning voegt Djokovic weer een nieuw record toe aan zijn toch al indrukwekkende lijstje: nog nooit won iemand vijftien wedstrijden op rij bij de ATP World Tour Finals. De Serviër begon zijn zegereeks in 2012 en is sindsdien niet te verslaan bij het toernooi waar de beste acht tennissers van het jaar om de hoofdprijs strijden.

Na de partij van gisteren – vooraf werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag – werd Djokovic officieel gehuldigd als de nummer 1 van de wereld aan het einde van het jaar.

„Dit is ongetwijfeld het beste seizoen uit mijn leven”, zei de 28-jarige Djokovic, die dit jaar de Australian Open, Wimbledon en de US Open won. Alleen op Roland Garros verloor hij de finale, van de Zwitser Stan Wawrinka. „Ik kon ongelofelijk veel dit jaar. Alles is in de loop der jaren samengekomen en ik was heel consistent. Dit is de kroon op alles wat ik dit seizoen heb bereikt.”

Het is de vierde keer dat Djokovic, die inmiddels al tien grandslamtitels op zijn palmares heeft, het jaar afsluit als beste tennisser van de wereld. (AP, ANP)