Oegandees talent Cheptegei wint Zevenheuvelenloop rond Nijmegen

De Oegandese atleet Joshua Cheptegei heeft gisteren de Zevenheuvelenloop gewonnen. Cheptegei werkte het glooiende parcours van 15 kilometer in en rondom Nijmegen af in 42.39 minuten. Hij bleef de Ethiopiër Mule Wasihun 23 seconden voor, diens landgenoot Yenew Alamirew eindigde als derde in 43.09.

Cheptegei geldt als een groot talent op de lange afstanden. De pas negentienjarige atleet is wereldkampioen op de 10 kilometer bij de junioren en werd afgelopen zomer op die afstand negende bij de WK.

Beste Nederlander bij de Zevenheuvelenloop was Abdi Nageeye, met de zesde plaats. Met zijn eindtijd van 44.18 bleef hij ver verwijderd van zijn eigen Nederlands record op de 15 kilometer. In september klokte hij tijdens de Tilburg Ten Miles een tussentijd van 43.29. Die werd eerder deze maand erkend als nieuw record.

Bij de vrouwen werd de Nederlandse favoriete Jip Vastenburg gisteren tweede, achter de Ethiopische Yenenesh Tilahun. Beide vrouwen noteerden een tijd van 50.05, maar Tilahun was een factie eerder over de streep „Ik had mijn race goed opgebouwd. Halverwege zat ik er nog 20 seconden achter, maar ik kwam zo dichtbij. Dat is balen, maar ik zal morgen toch heel blij zijn”, zei Vastenburg.

Achter haar werd de Japanse Yomogi Akasaka derde. Kim Dillen moest genoegen nemen met de vierde plaats. (ANP)