Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Hockey

André Bolhuis nog vier jaar voorzitter van NOC*NSF

Voor de herbenoemde voorzitter ligt de uitdaging vooral in het vinden van nieuwe geldbronnen.

André Bolhuis tijdens de afsluiting van het European Youth Olympic Festival in Utrecht.
André Bolhuis tijdens de afsluiting van het European Youth Olympic Festival in Utrecht. Jeroen Jumelet/ ANP

André Bolhuis (69) is nog vier jaar voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. Maandag gaven sportbonden op de algemene ledenvergadering op Papendal hun goedkeuring voor een nieuw termijn. Tweehonderd leden waren voor, negen leden stemden tegen.

Twitter avatar nocnsf NOC*NSF Impressie #avnocnsf: Voorzitter Andre Bolhuis herkozen, begroting 2016 goedgekeurd. https://t.co/TcCudE72G2 https://t.co/mSjTMrNAnl

Het is de derde termijn voor Bolhuis, een tandarts en voormalig hockeyinternational. Hij begint daarom aan zijn laatste zittingsperiode, die loopt tot medio 2019.

Sombere cijfers

Voor Bolhuis ligt de uitdaging vooral in het vinden van nieuwe geldbronnen. NOC*NSF bevindt zich al jaren in financieel zwaar weer, met name door de terugval van de Lottogelden. Overheersend bij de ledenvergadering waren dan ook slechte cijfers, zo meldt ANP. Er zal opnieuw 5 miljoen euro meer uitgaan dan er binnenkomt.

Het tekort wordt opgevuld met een reservepotje dat steeds leger raakt. Gevolgen zijn onder meer een versobering van het Sportgala en een daling van de medaillebonussen.

Technisch directeur Maurits Hendriks presenteerde in maart nog de gevonden locatie in Rio voor een zogenoemd high performance center, waar sporters extra faciliteiten zouden hebben om te trainen, te evalueren en analyseren. Dat centrum komt er door geldtekort niet.