Cruijff breekt met club en wil zijn naam niet langer ‘misbruikt’ zien

Johan Cruijff (68) breekt met Ajax. „Ik stop ermee.” De belangrijkste adviseur en meest invloedrijke Ajacied op afstand – Cruijff woont in Barcelona – kondigt vandaag in zijn column in De Telegraaf aan dat hij zich niet langer zal inzetten voor de club die hij vijf jaar geleden met een ‘revolutie’ naar zijn hand zette. „Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd. Daar komt bij dat ik steeds sterker het gevoel krijg dat dit bewust gebeurt. En aan spelletjes doe ik niet mee.”

Het ontslag van zijn vertrouweling Wim Jonk, hoofd jeugdopleiding bij Ajax, is de directe aanleiding. Cruijff voelt bovendien een gebrek aan steun in zijn poging dat ontslag terug te draaien.

Interessant wordt de omgang met het zogeheten plan-Cruijff in de beleidsplannen van Ajax. „Misbruik dan niet langer mijn naam”, zei Cruijff vorige week al in een interview met De Telegraaf. Ajax heeft bij monde van scheidend voorzitter Hans Wijers vrijdag op de aandeelhoudersvergadering nog gezegd dat „de visie van Cruijff” leidend is, met het plan-Cruijff als leidraad voor de jeugdopleiding. Cruijff kent een geschiedenis van conflicten over intellectueel eigendom.

Volgens tegenstanders diende Cruijff met zijn ‘revolutie’ een dubbele agenda, namelijk de vermarkting van zijn Cruijff-methode in een poging munt te slaan uit zijn staat van dienst. Tijdens zijn Ajax-bemoeienis de afgelopen jaren genoot hij onder meer een lucratief maar kortdurend adviseurschap in Mexico. Cruijff, bij wie vorig maand longkanker is gediagnosticeerd, gaat zich nu toeleggen op zijn herstel en voetbaladviezen. „Ik ben druk bezig met allerlei technische analyses, die ik in mijn column ga bespreken.”