Abu Nidal of IS, altijd zal er terrorisme zijn

Na een prachtige opera over onthoofdingen werd ik in een hotelbar geconfronteerd met de lopende aanslagen in Parijs op tv. Wat me opviel, of schokte, was dat niemand anders ook maar enige interesse toonde in de verschrikkingen die eigenlijk vlakbij aan de gang waren. Alsof het Bagdad was (ook heel erg, haast ik me eraan toe te voegen, maar niet hier). Ik zal er geen conclusie aan verbinden omdat misschien in alle andere bars vrijdagavond iedereen aan het beeld gekluisterd was. Maar toch.

Ik volg het Midden-Oosten zo’n 35 jaar en wil iets kwijt. Eerst het verband met Syrië. Dat IS de verantwoordelijkheid opeiste hoeft nog niet alles te zeggen maar de Franse regering zit ook op die lijn. En het past wel in het beeld van IS, hoewel nog onduidelijk is of die het bloedbad heeft geïnspireerd of geleid. Nogal een verschil. In zijn claim meldde IS onder andere dat de terreurdaden het antwoord waren op de Franse rol in de „kruisvaarderscampagne” tegen „moslims in het kalifaat” dat het in Irak en Syrië heeft uitgehakt (vrij letterlijk als je de hoofden telt).

Na zo’n grote terreurdaad beloven getroffen regeringen altijd meteen de daders te zullen vinden en hun hele organisatie te vernietigen – en het lukt nooit, zie Al-Qaeda na 9/11. Een andere pavlovreactie is die van analisten die vinden dat de Zaak moet worden opgelost. Nu de oorlog in Syrië. Die is vreselijk, allereerst voor al die burgers onder de circa 250.000 die dáár om het leven zijn gekomen, en het moet stoppen. Maar of vrede in Syrië – die ik tot mijn spijt nu nog niet zie – de angel uit dit soort terrorisme haalt, nee, ik weet zeker van niet.

In de afgelopen 35 jaar heb ik al zo vaak gehoord dat een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict een einde zou maken aan de terreur, zoals die van Abu Nidal in de jaren zeventig. Of dat terugtrekking van het VS-leger uit Irak Al-Qaeda de nek zou omdraaien. Terrorisme is van alle tijden en zal er altijd zijn.

Nog even Wilders’ reactie: „Sluit de Nederlandse grenzen! Nu!” Dan staan de vrachtwagens van Rotterdam in de file tot Wuustwezel. Wilt u de exporteconomie vernietigen? En alsof alle terroristen van over de grens komen. 9/11 kwam van buiten maar de daders van de grote aanslagen in Madrid (2004) en Londen (2005) waren in het land zelf geboren. Ik weet, ik zal worden weggezet als politiek correct of D66’ er. Maar wat een onzin.