Franse luchtmacht bestookt Islamitische Staat in Raqqa in reactie op aanslagen

Frankrijk heeft zondag in reactie op de aanslagen in Parijs luchtaanvallen uitgevoerd op Raqqa, het belangrijkste bolwerk van terreurgroep Islamitische Staat in Syrië. Het Franse ministerie van Defensie maakte zondagavond bekend dat tien gevechtsvliegtuigen in totaal twintig bommen hebben gegooid. De doelwitten waren verschillende gebouwen van IS waaronder commandocentra en een rekruteringscentrum. Ook werden wapenopslagplaatsen en een trainingskamp bestookt. De luchtaanvallen werden gecoördineerd met de VS, die de internationale coalitie tegen IS aanvoeren.

De luchtaanvallen zijn het eerste militaire antwoord van Frankrijk op de aanslagen van vrijdagavond, waarbij meer dan 130 mensen werden gedood. Frankrijk voert al sinds 2014 luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak, en sinds september van dit jaar ook in Syrië. Islamitische Staat eiste zondagochtend de bloedige aanslagen in Parijs op. Raqqa geldt als ‘hoofdstad’ van het kalifaat dat IS heeft uitgeroepen.

Een van de verdachten die in verband wordt gebracht met de aanslagen, Salah Abdeslam, zou een paar uur na de aanslagen zijn aangehouden door de politie en vervolgens vrijgelaten. Dat hebben vier anonieme Franse functionarissen gezegd tegen persbureau AP. De auto van Abdeslam werd zaterdagochtend bij de grens met België staande gehouden. Hij was een van de drie inzittenden. (NRC)