Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Over de haag

In de rubriek Over de haag schrijven we over gebeurtenissen die buiten het politieke nieuws blijven.

Even langs in Pretoria

Premier Mark Rutte zal zich wel eens afvragen of hij überhaupt het land nog wel ongestoord kan verlaten. Een maand geleden was hij in de Verenigde Staten, toen in het Drentse Oranje onrust uitbrak over vluchtelingen. Waar is de premier, vroegen politici zich af. „Als hij het belangrijk vindt Coca-Cola te bezoeken, is dat zijn keuze. Maar ik zeg: op dit moment zijn de problemen hier”, zei CDA-voorman Sybrand Buma provocerend. Eerder deze maand ging Rutte naar Japan: door de vluchtelingentop op Malta moest de premier ook daar zijn trip inkorten. Tijdens de ramp met de MH17 zat hij in Duitsland.

Morgen doet hij één dagje Zuid-Afrika. Aanvankelijk zou hij er tot en met woensdag blijven, ook niet lang – gezien de afstand. Volgens zijn woordvoerder is hij na de aanslagen in Parijs dezer dagen liever in Nederland. Logisch, de combinatie IS de oorlog verklaren en vervolgens in het vliegtuig stappen is een lastige. De opmerking van Buma is gemakkelijk aan te passen.

Niet via Sesamstraat

Er was eens een tijd, niet zo heel lang geleden, dat politici zich nog ongestoord druk konden maken over Sesamstraat. Het kinderprogramma dreigt van de open kanalen te worden verwijderd, zo werd bijna twee weken geleden bekend. Kamervragen bleven niet lang uit. SP en D66 spraken er schande van en premier Rutte kreeg er vragen over tijdens zijn wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort. Wie zijn favoriete poppen waren? „By far, Ernie en Bert.” Staatssecretaris Sander Dekker (Media) mocht de Kamervragen over Sesamstraat beantwoorden. Van verdwijnen is geen sprake. „De ochtenduitzending op NPO Zappelin blijft gewoon gehandhaafd. En die ochtenduitzending wordt door de doelgroep [3 tot 5 jaar] beter bekeken dan de avonduitzending.” Dekker gaat niet in op de suggestie van de vragenstellers om met de NPO in gesprek te gaan „in het licht van de invulling van de publieke kerntaak”. Publieke kerntaak of niet, „de redactionele autonomie” staat nadrukkelijk gegarandeerd in de Mediawet. Ook goed om te weten bij toekomstige Kamervragen.