Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Zlatan

Geniale gek en voetballer Zlatan Ibrahimovic spreekt het liefst over zichzelf in de derde persoon.

In de strijd om een plek op het EK voetbal volgend jaar verdedigt Zweden dinsdag een 2-1 voorsprong op Denemarken. Ibrahimovic (34) draagt de nationale ploeg op zijn oude dag.

Irritaties in een hotelkamer bij het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea. Het 20-jarige Zweedse supertalent Zlatan Ibrahimovic deelt een kamer met zijn oerdegelijke leeftijdgenoot, reservedoelman Andreas Isaksson. Die wil al om negen uur slapen. „Wat is dat nou? Slapen om negen uur?”, schampert Ibrahimovic in zijn biografie Ik, Zlatan. Veel te vroeg, vindt hij.

Isaksson schrikt wakker als de telefoon van Ibrahimovic weer eens afgaat . „Godverdomme Zlatan”, roept de keeper. Ze krijgen ruzie. Ibrahimovic, met zijn typische straattaal: „Als je je mond nog een keer opendoet, smijt ik je bed door het raam.” Ze zitten op de twintigste verdieping. De volgende dag besluit de teamleiding van de Zweedse ploeg Ibrahimovic een eigen kamer te geven.