Week van de Werkstress, ABN Amro gaat weer naar de beurs

Foto ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Terwijl wereldleiders in Antalya bijeenkomen voor een waarschijnlijk sombere G20-top (want: ISIS, gedoe met Rusland), begint op maandag hier in Nederland de Week van de Werkstress. CBS komt die dag ook met cijfers over burn-outklachten naar leeftijdsgroep, om het een beetje statistisch te onderbouwen.

Is er dan niets vrolijks te beleven deze dag? Nou ja, de iconische Coca-Cola-fles bestaat honderd jaar, altijd mooi om naar te kijken. En misschien komt minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) tijdens haar persconferentie over de wet om meer vrouwen aan de top te krijgen, met een geniaal plan. Ook op maandag: kwartaalcijfers van bouw- en ingenieursbedrijf Oranjewoud.

2. Nu is-ie in Japan, dan is-ie weer in Zuid-Afrika: de onvermoeibare premier Rutte gaat op dinsdag op handelsmissie naar Zuid-Afrika, samen met de nieuwe staatssecretaris Van Dam, van Economische Zaken. Veel gevlieg dus, en dat draagt ongetwijfeld bij aan de vervuiling die Nederland in z’n geheel uitstoot - OESO komt met cijfers over de milieuprestaties van Nederland. Die worden natuurlijk ook beïnvloed door de hordes toeristen die naar Nederland komen, CBS komt dinsdag met de toerismetrends in Nederland. Cijfers zijn er van Easyjet (jaarcijfers) en fietsenmaker Accell (derde kwartaal).

3. Op woensdag treffen FNV Taxi en groepsvervoerder Klomp elkaar in de rechtbank van Arnhem, voor een kort geding: FNV claimt dat het bedrijf de cao niet naleeft: werknemers krijgen sinds kort o.a. de ritten van en naar huis niet meer vergoed. Vandaag komen ook het mediaschuwe HAL Investments (derde kwartaal) en Lucas Bols (halfjaarcijfers) met verse resultaten.

4. Stakend vliegtuigpersoneel, dat hebben we toch al bijna een week niet gezien in Europa. De vakbonden van Air France roepen hun leden op om op donderdag actie te voeren bij het hoofdkwartier van de Franse luchtvaartmaatschappij, als de bonden en het bedrijf weer verder gaan praten over mogelijke bezuinigingen. Na de rellen van vorige maand lag die discussie even stil.

Een stuk beschaafder (en stiller) gaat het er waarschijnlijk aan toe in Arnhem, waar het nieuwe treinstation officiëel wordt geopend. Vandaag verdwijnt ook ingenieursbureau Grontmij van de beurs van Amsterdam, na de overname door Zweedse concurrent Sweco. Én in Nieuwspoort wordt de Kristalprijs uitgereikt, voor het meest transparante jaarverslag van 2014. Vorig jaar won de NS.

5. Op de Beleggersfair in de RAI, Amsterdam, zullen ze het vrijdag over weinig anders hebben: ABN Amro gaat weer naar de beurs, na zeven jaar in staatshanden te zijn geweest. Heeft de regering te hoog of te laag gemikt met die introductiekoers van 16 tot 20 euro?

    • Jacco Hupkens