Wat weten we tot nu toe van de daders?

Een man met een bord "Ik ben het leven samen" op het Place de la République in Parijs.
Een man met een bord "Ik ben het leven samen" op het Place de la République in Parijs. Foto AFP / Loic Venance

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat (IS). In een boodschap op internet schrijft IS dat de aanslagen een vergelding zijn voor bombardementen op IS-doelen in Syrië. Ook meldt de terreurgroep dat de daders “van over heel de wereld naar Gallië zijn gekomen” om aanslagen te plegen.

Zeven daders zijn om het leven gekomen. Zes van hen bliezen zichzelf op, een dader werd doodgeschoten door de politie. De aanvallers opereerden in drie teams en gebruikten twee auto’s, een zwarte Seat en een zwarte Volkswagen Polo. Ook zijn er een of meerdere daders ontkomen. Vannacht heeft de Franse politie zeker 23 mensen aangehouden bij doorzoekingen door het hele land.

Welke daders zijn geïdentificeerd?

1 | Een van de omgekomen daders is Ismaël Omar Mostefai, een 29-jarige inwoner van Courcouronnes, een voorstad van Parijs. Hij was een van de drie terroristen in theater Bataclan. De afgelopen jaren woonde hij in Chartres. Hij zou de afgelopen jaren geradicaliseerd zijn geraakt en in de winter van 2013-2014 enkele maanden in Syrië zijn verbleven. Zijn vader en broer zijn door de politie verhoord. Zijn broer is inmiddels vrijgelaten. Mostefai kwam Turkije binnen in 2013, maar het is niet geregistreerd wanneer hij het land heeft verlaten.

2 | De 28-jarige Fransman Samy Amimour. Ook hij blies zichzelf op in de concertzaal Bataclan, na daar honderden mensen te hebben gegijzeld en tientallen te hebben vermoord. Amimour is eerder verdachte geweest in een terrorismezaak in 2012. Hij werd onder toezicht geplaatst maar is later uit het zicht geraakt en er werd een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. In 2013 is hij volgens zijn familie afgereisd naar Syrië.


3 | De politie identificeerde een omgekomen zelfmoordterrorist in Bataclan, die tot op heden onbekend is.

4 | De 20-jarige Bilal Hadfi was een van de zelfmoordterroristen die een bom lieten ontploffen bij het Stade de France. Hij woonde in Molenbeek, een deelgemeente van Brussel. Hij vertrok vorig jaar naar Syrië om te strijden voor terreurgroep Islamitische Staat.

5 | Twee van de daders woonden in België. Het gaat om de twee broers die vermoedelijk de Franse nationaliteit hebben. Ze woonden in Brussel en de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Één van hen, de 31-jarige Brahim Abdeslam, blies zichzelf op bij de Boulevard Voltaire. De twee zijn door Franse forensische experts geïdentificeerd.

Wie zijn nog meer bij de aanslagen betrokken?

1 | De andere dader die in België woont, is de jongere broer van Brahim, de 26-jarige Salah Abdeslam. Hij zou de Volkswagen Polo hebben gehuurd die in de buurt van een van de aanslagen is achtergelaten. Salah Abdeslam wordt internationaal gezocht, blijkt uit het opsporingsbericht van de Franse nationale politie:

Twitter avatar PNationale Police Nationale [AppelàTémoin] La #PJ recherche 1 individu susceptible d’être impliqué ds les attentats du 13/11/2015 #ParisAttacks https://t.co/Gpr4MY1I53

Een auto met daarin Salah werd zaterdagochtend bij de grens met België staande gehouden. Hij was een van de drie inzittenden. De naam van Abdeslam was toen al bekend bij de autoriteiten. Zijn identiteitsbewijs is gecheckt, maar toch kon hij vervolgens zijn reis vervolgen. Met wie Abdeslam in de auto zat, is niet bekend. Ook de twee inzittenden worden gezocht door de politie.

In Molenbeek is maandagmiddag een grote zoekactie naar Salah afgerond door de politie. Er zijn hierbij geen arrestaties verricht. Een derde broer, Mohamed Abdeslam, heeft een alibi en werd na verhoor door de politie vrijgelaten. Mohamed Abdeslam zou hebben gewerkt bij de dienst vreemdelingen van de gemeente Molenbeek.

2 | Een andere zelfmoordterrorist, die zichzelf opblies bij het nationale stadion, had een Syrisch paspoort. In het document stond deze naam: Ahmad Al Mohammad, een 25-jarige man uit Syrië. Maar er zijn twijfels of dit een echt paspoort is en of het hem toebehoorde; mogelijk is het gestolen van een migrant.

Van het paspoort is bekend dat het op 3 oktober geregistreerd is op het Griekse eiland Leros, een van de plekken waar vluchtelingen de EU binnenkomen. Ook komen de vingerafdrukken van de aangetroffen zelfmoordterrorist overeen met de afdrukken van een vluchteling die zich in oktober in Griekenland heeft geregistreerd.

Hierop is te zien waar de daders vandaan komen:

3 | Een andere dader zou ook uit Syrië afkomstig zijn en via Turkije verder zijn gereisd naar Europa. Het gaat om Mohammed Almuhamed, die samen reisde met Ahmed Almuhamed. Het is onbekend of ze familieleden zijn. De mannen pakten op 4 oktober samen de veerpont van Leros naar de Griekse havenstad Pireaus. Deze man zou zichzelf ook hebben opgeblazen voor het stadion Stade de France.

4 | Zowel Brahim Abdeslam als Bilal Hadfi zouden bekenden zijn van Abdelhamid Abaaoud (29), de meest gezochte terrorist van België. Belgische veiligheidsdiensten vermoeden dat Abaaoud, die ook terreuraanslagen in België wilde plegen, de aanslagen van vrijdagavond heeft beraamd. Hij zou in januari naar Syrië zijn ontsnapt toen de politie twee handlangers doodde bij een antiterreuractie in Verviers. Hij zou ook achter de verijdelde aanslag op de Thalys van Amsterdam naar Parijs zitten.

Abdelhamid Abaaoud wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de aanslagen in Parijs.

Abdelhamid Abaaoud wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de aanslagen in Parijs. Foto: Reuters

5 | De twee inzittenden in de auto van Salah Abdeslam, die staande werd gehouden bij de Belgische grens. Van hen is de identiteit vooralsnog onbekend.

6 | Bij het lichaam van een andere dader die zichzelf opblies bij het stadion is een Egyptisch paspoort gevonden. Dit paspoort behoorde toe aan een slachtoffer.