VS en Frankrijk gaan meer luchtaanvallen op IS uitvoeren

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen boven Noord-Irak. Foto ANP/EPA/US AIR FORCE/MATTHEW BRUCH

De VS en Frankrijk gaan de de aanvallen tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak de komende weken intensiveren, zo zei de Amerikaanse plaatsvervangende nationale veiligheidsadviseur Ben Rhodes op de G20. De VS en Frankrijk zullen daarbij meer informatie gaan uitwisselen. Rhodes tijdens een interview met NBC:

“We hebben er vertrouwen in dat we de komende dagen en weken samen met de Fransen onze aanvallen op IS kunnen opvoeren. We willen terroristen duidelijk maken dat ze nergens veilig zijn.”

Daarnaast meldt Rhodes dat de VS ook meer bijdragen zullen vragen van andere leden van de internationale coalitie tegen IS. Leden van die coalitie zijn volgens Rhodes in het vizier van IS; concrete aanwijzingen voor een aanval op Amerikaans grondgebied zijn er vooralsnog niet.

Volgens Rhodes lijkt de directe levering van wapens aan strijders op de grond tegen IS een werkende strategie. Of dat betekent dat daarmee ook het aantal wapenleveranties aan strijders wordt opgevoerd, is nog niet duidelijk. Rhodes benadrukte nog eens dat de VS vinden dat Assad moet aftreden.

Eerder vandaag voerden de VS zes luchtaanvallen in Syrië uit en twaalf in Irak op stellingen van IS.