Egyptische politie doodt vijftien Soedanese migranten bij grens met Israël

De Soedanezen probeerden over het hek met de grens te klimmen en zouden waarschuwingsschoten genegeerd hebben.

Een grenspost tussen Israël en Egypte in de Sinaï. Foto Ronen Zvulun / Reuters

De Egyptische politie heeft zondagochtend vijftien Soedanezen doodgeschoten die via de Sinaï de grens met Israël probeerden over te komen. Dat meldt persbureau AP op basis van bronnen binnen de Egyptische autoriteiten.

Acht anderen raakten zwaargewond en werden met ambulances naar de Egyptische plaats Rafah bij de grens met de Gazastrook overgebracht. Nog acht anderen raakten niet gewond en werden door de politie opgepakt.

Hek

Veel Afrikaanse migranten proberen via de Sinaï Israël te bereiken, met behulp van mensensmokkelaars. In 2013 bouwde Israël een vijf meter hoog hek om migranten, maar ook terroristen, buiten te houden. Er wonen inmiddels zo’n 50.000 Afrikaanse migranten in Israël, voornamelijk uit Eritrea en Soedan.

De gedode en opgepakte Soedanezen probeerden over het hek te klimmen, zeggen de Egyptische overheidsfunctionarissen tegen AP. Ze zouden waarschuwingsschoten genegeerd hebben, waarna de politie ze neerschoot.

Felle strijd

In de Sinaï zijn verschillende terroristische groeperingen actief, waaronder Islamitische Staat (IS). Egypte voert daar felle strijd mee. In juli werden volgens sommige bronnen meer dan honderd militairen gedood bij aanvallen van IS.

In september schoten Egyptische soldaten per ongeluk Mexicaanse toeristen dood in de Westelijke Woestijn bij de grens met Libië, omdat ze werden aangezien voor terroristen.