Verstappen rijdt opnieuw in de punten, Rosberg wint race

Max Verstappen onderweg op het circuit van Interlagos. Foto AP / Ricardo Mazalan

Max Verstappen is in de voorlaatste grand prix van zijn debuutseizoen voor de zesde keer op rij in de punten gefinisht. Op het circuit Interlagos in São Paulo reed hij naar de negende plek, terwijl Nico Rosberg de race won. Het raceverslag en hoogtepunten uit Brazilië, geïllustreerd met tweets en video’s.

De voorlaatste grand prix van het seizoen ontvouwde zich als een weinig spectaculair schouwspel. Nico Rosberg reed net als twee weken geleden in Mexico vanaf pole position rechtstreeks af op de eindzege, met zijn teamgenoot Lewis Hamilton als enige die zijn tempo kon bijbenen. Het karakter van circuit Interlagos gaf de regerend wereldkampioen echter geen mogelijkheid een aanval te plaatsen.

Rosberg lijkt sinds het verliezen van de wereldtitelstrijd twee races geleden in Austin bevrijd van druk en blijkt in de twee grands prix sindsdien structureel een tikje sneller dan Hamilton. Waar de Brit wat scherpte kwijt lijkt na het prolongeren van zijn titel, stelde Rosberg met zijn zege de tweede plek in de WK-stand veilig.

Verstappen toch weer smaakmaker

Achter de Mercedesen waren het opnieuw de Ferrari’s van Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen de de optocht verder vormgaven. Max Verstappen zorgde zoals wel vaker in zijn debuutseizoen voor de spectaculairste inhaalactie (video in het verslag hieronder); een spaarzaam lichtpunt tijdens de GP van Brazilië. “Ik ben tevreden”, laat hij op zijn website weten.

“Over het algemeen was het een goede wedstrijd. De hele race heb ik alles gegeven en dit was het maximale dat er in zat. Realistisch gezien was er vandaag met die lange rechte stukken - de topsnelheid was vandaag weer een probleem - niet meer mogelijk geweest.”

De 18-jarige Nederlander startte als negende, maar eindigde de race als tiende. Omdat Felipe Massa na de race straf kreeg vanwege het overtreden van de bandenregels, kreeg Verstappen alsnog de negende plaats toegewezen. Het was de zesde opeenvolgende keer dat hij in de punten eindigde, en tevens de negende keer in de laatste elf grands prix. Over twee weken wordt het seizoen in Abu Dhabi afgesloten.

Twitter avatar F1 Formula 1 More detail: Massa excluded from #BrazilGP over tyre breach, right rear 27C above max >> https://t.co/ouC2GY8Y6G https://t.co/AfYazevXVn

De race in bullets, video’s en tweets

De grand prix van Brazilië op het circuit Interlagos in São Paulo wordt over 71 ronden verreden. Nico Rosberg (Mercedes) start van pole position, Max Verstappen begint in zijn Toro Rosso als negende.

 • Start: Cleane start voor alle coureurs, maar Max Verstappen verliest wel een plekje aan Sergio Perez en dat is vervelend nieuws. We weten van de GP in Mexico twee weken geleden dat de Renault-aangedreven Toro Rosso moeite heeft de Force India-Mercedes van Perez voorbij te komen. Rosberg houdt de leiding, voor teamgenoot Lewis Hamilton en Ferrari-duo Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen.
 • Na minder dan één ronde zit de grand prix er al op voor Verstappens teamgenoot:
  Twitter avatar ToroRossoSpy Toro Rosso Well, that was unfortunate for Carlos. After having to start from pit-lane, car has stopped and he’s out of race https://t.co/quSMqSIxvG
 • Tien ronden gereden en Verstappen blijft toch verrassend dicht bij Perez, maar heeft de stormachtig begonnen Romain Grosjean (Lotus) achter zich aan. De Fransman en de Mexcicaan maken hun eerste pitstop een ronde eerder dan Max, die vervolgens zelf een supersnelle bandenwissel heeft en zijn plek behoudt.
 • Ronde 15: de kop van het veld is ook binnen geweest voor nieuwe banden en blijft onveranderd: Rosberg een seconde voor Hamilton, die vijf seconden heeft op de Ferrari’s van Vettel en Raikkonen. Omdat Pastor Maldonado (Lotus) nog niet is binnengeweest ligt Verstappen nu net buiten de punten op P11.
 • Op een derde van de race en er gebeurt ontzettend weinig. Hamilton wel erg dicht op Rosberg nu, Verstappen nog steeds elfde, binnen een seconde van Perez en Grosjean ruim een seconde achter hem:
  Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen “Just control the gap with Grosjean behind, it’s a long stint,” @xevipujolar tells @Max33Verstappen #BrazilGP
 • Ronde 27 van 71 en Verstappen terug in de punten nu Maldonado eindelijk zijn pitstop maakt. De 18-jarige Limburger blijft in de sandwich van Mercedes-aangedreven Sergio Perez en Romain Grosjean die binnen 1,5 seconde van elkaar rijden. Ondertussen raakt Hamilton radeloos nadat hij tot op 0,4 sec van Rosberg kwam maar geen inhaalmogelijkheid zag.
  Twitter avatar DaanDeGeus Daan de Geus “Can you get me on a different strategy somehow?” asks Hamilton. “I’m faster but it’s impossible to overtake.” per @autosportnewsf1

  Maar het Mercedes-team heeft daar duidelijk geen zin in; wil alles doen om elke suggestie van ongelijkheid tussen de wereldkampioen en Rosberg uit de weg te gaan. “Je zult het op de baan moeten doen, andere pitstop-strategie levert niks op.”

 • Eindelijk actie op de baan en wéér komt het van Verstappen! Gedurfde inhaalactie op Perez die de Nederlander in de eerste bocht na het rechte stuk naar de buitenkant dwingt, maar Verstappen ‘laat zijn auto staan’ en geeft de Mexicaan een koekje van eigen deeg. Excuses voor dat cliché, maar wat een strakke manoeuvre:

  Ex-coureurs en huidig commentatoren David Coulthard (“That pass is the mark of a champion, imagine what he’d do with a car out front”) en Martin Brundle “That’s why he will become a world champion”) zijn duidelijk in hun oordeel. Zo ook meervoudig Indycar kampioen en Indianapolis 500-winnaarDario Franchitti:

  Twitter avatar dariofranchitti Dario Franchitti Love it!! @Max33Verstappen takes no crap and gets the job done 👍
 • Halverwege de race en Vettel, Rosberg en Hamilton maken hun tweede stop. Zelfde strategie dus inderdaad voor de Mercedes-coureurs. Kan hij nog iets op de baan om Rosberg van de winst te houden?
  Twitter avatar ToroRossoSpy Toro Rosso Lap 34 and @Max33Verstappen comes in for his second pit-stop of the afternoon. A quick one too, well done guys! https://t.co/HkQGNEQ7cz
 • Nog 30 ronden te gaan en Verstappen verliest een plek aan Grosjean. Hij ligt nu weer buiten de punten op P11 maar moet Maldonado nog wel kunnen pakken voor het einde van de race., zeker gezien de Venezolaan weer eens iemand aanrijdt en een tijdstraf krijgt:

  Vooralsnog lijkt een tiende plek dus het hoogst haalbare voor Verstappen vandaag.

 • Laatste reguliere pitstops van de dag en Rosberg nog steeds voor Hamilton (+2 sec). Het wordt een sprintrace van 20 ronden naar de meet. Vettel ruim 11 sec achter de Brit. Verstappen valt terug door zijn pitstop naar P12.
 • Nog 10 ronden te gaan en Verstappen terug op P11 na een inhaalactie op thuisracer Felipe Nasr (Sauber) op soortgelijke wijze als waarmee hij Perez pakte. Hamilton drong weer even aan bij Rosberg maar ligt nu weer op ruim 2 sec van de Duitser.
  Twitter avatar Kokuil Louis Dekker Het begint saai te worden, maar Max Verstappen is weer de smaakmaker. Inhaaltovenaar: the Wizard of Overtakes. https://t.co/Ky9e9Ok5ne

 • Verstappen gaat voor P10 met nog 5 rondjes te gaan. Hij duikt in de versnellingsbak van Maldonado. Kan hij er voorbij? De Venezolaan houdt hem op terwijl Daniel Ricciardo (Red BUll) snel dichterbij komt aan Verstappen.

  Ja! Hij doet het, hij pakt Maldonado aan het einde van het rechte stuk. P10 nu en dus in de punten.

 • Nico Rosberg wint de race. Voor Hamilton en Vettel. Strijdbare Max Verstappen op prima tiende plek, meer zat er niet in.
  Twitter avatar F1PaddockPass F1 Paddock Pass Race Rating: 5/10. I’d have given it less but that wine was really good. Driver of the day? Verstappen. Pure class and future champion. #F1
 • Felipe Massa wordt gediskwalificeerd. De Braziliaan heeft de bandenregels overtreden en wordt uit de uitslag geschrapt. Hij eindigt de race daardoor als negende.

Uitslag grand prix van Brazilië:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 71 ronden
2. Lewis Hamilton (Mercedes) +7,7 sec
3. Sebastian Vettel (Ferrari) +14,2
4. Kimi Raikkonen (Ferrari) +47,5
5. Valtteri Bottas (Williams) +1 ronde
6. Nico Hülkenberg (Force India) +1 ronde
7. Daniil Kvyat (Red Bull) +1 ronde
8. Romain Grosjean (Lotus) +1 ronde
9. MAX VERSTAPPEN (Toro Rosso) +1 ronde
10. Pastor Maldonado (Lotus) +1 ronde

Stand in het WK na 18 van de 19 races:

1. Lewis Hamilton 363 punten (+18)
2. Nico Rosberg 297 (+25)
3. Sebastian Vettel 266(+15)

11. MAX VERSTAPPEN 49 (+2)

  • Jules Seegers