Verdachte aanslagen Parijs voortvluchtig - politie geeft foto vrij

Een man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs is voortvluchtig. De Franse politie heeft een foto van hem vrijgegeven en hem aangemerkt als een ‘gevaarlijk individu’. Het gaat om de 26-jarige Abdeslam Salah.

Twitter avatar PNationale Police Nationale [AppelàTémoin] La #PJ recherche 1 individu susceptible d’être impliqué ds les attentats du 13/11/2015 #ParisAttacks https://t.co/Gpr4MY1I53

Abdeslam Salah, die volgens de politie de Franse nationaliteit heeft, is een van de drie broers die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslagen. Een andere broer is gedood, en een ander is in Brussel aangehouden. De betreffende man huurde de zwarte Volkswagen Polo, die is gebruikt door de terroristen die concertzaal Bataclan binnenstormden, 89 mensen doodschoten en aanwezigen gijzelden.

Tegen Salah is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

Update 22.13 uur: Abdeslam Salah zou zijn vrijgelaten

Abdeslam Salah zou een paar uur na de aanslagen zijn aangehouden door de politie en vervolgens vrijgelaten. Dat hebben vier Franse functionarissen gezegd tegen persbureau AP. De auto van Abdeslam werd zaterdagochtend bij de grens met België staande gehouden. Hij was een van de drie inzittenden. De naam van Abdeslam was toen al bekend bij de autoriteiten. Hij zou de Volkswagen Polo hebben gehuurd die in de buurt van een van de aanslagen is achtergelaten. Zijn identiteitsbewijs is gecheckt, maar toch kon hij vervolgens zijn reis vervolgen. Met wie Abdeslam in de auto zat, is niet bekend.

Identiteit aanslagplegers

De identiteit van nog twee om het leven gekomen aanslagplegers is bekend, heeft de aanklager in Parijs bekendgemaakt. Beide terroristen hadden de Franse nationaliteit en waren woonachtig in België, meldt Reuters. De twee mannen, 20 en 31 jaar oud, bliezen zichzelf op voor het stadion Stade de France en bij een bar in het elfde district. Ze zijn geïdentificeerd via vingerafdrukken.

Het is nu duidelijk dat vier van de zeven daders die vrijdag de aanslagen pleegden en om het leven kwamen Fransen waren. Zes van hen bliezen zichzelf op, een werd doodgeschoten door de politie.

Volg het laatste nieuws over de aanslagen in Parijs in ons liveblog. Lees hier meer over wat we nu weten over de daders.