Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Turkije ziet af van Chinees raketsysteem - ‘gebaar aan VS’

NAVO-partners waren destijds bezorgd over de deal ter waarde van 3 miljard.

Obama wordt begroet door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
Obama wordt begroet door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Foto Bernd von Jutrczenka / EPA

Turkije heeft een contract met China voor de aanschaf van luchtdoelraketten opgezegd. De aanbesteding ter waarde van drie miljard euro werd twee jaar geleden tot ongenoegen van de Verenigde Staten gegund aan het bedrijf China Precision Machinery Export-Import Corporation (CPMIEC).

Het besluit het contract te annuleren is onlangs genomen, laat een Turkse regeringsbron weten aan persbureau AFP. Een van de redenen zou zijn dat Turkije en CPMIEC het niet eens zijn geworden over het delen van technologie voor de raketsystemen. De partijen zijn er na maanden van gesprekken niet uitgekomen, meldde CNN Turkije.

De timing van het nieuws is opvallend. Vandaag en morgen vindt in het Zuid-Turkse Antalya een G20-top plaats met de leiders van de twintig grootste economieën. Daar zijn zowel de Chinese president Xi Jinping als zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama bij aanwezig. De annulering van het contract kan volgens Ragıp Soylu, correspondent in de VS voor de Turkse krant Sabah, gezien worden als gebaar richting de VS.

Twitter avatar ragipsoylu Ragıp Soylu A gesture to Obama while he is in Antalya. The US has been very critical about the Chinese missile system https://t.co/kfSc6ab3Ht

Twitter avatar ragipsoylu Ragıp Soylu Obama and Erdogan once again get very cosy. Huge change considering the last two years #G20Turkey https://t.co/8Fd595cHWD

Toen Turkije de internationale aanbesteding voor de nieuwe luchtdoelraketten in 2011 uitschreef, meldden zich vier producenten, schreef defensiespecialist bij NRC Menno Steketee. Het ging om Oboron Exportuir uit Rusland, het Italiaans-Franse Eurosam, de Amerikaanse defensiereuzen Raytheon en Lockheed-Martin en CPMIEC. Steketee schreef:

De uitslag leek van tevoren vast te staan. Turkije zou, als NAVO-lidstaat, en zwaar leunend op Amerikaanse militaire steun, vast voor de Amerikaanse Patriot kiezen.

Toch kozen de Turken tot ongenoegen van NAVO-partners voor de Chinese maker. Begin 2014 liet de regering weten dat het besluit niet definitief was. Het lijkt erop dat de Turkse regering geen nieuwe uitbesteding zal uitschrijven. Ankara zou eigen luchtdoelraketten willen produceren en daarbij steunen op bestaande technologie, aldus CNN Turkije.