‘Turkije verijdelde vrijdag grote aanslag’

Turkse politie arresteert volgens AFP vijf mensen, onder wie een metgezel van IS-beul ‘Jihadi John’.

Een fragment uit een van de video's waarin gegijzelden door Jihadi John onthoofd werden. Foto EPA

Turkije zou vrijdag een “grote” aanslag van jihadisten in Istanbul hebben verijdeld - dezelfde dag als de aanslagen in Frankrijk. De Turkse politie arresteerde op die dag vijf mensen in Istanbul, onder wie Aine Lesley Davis, meldde een Turkse regeringsfunctionaris aan AFP. Hij zou een metgezel zijn van IS-beul ‘Jihadi John’, die donderdag vermoedelijk om het leven kwam bij een Amerikaanse drone-aanval.

“De eerste resultaten van ons onderzoek suggereren dat we een grote aanslag hebben verijdeld”, meldt de functionaris op voorwaarde van anonimiteit. De vijf verdachten zouden uit Syrië afkomstig zijn.

Eerder op de dag meldden twee Turkse veiligheidsbronnen al aan persbureau Reuters dat Davis, samen met enkele anderen, mogelijk aanslagen in Istanbul zou hebben gepland. “We vermoeden dat er een aanslag zou kunnen zijn geweest op dezelfde dag als de aanslagen in Parijs”, meldde een bron.

Donderdag werd al gemeld dat Aine Lesley Davis was opgepakt, maar toen wilden de autoriteiten niet laten weten waarvan hij werd verdacht. Davis zou zich samen met enkele andere Britse Islamisten, onder wie IS-beul Jihadi John, hebben aangesloten bij IS. Hij zou buitenlandse gevangenen bewaken.

Aanval op Jihadi John

De Verenigde Staten voerden donderdag in de Syrische stad Raqqa een gerichte luchtaanval uit op IS-beul Jihadi John - zijn echte naam is Mohammed Emwazi. Daarbij zou hij volgens Amerikaanse en Britse functionarissen om het leven zijn gekomen. Jihadi John dook dit jaar geregeld op in onthoofdingsvideo’s van de terreurgroepering.

    • David Haakman