Rusland: ‘Schorsing atletiekbond straf voor eigen falen’

Voorzitter van Russische atletiekbond denkt dat tweede deel WADA-rapport vooral over de ‘dubieuze rol’ van internationale atletiekbond IAAF gaat.

Scheidend voorzitter Vadim Zelitsjenok (rechts) bij een bespreking van de Russische atletiekbond over het dopingschandaal. Foto Ivan Sekretarev / AP Photo

De internationale atletiekbond IAAF probeert de aandacht van het falen van de eigen organisatie af te leiden door Rusland te schorsen. Dat vermoedt de scheidende voorzitter van de Russische atletiekbond, Vadim Zelitsjenok.

Voor het einde van dit jaar komt het Wereldantidopingagentschap (WADA) waarschijnlijk met een tweede deel van een grootschalig onderzoek naar dopinggebruik. Volgens het Russische staatspersbureau R-Sport zegt Zelitsjenok dat dat deel een grote klap voor de IAAF zal betekenen, omdat het de rol van de internationale atletiekbond in het Russische dopingschandaal uitgebreid zal belichten.

Vrijdag werd bekend dat Zelitsjenok vervangen wordt als hoofd van de Russische atletiekbond. Hij blijft aan totdat er bij verkiezingen een nieuwe voorzitter is gekozen. Wanneer die worden gehouden is niet bekend.

Geen wedstrijden

De Russische atletiekbond werd door de IAAF vrijdag voorlopig uitgesloten van deelname aan internationale atletiekwedstrijden. Hoe lang de schorsing duurt is niet zeker. De Russische minister van Sport, Vitaly Moetko, sprak minder vijandelijke taal uit dan Zelitsjenok. Moetko noemde de beslissing van het IAAF “te verwachten en begrijpelijk.” Verder maakte hij zich niet te veel zorgen:

“Wat er nu gebeurt? Niets. De atletiek gaat verder, onze atleten zullen trainen. Misschien missen ze één toernooi.”

Het Russisch olympisch comité heeft gezegd hervormingen te willen doorvoeren om uitsluiting van de Spelen in Rio de Janeiro komende zomer te voorkomen.

Meer schandalen

De Britse krant The Sunday Times bericht dat de Keniaanse atletiekbond ook onder vuur ligt. De voorzitter, vicevoorzitter en een derde functionaris zouden 700.000 dollar van sponsor Nike in hun eigen zak hebben gestoken. De drie zijn ondervraagd door de Keniaanse politie. De ethische commissie van de IAAF is op de hoogte gesteld, meldt een woordvoerder aan persbureau AP.