Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Roemenië krijgt regering van deskundigen en technocraten

De nieuwe premier Dacian Ciolos, zelf voormalig eurocommissaris, werd vorige week voorgedragen.

Dacian Ciolos vlak nadat hij werd voorgedragen als de nieuwe premier.
Dacian Ciolos vlak nadat hij werd voorgedragen als de nieuwe premier. Foto Robert Ghement / EPA

De nieuwe premier van Roemenië, Dacian Ciolos, heeft zondagmiddag de leden van zijn kabinet bekendgemaakt. Ciolos geeft daarbij duidelijk de voorkeur aan relatief jonge technocraten, die ervaring hebben opgedaan in Europese functies of het bedrijfsleven. Ciolos, zelf voormalig eurocommissaris, werd vorige week voorgedragen als premier.

De eerste opdracht voor de nieuwe regering is het maken van een nieuwe begroting en die door het parlement heen loodsen, zo meldt persbureau Reuters. Om die klus te begeleiden, koos Ciolos voor Anca Paliu Dragu, voormalig econoom voor de Europese Commissie en bij het Internationaal Monetair Fonds, als minister van Financiën.

Vorige regering trad af na brand in club

Voor de post Justitie koos de nieuwe premier eveneens een vrouw, de anticorruptiedeskundige Cristina Guseth. De nieuwe minister van Defensie, Mihnea Ioan Motoc, was eerder ambassadeur van Groot-Brittannië, terwijl voormalig EU-ambassadeur Victor Grigorescu de beoogde minister van Energie is. Van de 22 posten gaan er 7 naar een vrouw.

De 46-jarige Ciolos is de opvolger van Victor Ponta, wiens regering twee weken geleden viel, in de nasleep van de grote brand in een club in Boekarest. Na die brand gingen meer dan 20.000 mensen de straat op om het vertrek van Ponta te eisen. Onder Roemenen groeide de weerzin tegen de regering al langer, ook vanwege beschuldigingen van corruptie.