Opnieuw verdachten opgepakt voor terreur Beiroet

De aanslagplegers zouden eigenlijk een door de militie gerund ziekenhuis als doelwit hebben gehad.

Nabestaanden rouwen om Adel Tormos, die voorkwam dat de zelfmoordterroristen een moskee in kwamen en zo een mogelijk veel hoger dodental heeft voorkomen.
Nabestaanden rouwen om Adel Tormos, die voorkwam dat de zelfmoordterroristen een moskee in kwamen en zo een mogelijk veel hoger dodental heeft voorkomen. Foto EPA

Libanese autoriteiten hebben dit weekend in totaal elf mensen, onder wie acht Syriërs, een Palestijn en twee Libanezen, opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de twee zelfmoordaanslagen in Beiroet. Ze worden verdacht van het plannen van aanslagen en van het smokkelen van extremisten het land in. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Nohad Machnouk bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

Bij de dubbele aanslag in de wijk Burj al-Barajneh, in het zuiden van Beiroet waar de shi’itische militie Hezbollah veel invloed heeft, kwamen donderdag 43 mensen bij om het leven. De aanslagen zijn opgeëist door de sunnitische terreurgroep Islamitische Staat. Het waren de eerste aanslagen in Hezbollah-gebied in meer dan een jaar in Libanon.

Held van Libanon

De aanslagplegers zouden eigenlijk een door de militie gerund ziekenhuis als doelwit hebben gehad, zei Machnouk. Zij pasten hun planning aan, omdat het ziekenhuis te zwaar beveiligd was. Ze lieten hun bommen vervolgens tijdens spitsuur afgaan in een drukke straat. Een van de zelfmoordterroristen probeerde een shi’itische moskee binnen te dringen. Hij werd tegengehouden door Adel Tormos, die zich op de aanslagpleger stortte en door de ontploffing die volgde zelf om het leven kwam (lees meer).

Oorspronkelijk zouden vijf mannen van plan zijn geweest een zelfmoordaanslag te plegen. Een van hen werd aangehouden en twee anderen werden bij de grens met Libanon tegengehouden.

Libanon kondigde vrijdag een dag van nationale rouw af. Hezbollah mengt zich de laatste tijd intensiever in de oorlog in Syrië aan de zijde van troepen van president Bashar al-Assad en wordt daarbij gesteund door Iran.

    • Laura Klompenhouwer