Teruglezen: verdachte voortvluchtig, Frankrijk bombardeert Raqqa

Afsluiting

We gaan dit liveblog nu afsluiten. Een korte opsomming van de gebeurtenissen vandaag.

 • Over de aanslagplegers en andere verdachten komt steeds meer naar buiten, maar veel is nog onduidelijk. Wel heeft de politie vandaag voor één vermoedelijke betrokkene een opsporingbericht uitgedaan. Het gaat om Salah Abdeslam, die een aantal van de aanslagplegers zou hebben vervoerd in een gehuurde Volkswagen Polo. De auto waarin hij zat werd zaterdagochtend bij de Belgische grens staande gehouden met twee andere inzittenden. Ondanks dat zijn naam toen al in verband werd gebracht met de aanslagen, heeft de politie hem na het checken van zijn identiteitsbewijs laten gaan. Hij zou nu onderweg zijn naar Spanje. (Lees meer over de daders)

Twitter avatar PNationale Police Nationale [AppelàTémoin] La #PJ recherche 1 individu susceptible d'être impliqué ds les attentats du 13/11/2015 #ParisAttacks https://t.co/Gpr4MY1I53

 • Ter vergelding van de aanslagen is Frankrijk begonnen aan een "grootschalige" luchtcampagne tegen IS in Raqqa, Syrië (lees hier meer)
 • Een deel van de verdachten en aanslagplegers was woonachtig in de Brusselse gemeente Molenbeek.
 • Het officiële dodental staat op 129. 42 mensen liggen nog in kritieke toestand in verschillende Parijse ziekenhuizen.
 • Maandag wordt in Europa om 12 uur een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.

Een overzicht van wat je morgen onder meer in de krant en op de site kunt verwachten:

 • Een analyse van oud-correspondent in Frankrijk René Moerland over een oorlog in Syrië die steeds meer ook een Europese oorlog wordt.
 • Een reportage van correspondent Peter Vermaas: Na het "blinde terrorisme" is de veerkracht van na de aanslag op Charlie Hebdo ver te zoeken.
 • Liveblog met het laatste nieuws en aparte nieuwsberichten met duiding over het belangrijkste nieuws.

Foto Franck Fife / AFP

Een spontaan herdenkingsmonument op de Place de la République. Foto Franck Fife / AFP

'Enkelband voor geradicaliseerden'

Oud-president Nicolas Sarkozy wil dat alle mensen die als geradicaliseerd staan aangemerkt onder verscherpt toezicht worden geplaatst. Als het aan de leider van De Republikeinen ligt, krijgen ze allemaal een elektronische enkelband om.

Beelden van luchtaanvallen

Het Franse ministerie van Defensie heeft beelden vrijgegeven van gevechtsvliegtuigen die opstijgen om doelen van IS in Syrië te bombarderen.

Verdachte na controle vrijgelaten

Een van de verdachten die in verband wordt gebracht met de aanslagen, Salah Abdeslam, zou een paar uur na de aanslagen staande gehouden zijn door de politie, maar na controle van zijn papieren hebben mogen doorrijden. Dat hebben vier Franse functionarissen gezegd tegen persbureau AP. De auto van Abdeslam werd zaterdagochtend bij de grens met België gecontroleerd. Hij was een van de drie inzittenden.

De naam van Abdeslam was toen al bekend bij de autoriteiten. Hij zou de Volkswagen Polo hebben gehuurd die in de buurt van een van de aanslagen is achtergelaten. Zijn identiteitsbewijs is gecheckt, maar toch kon hij vervolgens zijn reis vervolgen. Hij is een broer van een van de aanslagplegers (hij bracht een bomgordel tot ontploffing). Een andere broer is aangehouden in België.

Met wie Abdeslam in de auto zat, is niet bekend. Volgens AP zou Salah Abdeslam een aantal van de aanslagplegers hebben rondgereden.

Luchtaanvallen op Raqqa

Frankrijk heeft vandaag meerdere luchtaanvallen uitgevoerd op Raqqa meldt het Franse ministerie van Defensie. Tien gevechtsvliegtuigen hebben twintig bommen afgevuurd op de 'hoofdstad' van het zelf uitgeroepen kalifaat van terreurbeweging Islamitische Staat. Lees hier het nieuwsbericht.

Overzicht herdenkingsbijeenkomsten

Maandag wordt in Europa om 12 uur een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. In verschillende steden zijn korte herdenkingen. Enkele voorbeelden:

Ook de publieke televisie- en radiozenders houden om 12.00 een minuut stilte. Op stations attenderen omroepers kort voor 12.00 uur erop dat ze een minuut stilte kunnen houden. De bussen van Connexxion staan twee minuten stil.

Officieel dodental nog op 129

Het officiële dodental als gevolg van de aanslagen in Parijs blijft staan op 129, meldt persbureau AFP. De verwarring over het dodental ontstond na een verklaring van ziekenhuizen in Parijs waarin staat dat "van de tachtig mensen die op 13 november in kritieke toestand zijn opgenomen", er drie die zijn overleden. AFP meldt dat deze mensen zijn overleden door andere oorzaken. Andere Franse media melden dat de drie al waren meegerekend in het officiële dodental. Volgens de verklaring verkeren nog 42 mensen in kritieke toestand.

Leven komt weer op gang

Culturele instellingen gaan morgen in de regio Île-de-France om 13.00 uur weer open. Ook de winkels kunnen weer open, meldt France Info. Ondanks een demonstratieverbod dat vanwege de terreurdreiging werd ingesteld, gingen enkele duizenden mensen vanavond in Parijs de straat op, meldt persbureau AFP.

"Wereldoorlog III"

Met alles wat er in de wereld aan de hand is, spookt de angst misschien bij meer mensen door het hoofd. Het Duitse Handelsblatt zet het nu op de voorpagina: "Wereldoorlog III". Het is de kop bij een essay van hoofdredacteur Gabor Steingart. Het stuk begint zo:

"Wie terreuraanslag zegt, bagatelliseert . Het Westen bevindt zich in een wereldwijd gevoerde oorlog met geradicaliseerde islamisten."

Twitter avatar dneuerer Dietmar Neuerer Wie das @handelsblatt die #ParisAttacks sieht. In einem Essay von Gabor #Steingart. https://t.co/bfGiLTiSmN

De Franse krant Libération publiceerde een oproep van politci, intellectuelen en maatschappelijke organisaties aan Fransen om zich niet onderling te laten verdelen.

"Geconfronteerd met een ongekend drama van zo'n omvang, moeten we ons meer dan ooit richten op eenheid!"

Schippers bij oefenduel

Minister Edith Schippers (Sport) woont dinsdag het oefenduel Duitsland tegen Nederland bij. Ze zei:

"Deze wedstrijd is door de aanslagen in Parijs meer dan alleen maar een oefeninterland. We zullen laten zien dat wij doorgaan met onze vrije manier van leven”

De minister sluit zich aan bij een initiatief van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Die gaat met haar voltallige ministersploeg naar de wedstrijd in Hannover. Het was even onduidelijk of de wedstrijd wel door zou gaan. De Duitse ploeg keerde aangeslagen terug uit Parijs, waar het elftal vrijdagavond tegen Frankrijk speelde. Bij het stadion bliezen zelfmoordterroristen zich op. (ANP)

'Turkije verijdelde grote aanslag'

Turkse autoriteiten melden aan AFP dat ze een "grote" aanslag van jihadisten in Istanbul hebben verijdeld op dezelfde dag als de aanslagen in Frankrijk. De Turkse politie arresteerde volgens een Turkse regeringsfunctionaris vrijdag vijf mensen in Istanbul, onder wie Aine Lesley Davis. Hij zou een metgezel zijn van IS-beul 'Jihadi John', die donderdag vermoedelijk om het leven kwam bij een Amerikaanse drone-aanval.

"De eerste resultaten van ons onderzoek suggereren dat we een grote aanslag hebben verijdeld", meldt de functionaris aan AFP op voorwaarde van anonimiteit. Volgens de functionaris zouden de vijf verdachten uit Syrië afkomstig zijn.

Eerder werd al bekend dat Aine Lesley Davis was opgepakt, maar toen wilden de autoriteiten niet laten weten waarvan hij werd verdacht.

Voortvluchtige mogelijk naar Spanje

Volgens de Spaanse krant El País is een vermoedelijke betrokkene bij de aanslagen in Parijs mogelijk naar Spanje gevlucht. Het zou gaan om Salah Abdeslam, voor wie de Franse politie eerder vandaag een opsporingsbericht heeft uitgestuurd.

Jihadisme uit Molenbeek

Eerder op de dag schreven we hier al over de duidelijke connectie tussen de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek en de terroristische aanslagen in Parijs. In totaal zijn hier vijf verdachten opgepakt, waaronder een Fransman die in de gemeente woonde. Maar ook vóór de aanslagen van vrijdagavond werd Molenbeek al in verband gebracht met jihadisme.

Zo doorzocht de Belgische politie er na de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo, begin dit jaar, meerdere huizen , als onderdeel van een grootschalige antiterreuractie. Door het hele land werden toen dertien mensen aangehouden, omdat ze verdacht werden van deelname aan een terroristische organisatie. Naast het Oost-Belgische Verviers lag het zwaartepunt van de zoekactie toen in Molenbeek.

Twitter avatar ZaakJustitie Lars Bové Na Verviers, Thalys en Parijs moeten we toch eens spreken over Molenbeek als broeihaard en uitvalsbasis van terroristen, kan zo niet verder.

Ook na de verijdelde aanslag in een Thalys van augustus keek de Belgische politie nadrukkelijk naar de Brusselse gemeente. Er werden toen twee huizen doorzocht, één van de zus van de verdachte en één van een vriend van hem. Daarbij werd overigens niemand opgepakt en meegenomen voor verhoor. Ook werden geen wapens aangetroffen.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, sprak eerder al zijn zorgen uit over de grote hoeveelheid jihadisten in Molenbeek. In het televisieprogramma ‘De zevende dag’ zei hij:

“Ik zie dat we de zaken daar niet onder controle hebben. In Molenbeek heb je een heel grote concentratie [van jihadisten], daar ligt de essentie van de zaak.”


(bijdrage van Joost Pijpker)

Frans-Belgische samenwerking

De Franse en Belgische opsporingsinstanties gaan samenwerken om alle betrokkenen bij de aanslagen in Parijs op te sporen. De Franse en Belgische ministers van Binnenlandse Zaken hebben vandaag afgesproken in nauw overleg te handelen en op het hoogste niveau samen te werken. Ze zullen ook informatie uitwisselen om te achterhalen hoe alle verdachten zich tot elkaar verhouden.

Paniek kwam door geschreeuw of rotjes

De paniek eerder vanavond blijkt inderdaad vals alarm. Over de precieze oorzaak bestaat nog onduidelijkheid. Zo zou iemand hebben geschreeuwd, waarna de oproerpolitie direct zou hebben ingegrepen, met paniek tot gevolg. Andere media melden dat er rotjes zijn afgestoken.

Belastingdienst stelt ludieke campagne uit

De Belastingdienst stelt een campagne over het afschaffen van de ‘blauwe envelop’ een week uit in verband met de aanslagen in Parijs. De fiscus vindt het niet gepast de campagne en de bijbehorende spotjes – waarin op ludieke wijze wordt stilgestaan bij het afscheid – nu te lanceren, zo zegt een woordvoerder tegenover persbureau ANP:

“Dat past niet in een week waarbij velen afscheid moeten nemen van hun dierbaren, die ze zijn kwijtgeraakt bij de aanslagen in Parijs.”

De blauwe envelop verdwijnt omdat de Belastingdienst overstapt naar volledig digitaal berichtenverkeer met burgers en bedrijven. Dat gebeurt overigens stapsgewijs. Op dit moment verstuurt de fiscus nog jaarlijks 150 miljoen blauwe brieven naar burgers en bedrijven. Dat komt neer op ongeveer een vrachtwagen vol per dag.

Gewonden overleden

Het dodental van de aanslagen in Parijs is opgelopen tot 129. Drie gewonden zijn aan hun verwondingen overleden in het ziekenhuis, meldt persbureau AFP

Irak waarschuwde voor aanslagen

De Iraakse inlichtingendiensten hebben landen van de coalitie die luchtaanvallen uitvoert tegen IS gewaarschuwd voor ophanden zijnde aanslagen. De waarschuwing werd een dag voor de aanslagen van vrijdag verstuurd. IS-leider zou specifiek opdracht hebben gegeven tot "bomaanslagen, moordpartijen en gijzelingen in de komende dagen".

Zes hooggeplaatste functionarissen bij de inlichtingendiensten hebben de informatie bevestigd aan persbureau AP. Vier van hen lieten weten dat ze Frankrijk nadrukkelijk hebben gewaarschuwd.

Vals alarm

De paniek op Place de la République lijkt vals alarm, melden verschillende media en aanwezigen.

Twitter avatar El_MUERkO Rick Sanchez C-132 Channel 4 just a minute ago. #ParisAttacks https://t.co/gscxD5GITn

Paniek uitgebroken

Op de Place de la République zou paniek zijn uitgebroken. Wat er aan de hand is, is onduidelijk. Het plein zou zijn ontruimd. Onze correspondent Peter Vermaas is onderweg

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Paniek op Place de la République. Aan het Canal St Martin rennen mensen hard weg, auto's rijden tegen verkeer in. Ga kijken wat er gebeurt.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Grote paniek op Place de la République. Helikopter in de lucht. Er zou een dode zijn.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Totale chaos hier.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Parijs is totaal in paniek. En bang. Zoveel is duidelijk.

Opnieuw daders geïdentificeerd

De identiteit van nog twee om het leven gekomen aanslagplegers is bekend, heeft de aanklager in Parijs bekendgemaakt. Beide terroristen hadden de Franse nationaliteit en waren woonachtig in België, meldt Reuters.

Zeven daders van de aanslagen zijn om het leven gekomen. Zes van hen bliezen zichzelf op, een werd doodgeschoten door de politie. Lees hier meer over wat we nu weten over de daders.

Notre Dame

Bij de kathedraal van Notre-Dame in Parijs vindt op dit moment een herdenkingsbijeenkomst plaats. Volg hem hier

Nog niet iedereen geïdentificeerd

Bijna 48 uur na de aanslagen in Parijs wachten nabestaanden en familieleden van 20 tot 30 slachtoffers nog steeds op bevestiging van het overlijden van hun geliefden, meldt onze redacteur Arjan Paans. Anderen zijn vrienden of familieleden kwijt, die mogelijk op het moment van de aanslagen in Parijs waren. Via de hashtag #RechercheParis proberen twitteraars elkaar te helpen antwoorden te vinden. Door te delen verspreidt het bericht zich razendsnel onder tienduizenden Parijzenaars en stijgt de kans om erachter te komen of een bekende tot de slachtoffers behoort. De meest gedeelde foto is tot nu toe die van Marie en Mathias, een dolverliefd stel, dat overleed tijdens de schietpartij in concertzaal Bataclan.

Twitter avatar Photographys Clara R. La recherche est terminée, je n'ai plus de mots, que des larmes. Marie et Mathias nous ont quitté tous les deux. https://t.co/futx8GIROV

Politie geeft foto vrij van verdachte

De Franse politie heeft zojuist een foto van een man naar buiten gebracht die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen. Het gaat om de 26-jarige Abdeslam Salah. De politie heeft hem aangemerkt als een 'gevaarlijk individu'.

Twitter avatar PNationale Police Nationale [AppelàTémoin] La #PJ recherche 1 individu susceptible d'être impliqué ds les attentats du 13/11/2015 #ParisAttacks https://t.co/Gpr4MY1I53

'Nog drie maanden noodtoestand in Frankrijk'

Hollande zou de noodtoestand in Frankrijk nog drie maanden in stand willen houden, zo meldt een bron binnen de regering aan persbureau AFP. Hollande riep na de aanslagen de noodtoestand af in Frankrijk en voerde grenscontroles in. De politie riep Parijzenaren op thuis te blijven. Scholen zijn tot morgen gesloten.

Eén vermoedelijke dader voortvluchtig

Een vermoedelijke dader van de aanslagen in Parijs is voortvluchtig, zeggen Franse overheidsfunctionarissen tegen persbureau AP. Hij zou direct betrokken zijn bij de aanslagen. Het zou gaan om een van de drie broers die met de aanslagen te maken hebben. Een andere broer is gedood, en de derde is in Brussel aangehouden. De betreffende man huurde de zwarte Volkswagen Polo, die is gebruikt door de terroristen die concertzaal Betaclan binnenstormden, 89 mensen doodschoten en aanwezigen gijzelden.

Merkel inderdaad bij oefenduel

Dat Merkel dinsdag bij het oefenduel tussen Nederland en Duitsland is, is zojuist bevestigd door een Duitse overheidsfunctionaris, meldt persbureau AFP. Het is niet duidelijk of haar kabinet er ook bij zal zijn. Vandaag werd bekend dat de wedstrijd gewoon doorgaat. Duitsland speelde vrijdag in het stadion tegen Frankrijk waar terroristen een aanslag wilden plegen. President Hollande was in het stadion aanwezig. De bommen gingen uiteindelijk buiten het stadion af. Vier mensen werden gedood, onder wie drie terroristen. Bekijk de gebeurtenissen op onze interactieve kaart:

Peace for Paris

Het ‘Peace for Paris’-teken dat na de aanslagen op sociale media opdook en het symbool van solidariteit met de slachtoffers is geworden, is van de Franse illustrator Jean Jullien. Hij maakte het symbool direct na de aanslagen en postte het vrijdagavond op Twitter waarna het viraal ging. De Amerikaanse site Slate interviewde Jullien:

“Ik probeerde gewoon twee gedachten te combineren: Parijs en vrede. Op de een of andere manier bleek dat te werken.”

 

“Ik wilde iets symbolisch maken, iets wat iedereen makkelijk kon begrijpen en makkelijk te delen is, ongeacht waar men vandaan komt. Ik wilde gewoon iets universeels maken.”

 

“Het is een beeld voor iedereen. Ik heb het niet gemaakt om erkenning te krijgen of er iets aan over te houden.”

'Ga gewoon naar het café'

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan roept inwoners op om door te gaan met hun leven en gewoon naar concerten en cafés te blijven gaan.

"Als we angst laten overwinnen, dan winnen de terroristen. Want dat is hun doel: dat wij uit angst ons leven veranderen en dat er verdeeldheid ontstaat. Dat we bang worden van zulke willekeurige aanslagen is begrijpelijk. Maar moed is niet de afwezigheid van angst, moed is het vermogen om die angst te overwinnen. Als wij ons niet uit elkaar laten spelen en samen onze waarden van vrijheid en openheid verdedigen, kunnen de terroristen het nooit winnen.”

Twitter avatar rjduin Roelf Jan Duin (Deel van) persbericht van Amsterdamse driehoek https://t.co/Ai66JWkxE8

Franse volkslied door MET

De Metropolitan Opera in New York zong zoals we gisteren al in ons liveblog schreven, het Franse volkslied voorafgaand aan de uitvoering. Hier een filmpje.

'Je denkt dat het jou nooit zal gebeuren'

Dit indrukwekkende verhaal van een overlevende van de schietpartij in Bataclan is veel gedeeld op Facebook:

"You never think it will happen to you. It was just a friday night at a rock show."

Lees het hele bericht hier terug.

'Drie broers betrokken'

Volgens een bron bij het onderzoek zijn drie broers betrokken bij de aanslagen in Parijs, meldt persbureau AFP. Een van hen zou op vrije voeten zijn.

Over welke broers het zou gaan, is nog niet bekend. Wel kwamen eerder de geruchten naar buiten dat een dader de naam Mohammed Almuhmed zou dragen en een ander de naam Ahmed Almuhamed.

Zojuist werd ook bekend dat zeker drie van de zeven gedode daders Fransen waren.

KNVB achter besluit oefeninterland

De KNVB staat volledig achter het besluit van de Duitse voetbalbond DFB om het oefenduel tussen Nederland en Duitsland door te laten gaan. De oefeninterland staat gepland voor dinsdag. Een woordvoerder van de KNVB tegenover het ANP:

“We hebben vanaf het begin af aan tegen de DFB gezegd: wij kunnen en willen spelen, omdat we vinden dat je niet moet wijken voor terreur. Maar we hebben de beslissing volledig aan de Duitsers gelaten, we hebben ze alle tijd en rust daarvoor gegeven.”

Tijdens de aanslagen bij het Stade de France speelde het Duitse elftal tegen Frankrijk. De spelers brachten na de aanslagen de nacht door in het complex.

Minuut stilte

De leiders van de twintig grootste wereldmachten hebben tijdens de top in Zuid-Turkije een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van recente terreuraanslagen, vooral in Ankara (102 doden) en in Parijs, vrijdagavond (129 doden, en dat aantal zal vermoedelijk nog oplopen). Beide aanslagen worden toegeschreven aan terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Reuters / Murad Sezer

De Amerikaanse president Obama. Reuters / Murad Sezer

EPA / Bernd Von Jutrczenka

EPA / Bernd Von Jutrczenka

AFP / Saul Loeb

Obama en links van hem de Turkse president Erdogan. AFP / Saul Loeb

Safety Check

Facebook heeft na de aanslagen in Parijs de "safety check" geactiveerd, waarmee mensen konden aangeven dat ze veilig zijn. Hun vrienden op Facebook kregen daar dan een melding van. Fijn, vonden veel mensen, maar er klonk ook kritiek: waarom was die mogelijkheid er niet na de dubbele zelfmoordaanslag in Beiroet, afgelopen donderdag? Daarbij kwamen 43 mensen om en raakten 200 mensen gewond. Terreurgroep Islamitische Staat eiste ook die aanslag op.

Twitter avatar Sari_AlKhalili Sari al-Khalili #Facebook's safety status tool allows you to check on your friends, but ONLY in #Paris not in #Baghdad, #Damascus, #Gaza, or #Beirut.

Twitter avatar SonyaSEtiq Sonya Sabbah Yes, why don't we? Hey zuckerberg, we are a small country in the med. just next to Palestine and Syria ... https://t.co/N21y9QaEaa

Facebook voelde zich na de kritiek genoodzaakt te reageren:

”We chose to activate Safety Check in Paris because we observed a lot of activity on Facebook as the events were unfolding. In the middle of a complex, uncertain situation affecting many people, Facebook became a place where people were sharing information and looking to understand the condition of their loved ones. We talked with our employees on the ground, who felt that there was still a need that we could fill. So we made the decision to try something we've never done before: activating Safety Check for something other than a natural disaster. There has to be a first time for trying something new, even in complex and sensitive times, and for us that was Paris.”

Ook na de aardbeving in Nepal zette Facebook de safety check aan.

Oefeninterland NL-DUI gaat door

De oefeninterland tussen Duitsland en het Nederlands elftal, dinsdag in Hannover, gaat door, zo maakte de Duitse voetbalbond DFB bekend. Volgens de Duitse krant Bild zullen bondskanselier Merkel en haar kabinet bij het duel aanwezig zijn.

Het Duitse elftal speelde vrijdag in het Stade de France een oefenwedstrijd tegen Frankrijk toen buiten het stadion bommen afgingen. De spelers van de "Mannschaft" moesten de nacht uit voorzorg in de kleedkamer doorbrengen. Bondscoach Joachim Löw en de spelers vlogen zaterdagochtend terug naar eigen land. Ze kregen een dag vrij en mochten beslissen of ze dinsdag tegen Oranje willen voetballen.

Reinhard Rauball, één van de twee interim-voorzitters van de DFB, zei:

"De boodschap is duidelijk: we laten ons niet intimideren door terreur. Dat de spelers enkele dagen na de dramatische ervaringen in Parijs tegen Nederland willen voetballen, tekent hun karakter. Bondscoach Joachim Löw en al zijn spelers verdienen respect voor deze uiting van solidariteit met de slachtoffers en alle inwoners van Frankrijk.”

(ANP)

Hier zitten de (online) sympathisanten van IS

Twitter avatar andersostlund Anders Östlund Location of Daesh online supporters. https://t.co/jdsJz4yI0F

VS en Frankrijk gaan meer luchtaanvallen uitvoeren op IS

De VS en Frankrijk gaan de aanvallen tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak de komende dagen en weken intensiveren, zo zei de Amerikaanse plaatsvervangende nationale veiligheidsadviseur Rhodes op de G20 tegen persbureau Reuters. De VS zullen ook meer bijdragen vragen van andere leden van de internationale coalitie tegen IS. Volgens Rhodes lijkt de directe levering van wapens aan strijders op de grond tegen IS een werkende strategie. Hij benadrukte nog eens dat de VS vinden dat Assad moet aftreden.

Auto's gehuurd in Brussel

Twee auto’s die zijn gebruikt voor de aanslagen in Parijs zijn in Brussel gehuurd. Dat heeft de Belgische openbaar aanklager zojuist bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Gisteren was al bekendgemaakt dat een auto, een zwarte Polo, in Brussel was gehuurd. Er is ook een zwarte Seat gebruikt door de daders.

Dit weten we over de daders

Er is vandaag veel informatie binnengekomen over de daders van de aanslagen in Parijs. De belangrijkste informatie op een rij.

1. De identiteit van een van de omgekomen daders is Ismaël Omar Mostefai, een 29-jarige inwoner van Courcouronnes, een voorstad van Parijs. De afgelopen jaren woonde hij in Chartres. Mostefai zou de afgelopen jaren geradicaliseerd zijn geraakt en in de winter van 2013-2014 enkele maanden in Syrië zijn verbleven. Zijn vader en broer zijn aangehouden en worden verhoord.

2. Een andere zelfmoordterrorist, die zichzelf opblies bij het nationale stadion, had een Syrisch paspoort. Maar er zijn twijfels of dit een echt paspoort is en of het hem toebehoorde; mogelijk is het gestolen van een migrant. Het paspoort is geregistreerd op 3 oktober op het Griekse eiland Leros, een van de plekken waar vluchtelingen de EU binnenkomen. De vingerafdrukken van de terrorist worden nu vergeleken met de vingerafdrukken die in Griekenland staan geregistreerd.

Het zou gaan om Ahmed Almuhamed, die op 7 oktober via Macedonië naar Servië zou zijn gereisd. De vluchteling werd in een opvangcentrum in de zuidelijke stad Presevo geregistreerd en waarna hij via Kroatië doorreisde naar Oostenrijk. "Er was geen arrestatiebevel van Interpol op het moment dat hij het land binnenkwam”, aldus de Servische minister van Binnenlandse Zaken in een verklaring.

3. Een andere dader zou ook uit Syrië afkomstig zijn en via Turkije verder zijn gereisd naar Europa. Het gaat om Mohammed Almuhmed die samen met Ahmed Almuhamed, onbekend is of ze familieleden zijn, op 4 oktober de veerpont heeft gepakt van Leros naar de Griekse havenstad Pireaus. Deze man zou zichzelf ook hebben opgeblazen voor het stadion Stade de France.

4. Bij het lichaam van een andere dader die zichzelf opblies bij het stadion is een Egyptisch paspoort gevonden.

5. Twee van de daders woonden in België. Eén van hen woonde in Brussel, de andere in de deelgemeente Sint-Jans-Molenbeek. De twee zijn door Franse forensische experts geïdentificeerd. Vermoedelijk hebben de twee mannen de Franse nationaliteit.

In totaal zijn er zeven daders omgekomen. De Franse Justitie vermoedt dat er nog meer daders betrokken waren, zij zijn ontkomen.

Ook publieke omroep houdt minuut stilte

Ook de publieke televisie-en radiozenders houden morgenmiddag om 12.00 een minuut stilte. Dat meldt ANP zojuist.

Ook minuut stilte in treinen en op stations

Ook in de treinen en op de stations zal maandag een minuut stilte worden gehouden vanwege de aanslagen in Parijs. Dat heeft de NS bekendgemaakt. Op NS-kantoren hangen vlaggen halfstok. Winkels verkopen tijdens de minuut geen producten. Of de treinen een minuut stilstaan, is aan spoorbeheerder ProRail. In heel Europa is er maandag om 12 uur een minuut stilte, zo is gisteren besloten.

In totaal zeven mensen opgepakt in België

Eerder meldden wij nog dat er vijf verdachten waren opgepakt in België, maar dat aantal blijkt hoger te liggen. Volgens een Belgische overheidsfunctionaris zijn er in totaal zeven mensen opgepakt. Momenteel wordt gekeken wat hun relatie is tot de aanslagen in Parijs.

De verdachten horen later vandaag of ze nog langer vast blijven zitten. Zojuist werd ook bekend dat twee van de daders in België woonden. Ze hebben vermoedelijk de Franse nationaliteit.

Op straat in Parijs

Paris now - Stop this war #prayforparis #paris #photo #photojournalism #streetphotography #parisafterattacks #thedayafter @simoneperolari

Een foto die is geplaatst door M Le magazine du Monde (@m_magazine) op


Ook andere Syrische vluchteling geïdentificeerd

De Griekse krant Proto Thema heeft de namen van twee mogelijke daders van de aanslagen in Parijs gepubliceerd.

Het gaat om Ahmed Almuhamed en Mohammed Almuhamed, onduidelijk is of ze familie zijn. De krant drukte de veerbootkaartjes af waarmee ze op 4 oktober van het Griekse eiland Leros naar de havenstad Piraeus reisden. Op de kaartjes zijn de achternamen verschillend gespeld: Almohammad en Almahmod.

Bij het Stade de France werd het Syrische paspoort van Ahmed gevonden. Eerder vandaag maakte het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat deze man asiel had aangevraagd in het grensdorpje Presevo.

Spoedbijeenkomst Europese ministers van Justitie

De Europese ministers van Justitie komen vrijdag op initiatief van Frankrijk bijeen voor een spoedbijeenkomst, zo meldt Reuters. Ze zullen dan een Europees antwoord op de aanslagen formuleren.

“Geconfronteerd met barbarij en terrorisme, is Europa één met Frankrijk. Na de tragische gebeurtenissen in Parijs zal deze ontmoeting het Europese antwoord versterken en tegelijkertijd zullen er maatregelen genomen worden.”

Twee van de daders woonden in België

Twee van de daders van de aanslagen in Parijs woonden in België. Eén van hen in Brussel, de andere in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Dat heeft het Belgische federaal pakket zojuist bekend gemaakt, zo meldt De Standaard.

De twee zijn door Franse forensische experts geïdentificeerd. Het gaat vermoedelijk om twee Fransen. Daarnaast zijn er nog vijf verdachten in België opgepakt.

'België heeft jihadisten in Molenbeek niet goed in het vizier'

De aanslagen in Parijs hebben een duidelijke connectie met de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. In totaal zijn hier vijf verdachten opgepakt, zo liet de burgemeester Françoise Schepmans weten. Ze maken vermoedelijk deel uit van een netwerk.

Gisteren werd een Fransman, die in Molenbeek woont, opgepakt. Hij was de huurder van een zwarte Volkswagen Polo die na de aanslagen gevonden werd vlakbij het theater Bataclan.

Volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon heeft de Beligische politie de jihadisten niet goed in het vizier, zo vertelde hij in het tv-programma 'De zevende dag'.

"Ik zie dat we de zaken daar niet onder controle hebben. In Molenbeek heb je een heel grote concentratie [van jihadisten], daar ligt de essentie van de zaak. We moeten daar een tandje bijsteken en de zaken bijsturen. De burgemeester is daar de vragende partij voor en de korpschef is van goede wil. We moeten nu de krachten bundelen en het laatste deel van het werk opkuisen."

Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie, liet weten dat er een plan komt voor Molenbeek.

Er zijn 474 Belgen in beeld die gelinkt zijn met de oorlog in Syrië. Ze hebben zich bij een van de jihadistische groeperingen aangesloten, waaronder IS. Ongeveer 130 van hen zijn teruggekeerd, 77 zijn omgekomen en nog ruim 200 vechten in Syrië.

Ruim honderd doden geïdentificeerd

De Franse premier Manuel Valls maakte zojuist bekend dat inmiddels de lichamen van 103 doden zijn geïdentificeerd. Van 26 slachtoffers is nog niet formeel bekend wie zij waren. Een van de dodelijke slachtoffers is het nichtje van de Franse voetballer Lassana Diarra. Hij was een van de basisspelers in het oefenduel tussen Frankrijk en Duitsland in Stade de France. Voor het stadion hebben vrijdagavond drie terroristen een zelfmoordaanslag uitgevoerd waarbij ook nog een omstander om het leven kwam.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal schreef gisteren dat een van de daders een kaartje had voor het oefenduel waar ook de Franse president Hollande bij aaanwezig was. Toen de beveiliging ontdekte dat hij een bomgordel droeg heeft hij zich buiten het stadion opgeblazen.

Een van de drie Nederlanders die gewond raakten bij de aanslagen in Parijs mag vanavond naar huis. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken zojuist bekend, meldt ANP.

De wereld rouwt om slachtoffers Parijs

Mensen leggen bloemen en kaarsen neer bij de Franse ambassade in Rome.

Mensen leggen bloemen en kaarsen neer bij de Franse ambassade in Rome. Foto Massimo Percossi/ EPA.

Indische studenten houden kaarsen en posters omhoog voor de slachtoffers van de aanslagen van Parijs bij een wake in Agartala.

Indische studenten houden kaarsen en posters omhoog voor de slachtoffers van de aanslagen van Parijs bij een wake in Agartala. Foto Arindam Dey/ AFP

Een jong meisje voor de Franse ambassade in Japanse hoofdstad Tokyo.

Een jong meisje voor de Franse ambassade in Japanse hoofdstad Tokyo. Foto Frank Robinchon/EPA

Inwoners van de Filipijnse stad Manila herdenken de slachtoffers van Parijs.

Inwoners van de Filipijnse stad Manila herdenken de slachtoffers van Parijs. Foto Bullit Marquez/ AP

Oorlog voeren tegen extremisten heeft een prijs

Onze buitenlandredacteur Floris van Straaten schreef vanochtend een analyse over de aanslagen in Parijs. Hij vergeleek het geweld dat Groot-Brittannië en Spanje trof met de terreurdaden in Frankrijk.

"Het is een patroon dat steeds duidelijker wordt in Europa, ook al ontkennen politici vaak dat het zo is: jihad-strijders zullen proberen landen die oorlog tegen hen en hun bondgenoten voeren te treffen met terroristische aanslagen."

Waar in Groot-Brittannië het aantal aanslagen sinds 2007 is afgenomen, wat correspondeerde met afnemende betrokkenheid van de Britten bij buitenlandse militaire interventies, daar bewoog Frankrijk zich in tegenovergestelde richting.

"Hield het zich onder president Jacques Chirac – net als Duitsland – afzijdig van de oorlog in Irak, vooral onder president Hollande manifesteert het zich nadrukkelijker met interventies in de islamitische wereld. Eerst in Mali in 2014 en de laatste maanden ook in de strijd tegen IS. Niet alleen met bombardementen in Irak, maar ook in Syrië. Anders dan Aznar en Blair doet Hollande geen pogingen het verband met terroristische activiteiten te ontkennen. Zaterdag zei hij openlijk dat de aanslagen „een daad van oorlog” vormen. En in een oorlog kan het, op allerlei fronten, ook in eigen land meedogenloos toegaan. "

Servisch ministerie bevestigt identiteit dader

Het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt het bericht van Blic, zo meldt persbureau Reuters.

"Een van de vermoedelijke terroristen, [aangeduid met de initialen] AA, waar de Franse veiligheidsdiensten een onderzoek naar zijn gestart, werd geregistreerd op 7 oktober van dit jaar bij de Presevo grensovergang, waar hij formeel asiel heeft aangevraagd".

Volgens de Servische autoriteiten was er geen Interpol-bevel naar hem uitgevaardigd.

De grensovergang Presevo tussen Servië en Macedonië

Franse politie vindt kalasjnikovs in gevonden auto

De Franse politie heeft drie kalasjnikovs gevonden in de zwart Seat die vanochtend werd gevonden in Montreuil, een oostelijke voorstad van Parijs. Zo meldt de Franse krant Le Figaro.

De auto werd vrijdagavond gebruikt door een aantal terroristen om in het tiende en elfde district bezoekers van cafe's en restaurants neer te schieten. Daarbij vielen zeker 39 doden. Justitie gaat ervan uit dat met deze auto een of meerdere terroristen zijn ontkomen.

'Dader Parijs 25-jarige vluchteling uit Syrië'

De Servische krant Blic meldt vanochtend dat een van daders van Parijs een 25-jarige vluchteling is uit Syrië.

Twitter avatar 20committee John Schindler BREAKING: Belgrade reports 1 Paris bomber, Ahmed Almuhamed, entered Serbia Oct 7 as refugee https://t.co/CtmHzTH6qD https://t.co/zQldQXYeqY

Deze Ahmed Almuhamed reisde begin oktober via Turkije naar Griekenland en werd op 3 oktober op het eiland Leros geregistreerd als vluchteling. Zijn Syrische paspoort zou in Parijs zijn gevonden; er zijn nog wel twijfels of dit een echt paspoort is.

Op 7 oktober zou hij van Macedonië naar Servië zijn gereisd. De vluchteling werd in een opvangcentrum in de zuidelijke stad Presevo geregistreerd en zou daarna via Kroatië naar Oostenrijk zijn gereisd. Hij droeg bij zijn registratie in elk geval geen wapen bij zich, meldt Blic. De Franse autoriteiten hebben zich volgens de krant tot Belgrado gewend om informatie over Almuhamed te verkrijgen.

Ook zou nog een andere dader via Turkije naar Griekenland zijn gereisd. De Griekse politie heeft vingerafdrukken naar Parijs gestuurd.

G20 in teken van aanslagen Parijs

In de Turkse stad Antalya is zojuist de vergadering begonnen van de G20, de club van de twintig belangrijkste industriële landen. De bijeenkomst staat vooral in teken van de aanslagen in Parijs en de oorlog tegen terreurbeweging Islamitische Staat.

In de openingstoespraak liet Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, weten dat een reactie op terrorisme altijd binnen de wettelijke kaders van de rechtstaat moet blijven en met respect voor mensenrechten. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, voegde daar aan toe dat de EU niet moet toegeven aan geluiden om de grenzen te sluiten voor vluchtelingen. Vooral in Polen en Slowakije gaan stemmen op om geen vluchtelingen meer toe te laten. Volgens Juncker zijn de daders van de aanslagen in Parijs criminelen en geen asielzoekers.

De Turkse president Erdogan heeft met zijn Amerikaanse collega Obama voorafgaand aan de G20 overlegd over de strategie tegen IS. President Obama liet zojuist weten dat Turkije een belangrijke partner van de VS is in de strijd tegen de terreurorganisatie. Turkije heeft zich lange tijd afzijdig gehouden van een oorlog tegen IS, maar weet sinds de bomaanslagen in Suruc en Ankara dat IS ook toeslaat op Turkse grondgebied.

Vanochtend blies een IS-aanhanger in de Zuidoost-Turkse stad Gaziantep zich op toen de Turkse politie een inval deed in zijn woning. Daarbij raakten vier agenten gewond.

Nederlandse gewonden nog in het ziekenhuis

De drie Nederlandse gewonden van de aanslagen in Parijs liggen nog in het ziekenhuis. Dat meldt ANP op basis van een gesprek met een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een van de slachtoffers is lichtgewond, de andere twee zwaar. De Nederlandse ambassade en het ministerie staan de slachtoffers en hun families bij.
Na de aanslagen konden bezorgde Nederlanders een nummer van de ambassade in Frankrijk bellen om informatie te krijgen. Dit nummer is zaterdag volgens het ministerie erg veel gebeld. "Er is veel beroep op gedaan. Tegen de avond werd het wel rustiger.”

Er waren ook een aantal Nederlanders bij het concert in Bataclin, gisteren deed een van hen zijn verhaal bij RTL Nieuws.

"Opeens hoorde ik knallen. Iedereen dook naar de grond. Ik ben over de dode mensen heen naar de nooduitgang gekropen."

Kort filmpje over schietpartij tijdens concert in Bataclin

De Britse tv-zender Sky News heeft een kort filmpje gepubliceerd waarin te horen is hoe tijdens het concert van de Eagles of Death Metal in theater Bataclin wordt geschoten. Een aantal bandleden vlucht snel weg.

Twitter avatar SkyNews Sky News This is the moment gunfire is heard during a rock concert in Paris at the Bataclan concert hall #ParisAttacks https://t.co/ePZaamOwCe

This is the moment gunfire is heard during a rock concert in Paris at the Bataclan concert hall #ParisAttacks https://t.co/ePZaamOwCe

— Sky News (@SkyNews) November 15, 2015

Een van de slachtoffers van de moordpartij in het theater is de 36-jarige Brit, Nick Alexander, crewlid van de Amerikaanse metalband. Hij stierf in de armen van de Amerikaanse expat Helen Wilson, zo schrijft de Britse krant The Telegraph. Wilson probeerde Alexander via mond-op-mond-op-mondbeademing nog te redden. Maar het was tevergeefs. Wilson werd geraakt in beide benen.

De 49-jarige Amerikaanse, die nog in het ziekenhuis in Parijs ligt, vertelt ook dat de vier daders doelbewust rolstoelgebruikers, die in een speciaal vak stonden, hebben neergeschoten.

'Aantal daders waarschijnlijk ontkomen'

Franse onderzoekers hebben zondagochtend ten oosten van Parijs een tweede auto van de daders gevonden. De onderzoekers gaan ervan uit dat een van de drie terreurcommando's heeft weten te ontkomen, zo melden Franse media.

Het gaat om een zwarte Seat die afgelopen vrijdagavond gebruikt werd door de terroristen om op willekeurige bezoekers van bars en restaurants te schieten. Vlakbij Place de la République, tussen de bar Le Carillon en restaurant Le Petit Cambodge, vielen vijftien doden. Op het terras van pizzeria Casa Nostra werden vijf bezoekers doodgeschoten en op de Rue de Charonne (in het 11e arrondissement) op het terras van het restaurant La Belle Equipe werden negentien mensen doodgeschoten.

Eerder werd ervan uitgegaan dat alle aanslagplegers waren gedood.

We beginnen weer met een liveblog

Opsomming van belangrijkste informatie:

 

 • Frankrijk kondigde gisteren drie dagen van nationale rouw af. Morgen wordt om 12.00 uur in de hele Europese Unie een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslagen van Parijs. Er vielen ten minste 129 doden en 352 gewonden, waarvan drie Nederlanders.
 • De klimaattop die van 30 november tot 11 december in Parijs wordt gehouden, gaat door. Ook de oefeninterland tussen Engeland en Frankrijk dinsdag in Londen gaat gewoon door.

 

Dit weten we over de daders:

 

 • Zeven daders zijn om het leven gekomen. Er zijn drie mensen gearresteerd die nog niet bekend waren bij de Franse veiligheidsdiensten.
  De identiteit van een van de omgekomen daders is Ismaël Omar Mostefai, een 29-jarige inwoner van Courcouronnes, een voorstad in Parijs die de afgelopen jaren woonde in Chartres. Mostefai zou de afgelopen jaren geradicaliseerd zijn geraakt en in de winter van 2013-2014 enkele maanden in Syrië zijn verbleven. Zijn vader en broer zijn gearresteerd en worden verhoord.
 • Een andere zelfmoordterrorist, die zichzelf opblies bij het nationale stadion, had een Syrisch paspoort. Maar er zijn twijfels of dit een echt paspoort is. Het paspoort is geregistreerd op het Griekse eiland Leros in oktober, een van de plekken waar vluchtelingen de EU binnenkomen. De vingerafdrukken van de terrorist worden nu vergeleken met de vingerafdrukken die in Griekenland staan geregistreerd.
 • Bij het lichaam van een andere dader die zichzelf opblies bij het stadion is een Egyptisch paspoort gevonden.
 • Een van de daders had een kaartje gekocht voor de wedstrijd Frankrijk-Duitsland en probeerde het stadion binnen te komen. De beveiliging ontdekte zijn bomgordel waarna de dader zich buiten het stadion heeft opgeblazen.
 • De aanvallers opereerden in drie teams en gebruikten twee auto's, een zwarte Seat en een zwarte Polo.
 • Er lijkt een link te zijn met België; een van de voertuigen was in België gehuurd door een Fransman. In Brussel is een aantal mensen gearresteerd met betrekking tot de aanslagen. Het Belgische OM is een anti-terrorismeonderzoek gestart.

 

Dit weten we over de slachtoffers:
Er zijn tot nu toe 129 doden, 352 gewonden (waaronder drie Nederlanders) en 99 daarvan verkeren in kritieke toestand. Onder de slachtoffers zijn:

twee Belgen, een Spanjaard; een Portugees; twee Roemenen; een Brits crewlid van de band Eagles of Death Metal; twee Mexicanen, een Amerikaanse studente; een Duitse architect; twee Tunesische zussen; drie Chilenen.