Koelizjnikov verbreekt wereldrecord Wotherspoon op 500 meter

Rus duikt net niet onder de magische grens van de 34 seconden.

Koelizjnikov slaagde er nog niet in om onder de magische grens van 34 seconden te duiken. Foto AP/ Jeff McIntosh

De Russische schaatser Pavel Koelizjnikov heeft zondagavond bij de eerste wereldbeker in Calgary het wereldrecord op de 500 meter scherper gesteld. De 21-jarige wereldkampioen op de sprint zegevierde in een tijd van 34,00 seconden. Daarmee was hij iets sneller dan de Canadees Jeremy Wotherspoon, die in november 2007 in Salt Lake City op 34,03 uitkwam.

Het was al de verwachting dat Koelizjnikov het record van Wotherspoon wel eens zou kunnen gaan verbeteren. De Rus zei na afloop tegen de camera’s van de NOS dat hij “veel emoties” voelde na de race, die volgens Koelizjnikov nog niet eens foutloos was. Hij kwam net tekort om onder de magische grens van de 34 seconden te duiken. Volgende week heeft Koelizjnikov een nieuwe kans als de wereldbeker in Salt Lake City op het programma staat.

Het wereldrecord van Koelizjnikov is het derde wereldrecord dat dit weekend in Calgary werd gereden. Eerder op de zondagavond brak de Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe het wereldrecord op de 1500 meter, terwijl haar landgenote Heather Richardszondag zaterdag het wereldrecord op de 1000 meter scherper stelde.