Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

IS-strijder blaast zichzelf op bij politie-inval in Turkije

Vier politieagenten raakten gewond. Gisteren doodden Turkse troepen vier IS-strijders aan de grens.

Turkse oproerpolitie bij demonstraties in Istanbul, in september.
Turkse oproerpolitie bij demonstraties in Istanbul, in september. Foto Tolga Bozoglu / EPA

In Turkije heeft een strijder van Islamitische Staat (IS) zichzelf opgeblazen bij een inval van een antiterroristische eenheid van de Turkse politie. Vijf politieagenten zouden daarbij gewond zijn geraakt, meldt persbureau AP. De inval vond plaats in de stad Gaziantep in Zuidoost-Turkije, nabij de Syrische grens.

Turkse autoriteiten zeggen dat er twee vrouwen zijn opgepakt. Ook zijn er drie kinderen meegenomen die onder bescherming van de staat worden geplaatst. De politie heeft explosieven en machinegeweren in beslag genomen.

Persbureau DPA meldt dat er in Ankara zeven vermoedelijke IS-strijders zijn opgepakt. In een andere Turkse stad, Antalya, vindt zondag en maandag een G20-top plaats, waar onder andere de aanslagen in Parijs en de aanpak van de vluchtelingencrisis besproken worden.

Invallen na aanslagen

Eind oktober viel de Turkse politie in Diyarbakir, ook in Zuidoost-Turkije, twaalf huizen binnen waar IS-strijders zaten. Twee agenten en zeven IS-strijders kwamen daarbij om. Drie IS-strijders werden opgepakt. Dat was voor het eerst dat de Turkse politie bij arrestatieacties op Turks grondgebied in een vuurgevecht met IS terecht kwam. Een dag later werden dertig IS-strijders opgepakt in Turkije.

De aanslag in Ankara op 10 oktober waarbij meer dan honderd dodelijke slachtoffers vielen, is volgens de Turkse autoriteiten gepleegd door een IS-cel in Gaziantep. Dezelfde terroristen zouden ook verantwoordelijk zijn voor aanslagen in Suruç en Diyarbakir, eerder dit jaar.

Vuurgevecht aan de grens

Zaterdagmiddag doodden Turkse soldaten vier strijders van IS bij de grens met Syrië. Dat berichten Turkse media. Het Turkse persbureau Anadolu sprak bronnen in het Turkse leger die zeggen dat twee voertuigen met IS-strijders richting een grenspost reden in de provincie Gaziantep.

Toen soldaten de voertuigen van IS waarschuwden te stoppen, werden de Turken beschoten. Daarna werd het vuur geopend op de IS-voertuigen, waarbij vier strijders werden gedood. De tweede auto met een onbekend aantal strijders aan boord, vluchtte. De IS-strijders zouden volgens persbureau Dogan tot op 370 meter van de Turkse grens gekomen zijn.