Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

G20: ‘Vluchtelingencrisis is een mondiaal probleem’

De EU maakte eerder al afspraken op Europees niveau. Nu zouden meer landen willen bijdragen aan een oplossing van de crisis.

Foto Saul Loeb / AFP Photo

Alle landen zouden mee moeten helpen de vluchtelingenproblematiek op te lossen. Dat valt te lezen in een concept-verklaring die op de G20-top in Turkije is opgesteld. Persbureau Reuters heeft de verklaring ingezien. Er staat:

“We roepen alle landen op bij te dragen aan een antwoord op deze crisis en de lasten die ermee gepaard gaan te delen, inclusief het opnemen van vluchtelingen, andere vormen van humanitaire opvang, humanitaire hulp. Ook moeten er pogingen worden ondernemen waardoor vluchtelingen gebruik kunnen maken van voorzieningen, onderwijs en kunnen voorzien in hun levensonderhoud.”

Maandag moet nog een definitieve tekst voor de verklaring worden vastgesteld door de top, waarbij de leiders van de twintig grootste economieën ter wereld samenkomen. In eerste instantie waren China, India en Rusland tegen de verklaring gekant. Zij hebben in tegenstelling tot de EU en Turkije niet te maken met een enorme toeloop van vluchtelingen door de oorlog in Syrië.

De Europese landen drongen er dan ook op aan bij anderen mee te helpen de crisis het hoofd te beiden. Alleen dit jaar al komen er zo’n miljoen vluchtelingen uit Afrika en Syrië naar Europa.

Herverdeling en noodhulp

In EU-verband zijn al eerder afspraken gemaakt om de vluchtelingen over de lidstaten te herverdelen. Polen heeft na de aanslagen van vrijdag in Parijs aangegeven van het quotum af te willen. Het land zou 6500 vluchtelingen opnemen, maar de nieuwe regering van de eurosceptische partij Recht en Rechtvaardigheid heeft daar geen trek in.

Op een EU-top in Malta werd vorige week afgesproken dat er een noodfonds komt van drie miljard euro voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije. Nederland draagt daar 117 miljoen euro aan bij.