Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Franse luchtmacht bestookt IS in Raqqa in reactie op aanslagen

Onder de doelwitten waren commandocentra en wapenopslagplaatsen van de terreurbeweging.

Een Frans gevechtsvliegtuig van het type Rafale waarmee de Franse luchtmacht de bombardementen in Syrië uitvoert.
Een Frans gevechtsvliegtuig van het type Rafale waarmee de Franse luchtmacht de bombardementen in Syrië uitvoert. Foto Reuters

Frankrijk heeft in een reactie op de aanslagen in Parijs luchtaanvallen uitgevoerd op Raqqa, het belangrijkste bolwerk van terreurgroep Islamitische Staat in Syrië. Het Franse ministerie van Defensie maakte vanavond bekend dat tien gevechtsvliegtuigen in totaal twintig bommen hebben gegooid.

Onder de doelwitten van de Franse gevechtsvliegtuigen waren verschillende gebouwen van IS, waaronder commandocentra en een rekruteringscentrum. Ook werden volgens het ministerie wapenopslagplaatsen en een trainingskamp bestookt. De luchtaanvallen vonden vanavond plaats en werden gecoördineerd met de Verenigde Staten, die de internationale coalitie tegen IS aanvoeren.

Raqqa geldt als hoofdstad kalifaat

De luchtaanvallen zijn het eerste militaire antwoord van Frankrijk op de aanslagen van vrijdagavond, waarbij meer dan 130 mensen werden gedood. Frankrijk voert al sinds 2014 luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak, en sinds september van dit jaar ook in Syrië. De verwachting is dat het land de luchtaanvallen op IS naar aanleiding van de aanslagen zal opvoeren.

Beelden die het Franse leger van de luchtaanvallen vrijgaf:

Islamitische Staat eiste gisterochtend de bloedige aanslagen in Parijs op. Het is nog onduidelijk of de aanslagen ook daadwerkelijk vanuit Syrië of Irak zijn georkestreerd. Raqqa geldt als de ‘hoofdstad’ van het kalifaat dat IS heeft uitgeroepen. De stad kwam de laatste tijd veel in het nieuws door publicaties van het Syrische weblog Raqqa Is Being Slaughtered Silently over openbare executies en kruisigingen in de stad.