Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Een van de daders Parijs was een Syriëganger

Deze 29-jarige inwoner uit een voorstad uit Parijs had ook een strafblad.

Mensen leggen bloemen neer vlakbij het theater Bataclan. Vrijdagavond werd tijdens een concert ten minste 89 mensen doodgeschoten. Een van de daders is een Syriëganger.
Mensen leggen bloemen neer vlakbij het theater Bataclan. Vrijdagavond werd tijdens een concert ten minste 89 mensen doodgeschoten. Een van de daders is een Syriëganger. Foto Laurent Dubrule/ EPA

Eén van de zelfmoordterroristen van de terreuraanslagen in Parijs heeft enkele maanden in Syrië gezeten. Het gaat om de 29-jarige Ismaël Omar Mostefai, inwoner van Courcouronnes, een voorstad in Parijs. Hij woonde de afgelopen jaren in Chartres.

Jean-Pierre Gorges, burgemeester van Courcouronnes en parlementslid, heeft zijn identiteit onthuld.

Twitter avatar jpgorges Jean-Pierre GORGES Jean-Pierre GORGES , Député-Maire : J’apprends à l’instant qu’un terroriste kamikaze habitait Chartres.
https://t.co/FcNi9kUooN

Zaterdag werden zijn vader en broer gearresteerd en verhoord. Ook de vrouw van zijn broer is aangehouden. Mostefai is van Algerijnse afkomst.

Betrokken bij moordpartij concert in Bataclan

Een afgehakte vinger bij theater Bataclan heeft geleid naar de identiteit van Mostefai. Hij is één van de vier terroristen die verantwoordelijk is voor de moordpartij in Bataclan waarbij ten minste 89 slachtoffers vielen. Drie daders blazen zichzelf op wanneer de ordetroepen het pand bestormen, de vierde wordt door de politie doodgeschoten.

Mostefai had een strafblad, tussen 2004 en 2010 was hij veroordeeld voor acht misdrijven, maar werd nooit gevangen gezet. Door de Franse inlichtingendiensten werd hij in 2010 aangemerkt als ‘radicale moslim’, zo liet de Franse aanklager Francois Molins zaterdag weten.

Broer Syriëganger is geschokt

De Franse krant Le Monde meldt op basis van bronnen binnen de veiligheidsdiensten dat Mostefai in de winter van 2013-2014 enkele maanden in Syrië is geweest. Het is nog onduidelijk of hij vanuit Syrië instructies heeft gekregen om deze terreurdaad in Parijs te plegen.

De 34-jarige broer liet zaterdagavond, vlak voordat hij werd opgepakt door de Franse politie, aan persbureau AFP weten dat hij geschokt is door de aanslagen in Parijs.

“Het is gek, krankzinnig. Ik was in Parijs afgelopen nacht. Ik heb met eigen ogen gezien welke ellende het was”.

Hij had Ismaël Omar Mostefai al jaren niet meer gezien. Het laatste wat hij van zijn jongere broer had gehoord dat hij naar Algerije zou vertrekken met zijn dochtertje. Ook de moeder van de zelfmoordterrorist zou van niks weten.