Bowe rijdt nieuw wereldrecord op de 1.500 meter

Eerder dit weekeinde brak Heather Richardson al het record op de 1.000 meter.

Brittany Bowe in actie tijdens de 1.000 meter. Foto Jeff McIntosh / AP

Brittany Bowe heeft zondag tijdens de wereldbeker schaatsen in Calgary het wereldrecord op de 1.500 meter gebroken. De Amerikaanse reed de schaatsmijl in 1.51,59, twee tienden sneller dan het oude record van de Canadese Cindy Klassen uit 2005. Eerder dit weekeinde sneuvelde ook al het wereldrecord op de 1.000 meter voor vrouwen.

Achter Bowe schaatste Heather Richardson naar de tweede plaats, terwijl de Tsjechische Martina Sablikova als derde eindigde. Beste Nederlandse op de 1.500 meter was Marrit Leenstra op plaats vijf, gevolgd door Marije Joling op de zesde stek. Die laatste reed daarbij met 1.54:43 een persoonlijk record.

De ideale plek voor records

De 27-jarige Bowe is de tweede vrouw die dit weekeinde in Calgary een wereldrecord verbeterde. Haar landgenote Richardson brak zaterdagavond al de toptijd op de 1.000 meter, door een tijd van 1.12,51 neer te zetten. Het oude record was in handen van Bowe, die in Calgary eveneens sneller was dan haar beste tijd.

Op de Olympic Oval in Calgary kijken schaatsliefhebbers nadrukkelijk naar de schaatsrecords. Als er namelijk nieuwe toptijden worden gereden, dan in het óf op het Canadese ijs, of in het eveneens hooggelegen Salt Lake City. Later vandaag staan nog de 500 meter voor mannen en vrouwen op het programma.

    • Joost Pijpker